Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Predstavnici Crvenog križa posjetili pacijente Plućnog odjela

18.09.2019. 07:35
Predstavnici Crvenog križa posjetili pacijente Plućnog odjela


Povodom Tjedna borbe protiv tuberkuloze, koji se obilježava od 14. do 21. rujna jučer su predstavnici Crvenog križa – Gradskog društva Zadar obišli Plućni odjel Opće bolnice Zadar.
Tako su i ove godine djelatnici i volonteri zajedno s ravnateljem zadarskog Gradskog društva Crvenog križa Borom Galcem tradicionalno posjetili zadarski Odsjek za pulmologiju i tom prigodom pacijentima koji se tamo liječe uručili prigodne darove.
– Već niz godina Tjedan borbe protiv TBC-a obilježavamo posjetom pulmologiji i uručenjem prigodnih darova pacijentima. I ove godine riječ je o higijenskim potrepštinama koje su naši djelatnici i volonteri uručili bolesnicima, kaže Bore Galac, dodajući kako na ovaj način Crveni križ želi ne samo donirati Plućni odjel i pacijente već i upozoriti na ovu zaraznu bolest od koje može svatko oboljeti.
Na donaciji je zahvalio dr. Danijel Sekula, spec. pulmologije koji je kazao kako trenutačno na Odjelu nema oboljelih od tuberkuloze, no da tijekom godine imaju pacijente s dokazanom klicom TBC-a koji se jedno vrijeme liječe u bolnici, a onda odlaze na kućno liječenje.
– Prva faza liječenja uglavnom se provodi u bolnici i zahtijeva antibiotsku terapiju koja je zahtjevna no daje dobre rezultate, te pacijenti mogu liječenje nastaviti kod kuće, kazao je dr. Sekula.
Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća pluća, uzrokuje ju bakterija Mycobacterium tuberculosis, a prenosi se kapljičnim putem. Izlječiva je ukoliko se otkrije na vrijeme i pravilno liječi stoga su liječnici i ovom prigodom upozorili na važnost ranog otkrivanja bolesti jer je tuberkulozni bolesnik koji se ne liječi opasan za okolinu.