Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šeks ipak plaća porez na vikendicu u Petrčanima

18.09.2019. 11:50
Šeks ipak plaća porez na vikendicu u Petrčanima


Sudeći po najnovijem odgovoru Grada Zadra vijećniku SDP-a, poznati HDZ-ovac Vladimir Šeks, uredno plaća porez na svoju vikendicu u Petrčanima. Naime, HDZ-ovi političari, bivša ministrica financija Martina Dalić i bivši predsjednik Sabora, godinama ljetuju u tim vikendicama, no SDP-ovci su izrazili sumnju oko toga plaćaju li porez na njih.
Naime, na sjednici Gradskog vijeća 17. lipnja SDP-ov vijećnik pitao je gradonačelnika Branka Dukića plaćaju li Šeks i Martina Dalić, poreze na svoje kuće za odmor u Petrčanima.
Grad im je, pak, odbio odgovoriti na ovo pitanje, pozivajući se na zaštitu osobnih podataka: »Obavještavamo Vas da na Vaše pitanje o plaćanju poreza na kuće za odmor za gđu. Martinu Dalić i gosp. Vladimira Šeksa nije moguće odgovoriti jer s aspekta propisa koju reguliraju zaštitu osobnih podataka za davanje traženih podataka u navedene svrhe ne prevladava javni interes, budući da su nekretnine navedenih osoba upisane na ime članova njihovih obitelji«, naveo je gradonačelnik u odgovoru, napominjući kako »o svemu više u dopisu Agencije za zaštitu osobnih podataka«.


«Ne prevladava javni interes«
Agencija je pak samo potvrdila ono što je Grad već rekao, pravdajući se kako u slučajevima dvoje HDZ-ovaca nema javnog interesa.
– U slučaju omogućavanja pristupa osobnim podacima, a s aspekta propisa koji reguliraju zaštitu osobnih podataka, ukazujemo kako je u svakom pojedinom slučaju potvrebno utvrditi prevladava li pravo na zaštitu osobnih podataka ili pravo na javnu dostupnost (javni interes). Ako se utvrdi da prevladava pravo na javnu dostupnost potrebno je, poštujući pravo razmjernosti obrade osobnih podataka, utvrditi pravičan balans između tih dvaju prava na način da se vodi briga o opsegu podataka koji bi se mogli učiniti dostupnima javnosti. Stoga ističemo da je u svrhu transparentnosti moguće učiniti javno dostupnim samo nužan opseg osobnih podataka koji omogućuje postizanje zakonom utvrđene svrhe, navode u Agenciji, uz zaključak kako je u ovom slučaju nema javnog interesa.
– Slijedom navedenog, a s obzirom da u dostavljenom upitu ovoj Agenciji navodite kako je uvidom u evidenciju utvrđeno da su kuće navedenih osoba upisane na ime članova njihovih obitelji, smatramo kako s aspekta propisa o zaštiti osobnih podataka za davanje traženih podataka o članovima obitelji u navedenu svrhu ne prevladava javni interes, navodi Agencija.
Međutim, SDP-ov vijećnik je ponovio svoje pitanje te je Grad ovoga puta, barem što se Šeksa tiče, odgovorio kako poznati HDZ-ovac ipak plaća porez. Naime, u odgovoru pročelnika za financije, Ivana Mijolovića, dostavljenog gradonačelniku uoči današnje sjednice, tako stoji:


Nema nepodmirenih obveza
– Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 30. srpnja ove godine postavljeno je dopunsko pitanje o plaćanju poreza na kuće za odmor, točnije podmiruju li Vladimir Šeks i Karlo Ressler, kao upisani suvlasnici svaki za 1/2, svoje obveze prema ovom Gradu. Neovisno o činjenici što su Vladimir Šeks i Karlo Ressler u zemljišnoknjižnoj evidenciji navedeni kao vlasnici nekretnine, formalno pravni prijenos obveze plaća poreza za kuću za odmor s ranijeg obveznika poreza na kuće za odmor na nove obveznike (suvlasnike) izvršit će se temeljem pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju po dostavi od strane sadašnjih vlasnika. U međuvremenu Grad Zadar prati da se obveza poreza za kuće na odmor uredno podmiruje. U ovom slučaju utvrđeno je da nema nepodmirenih dospjelih obveza, stoji u odgovoru pročelnika Mijolovića.
Time je SDP ipak saznao za odgovor za barem jednog HDZ-ovog vlasnika vikendice podmiruje li uredno svoje obveze, s obzirom da je do tih podataka teško doći. Naime, na vijećničko pitanje o uskrati podataka Agencija za zaštitu osobnih podataka Gradu je navela kako su 18. srpnja ove godine zaprimili njihov upit o tome kako je na 19. sjednici Gradskog vijeća vijećnik postavio pitanje vezano uz plaćanje poreza na kuću za odmor koje gospođa Martina Dalić i gospodin Vladimir Šeks posjeduju na području grada Zadra.




Kuće upisane na članove obitelji
– S tim u vezi navodite kako je uvidom u evidenciju predmeta utvrđeno da su kuće upisane na ime članova njihovi obitelji te vas u vezi s time zanima u kojem opsegu možete objaviti navedene podatke, odnosno bi li se objavom takvih informacija povrijedilo pravo na zaštitu osobnih podataka. Nastavno na navedeno iznosimo sljedeće: Ističemo kako se od 25. svibnja 2018. godine u svim državama članica Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj, izravno primjenjuje Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, stoji u odgovoru Agencije.
SDP-ovci su na kraju ipak dobili odgovor o Šeksovom plaćanju poreza koji, sudeći prema odgovoru Grada, nema nikakvih dugovanja po ovoj stavci.