Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

KORAK BLIŽE RJEŠENJU Uranija: Očekujemo da se radnicima isplati novac od prodaje kolodvora u Benkovcu i Obrovcu

18.09.2019. 13:20
KORAK BLIŽE RJEŠENJU Uranija: Očekujemo da se radnicima isplati novac od prodaje kolodvora u Benkovcu i Obrovcu


Svega dan nakon što je 30-ak bivših radnika Croatia Zadar Linea pred zgradom Trgovačkog suda održalo mirni prosvjed kako bi ubrzali pravosuđe i nakon 19 godina došli do svojih otpremnina, stigle su dobre vijesti. Visoki trgovački sud prihvatio je žalbu koju su uputili posredstvom sindikata i poništio prethodnu odluku Trgovačkog suda u Zadru kojom su njihova potraživanja bila odbijena pod obrazloženjem da su ih prekasno zatražili.
Kao što je to i bilo rečeno na prosvjedu, ukupno 74 bivša radnika potražuju oko 4,4 milijuna kuna za otpremnine koje su im prethodno priznate, a pojedinačno se one kreću od od 30 do 90.000 kuna.
Obzirom na odluku VTS-a Trgovački sud u Zadru sada treba zakazati ispitno ročište i donijeti rješenja s pojedinačnim radničkim tražbinama.
– Ovo je za nas vrlo bitna odluka. Pokazalo se da pravna država ipak funkcionira i da je pravda spora, ali dostižna. Osobno sam ovakvu odluku i očekivao jer je jedino to ispravno. Međutim, ovo je ipak samo dobivena bitka, a ne rat. Očekujemo da iz stečajne mase sredstva koja su prikupljena od prodaje kolodvora u Benkovcu i Obrovcu budu isplaćena radnicima, kaže Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar dodajući kako stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro na raspolaganju ima 1,7 milijuna kuna što je puno manje od ukupnih potraživanja radnika. Preostali dio, smatra Uranija, bi se mogao ipak namiriti od drugih nekretnina koje su pripadale CZL-u, a među ostalim, to je tzv. stari autobusni kolodvor na Poluotoku koji je srušen te je danas na tom mjestu javni parking kojim upravlja komunalna gradska tvrtka Obala i lučice.
– U ime radnika pokrenut ćemo reviziju izgubljenih sudskih sporova s Gradom Zadrom oko starog autobusnog kolodvora, ali i sa "Čazmatransom" oko tvorničkog kruga CZL-a. Ti su sporovi vrijedni 50-ak milijuna kuna, ističe Uranija izražavajući nadu pozitivnom ishodu radničkih zahtjeva za reviziju sudskih postupaka.