Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ženu ugrizao poskok, bori se za život u zadarskoj bolnici

18.09.2019. 10:00
Ženu ugrizao poskok, bori se za život u zadarskoj bolnici


U zadarskoj je bolnici u ponedjeljak navečer zaprimljena pacijentica koju je ugrizao poskok i koja se, prema neslužbenim informacijama do koji smo uspjeli doći u tijeku jučerašnjeg dana, nalazila u Jedinici intenzivnog liječenja, u vrlo kritičnom stanju, te joj je bio ugrožen život.
Neslužbeno smo doznali da je riječ o ženi koju je nemila sudbina zadesila negdje u benkovačkom kraju dok je navodno brala smokve. Naime, poznato je da su ove otrovnice najopasnije u kasno ljeto i početkom jeseni kada se s tla penju u krošnje stabala gdje se skrivaju pa do ugriza čovjeka može doći i s visine ako se zmiju nehotice uznemiri.


Ugrizi su nerijetko smrtonosni
Ugrizi poskoka su vrlo opasni, ponekad nerijetko i sa smrtnim ishodom. Poznati zadarski infektolog dr. Boris Dželalija objasnio nam je da se otrov poskoka resorbira kroz krv, tako da stupanj opasnosti po život čovjeka ovisi o tome na kojem ga je dijelu tijela ugrizla zmija. Primjerice, ako dođe do ugriza u jagodicu prsta koja je vrlo prokrvljena, otrov se brže i lakše resorbira. Nije svejedno ni kada vas ugrize mladi poskok čiji otrov još nije tako intenzivan, za razliku od zrele zmije koja je najopasnija, a opet ako je zmija dosta stara, ona intuitivno štedi na ugrizima, u funkciji ishrane, pa će ga koristiti najviše za lovinu – dodaje dr. Dželalija.
Ugrizi poskoka srećom nisu prečesti, ali nisu ni endemska pojava. Tako je, primjerice, u kolovozu 2006. zabilježen slučaj ugriza poskoka sa smrtnim ishodom. Tada je u zaseoku Miljanići u Kruševu, u blizini svoje obiteljske kuće stradala 69-godišnja Marija Miljanić. Nesretnu staricu zmija je ugrizla izravno u venu iznad pete desne noge. Dvadesetak minuta nakon tragičnog događaja stigli su djelatnici Doma zdravlja Obrovac i dali joj protuotrov. Ubrzo je odvezena u Zadar gdje joj je pružena potrebna medicinska skrb, ali otrov je bio jači i žena je nažalost preminula.
Prošle godine u lipnju zabilježen je još jedan ugriz poskoka na širem zadarskom području. Tada je u Gračacu zmija ugrizla za nogu nesretnu ženu dok je u društvu s prijateljicom čistila grob. S obzirom da niti jedna od njih nije imala mobitel, izašle su na cestu i pješice krenule po pomoć. Prijevoz do Hitne medicinske pomoći uspjele su naći tek nakon što su prehodale više od jednog kilometra, a do lokalne ambulante prevezao ih je poštar koji je tada izjavio novinaru kako se žena stara sedamdesetak godina odmah požalila na jake bolove u nozi. U ambulanti je ženu preuzela ekipa Hitne pomoći otprativši je do najbliže bolnice u Gospiću udaljene pedesetak kilometara, gdje je smještena u odjel intenzivnog liječenja.


Ugrizao ženu za stražnjicu
Prije desetak, možda i više godina, mediji su zabilježili slučaj na Novom Bokanjcu kada je poskok ugrizao ženu za stražnjicu dok je primorana »višom silom« morala obaviti malu nuždu u prirodi.
Mediji su svojedobno i u Debeljaku zabilježili slučaj kada je poskok ugrizao tada 37-godišnjeg Tomislava Smolića. Ovako je Smolić tada opisao »bliski susret« s otrovnicom: »U vrtu ispred naše obiteljske kuće u Debeljaku čupao sam kolce koji pridržavaju stabljike pomidora, a u tome su mi pomagali supruga i naše troje djece. U jednom trenutku sam ‘štape’ koje sam izvadio htio odnijeti iz vrta kako bih napravio reda, kada sam osjetio da me nešto ubolo u prste desne ruke. U prvi mah sam mislio da sam se nabo na nešto oštro, no onda sam bolje pogledao te sam na kažiprstu vidio dvije rupice. Rekao sam samo »oho«, a onda sam krajičkom oka vidio malog poskoka dugog 20-ak centimetara kako polako gmiže te potom i nestaje u rupi u zidu«.
Do zaključenja današnjeg izdanja Zadarskog lista nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu zdravstvenog stanja pacijentice do sinoćnjih sati. Nadajmo se da se neke od zabrinjavajućih vijesti u vezi s ovim posljednjim slučajem neće obistiniti i da nesretna žena neće doživjeti najgoru sudbinu.
 




Poskoci obično bježe od ljudi
Ugriz poskoka koji je najotrovnija i najveća europska zmija te je prepoznatljiva po karakterističnim tamnim šarama na leđima i rogu na glavi, može biti smrtonosan ukoliko se ne tretira na vrijeme. Optimalno vrijeme za javiti se u bolnicu je najviše šest do 10 sati od ugriza. Njegov otrov sastoji se od hemotoksičnih tvari koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Poskoci su jedna od tri otrovnice u Hrvatskoj te kao i ostale zmije ne napadaju ljude, već obično bježe od njih, a grizu ukoliko se na njih stane, sjedne ili ih se iznenadi. Uglavnom otrov čuvaju za svoj plijen, a to su najčešće manji kralješnjaci. U Hrvatskoj je obično tek tri do pet ugriza godišnje i najčešće nisu smrtonosni. Zbog toga što ljudi nisu njihov plijen, poskoci znaju racionalizirati otrov te njihov ugriz često bude suh, pa nije potreban protuotrov, a najčešće prilikom ugriza izbacuju tek manju »upozoravajuću« dozu. Poskoci se najčešće mogu sresti u kamenjaru i planinskim predjelima u blizini Jadranske obale, pa ih je dosta na Velebitu.