Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U PLEMENITOM TONU U »gitarijadi« tijekom dvije godine sviralo 126 djece

18.09.2019. 07:40


Da veliko srce i dobra volja postoje dokazuje Zadranin Goran Kovačević, inače član nekad poznate zadarske grupe »Zločesti reaktor«, koji već više od dvije godine daje besplatne poduke iz gitare za djecu i mlade. Kroz dom Gorana i supruge Kristine koji su nesebično poklonili svoje slobodno vrijeme i znanje drugima, prošla je 21 grupa po šestero djece, dakle ukupno 126 djece koja su se prvi put upoznala s osnovama sviranja gitare te su mnogi nastavili razvijati ljubav prema ovom instrumentu.


Kako je počelo?
I sam Goran kaže kako je cijela priča o besplatnom tečaju gitare pomalo bajkovita.
– Sve je počelo u svibnju 2017. godine kad sam na Facebook profilu vidio objavu Marjane Ikić administratorice Facebook grupe Srce zadarsko. Ona je pomagala jednoj djevojčici koja je izgubila majku te ju je dovela u Zadar na ljetovanje, a pomogla je zaposliti i baku. Tada sam počeo razmišljati bih li i ja po uzoru na Marjanu mogao štogod napraviti za druge, započeo je svoju priču Goran dodavši kako mu je nakon razgovora sa suprugom Kristinom pala napamet ideja da počne davati besplatne satove gitare. Tada se javio i Marjani kojoj se ta ideja svidjela i tako su krenuli.
– Krenule su prve grupe, ali smo imali problem. Naime, nismo imali ni dovoljan broj gitara ni dovoljan broj mojih skripti za učenike. Tada su odlučili preko medija molili sugrađane da im poklone gitare koje ne koriste. Želim se ovom prilikom zahvaliti Radio Zadru te Suzani Dražić što je ugostila Marjanu i mene kao i Zadarskom listu i novinarki Valentini Mlađen, koja je objavila intervju sa mnom jer sumo nakon toga počeli dobivati gitare, ispričao je Goran. Istaknuo je kako je sljedeći korak bio te gitare, koje su većinom bile u lošem stanju, dovesti u stanje da djeci bude lako na njima svirati.
– Sve gitare koje smo dobili prošle su servis kod našeg zadarskog graditelja gitara gospodina Nada Bajla, koji ih je besplatno servisirao i na tome mu se ovim putem zahvaljujem, istaknuo je Goran mrežu ljudi koji su sudjelovali i volontirali u ovoj akciji kako bi djeci omogućili besplatne satove gitare.


Tiskale se i početnice »Gitara ništa lakše«
– Nakon što smo servirisali gitare fotografirali smo ih te smo sve objavili u Facebook grupi Srce zadarsko te smo zamolili članove da nam pomognu na način da kupe žice za gitare ili futrolu. Tu smo naišli na super odaziv sugrađana jer se uvijek našao netko tko je bio voljan kupiti žice ili futrolu, tako da sada raspolažemo s dovoljnim brojem gitara koje su u dobrom stanju s novim futrolama i žicama istaknuo je sretno i zahvalno Goran koji je ponosan na dosadašnji rad i trud kojega su mnogi uložili kako bi ova akcija bila uspješna. Ispričao je kako je sljedeći korak bio njegovu skriptu početnicu za gitaru pod nazivom »Gitara ništa lakše« tiskati u dovoljnom broju primjeraka da svaki učenik osim gitare i futrole dobije i skriptu. Tu mu je u pomoć prikočila Ana Stipić Radulović i njena firma Hobby I Adore i besplatno je tiskala početnice te joj zahvaljuje na tome.
– Zahvaljujući besplatnim satovima moj prijatelj Ivan Košta, direktor Turističke zajednice Preko povezao me s ravnateljicom POU Dom na žalu Marinom Marcelić i organizirali smo od travnja do lipnja 2019. godine tečaj za djecu otoka Ugljana i Pašmana. Tako da sam se u 54. godini života nakratko zaposlio u POU Dom na žalu u Preku, otkriva Goran istaknuvši kako je za vrijeme ljeta bila pauza, a u listopadu kreću novi tečajevi i u Zadru i u Preku.