Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bicikliranje – mobilnost s nultim emisijama za sve

19.09.2020. 10:30


Besplatnim korištenjem gradskih klasičnih i električnih bicikala za sve građane od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti.
Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Obilježavanje u Zadru provodi Odjel za EU fondove Grada Zadra, a kako kaže pročelnik Šime Erlić, slogan ovogodišnje manifestacije je "Mobilnost s nultim emisijama za sve".


Dan bez automobila 22. rujna
– Grad Zadar se tradicionalno uključuje u obilježavanje Tjedna mobilnosti kako bismo što većom primjenom alternativnih prijevoznih sredstava, a smanjenjem primjene automobila imali što čišći i zdraviji grad. Želimo potaknuti ljude da barem ovaj tjedan, a posebno 22. na Dan bez automobila, odu na posao pješke, biciklom, električnim romobilom, da se kreću na način da ne zagađuju okoliš, govori Erlić koji je i sam najčešće u prometu na biciklu.
Kako ističe, vožnja automobilom je skupa i neefikasna.
– Svjedoci smo tome da se u jednom automobilu s 4-5 mjesta najčešće vozi jedna osoba. Gorivo je skupo, šteta za okoliš velika. Zadar je grad idealan za bicikliranje. Ima puno sunčanih dana, prilično je ravan, a i dovoljno malen da se u razumnom vremenu može doći s jednog kraja grada na drugi. A da se ne govori koliko je pozitivan utjecaj korištenja bicikla na kvalitetu života. Ključ Tjedna mobilnosti je potaknuti promjenu ponašanja, govori Erlić.
Tema odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu, a i Grad Zadar se obvezao na smanjenje CO2 na svom području.


Nema problema s parkiranjem
Ovaj Tjedan se obilježava s besplatnim korištenjem bicikala za sve, potrebno je preuzeti nextbike aplikaciju (App store trgovina /Google Play trgovina) i aktivirati svoj račun.
Kako kaže Erlić, projekt gradskih bicikala je dobro zaživio u Zadru, među domaćima, ali posebno među turistima. Najpovoljniji i najjednostavniji prijevoz koji značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem, kako ističu u Gradu, sve je više prepoznat kao dopuna gradskom prijevozu za odlazak na posao, na fakultet, za rekreaciju ili obavljanje svakodnevnih obaveza.
– Projekt javnih bicikala stalno širimo. Ove godine je uvedena jedna nova stanica, sljedeće godine će ih biti još dvije. Na svim poljima, u Gradskoj upravi, ali i u gradskim poduzećima razmišlja se o alternativnim prijevoznim sredstvima. Ulaže se u elektropunionice za električne automobile, Liburnija je prošle godine nabavila ekološkije autobuse, Grad je sad dobio sredstva preko Fonda za zaštitu okoliša te nabavio dva električna automobila za potrebe Odjela za komunalne djelatnosti… Radimo stalno na 'ozelenjavanju' prometne politike Grada, zaključio je Erlić.




"Svjedoci smo toga da se u jednom automobilu s 4-5 mjesta najčešće vozi jedna osoba. Gorivo je skupo, šteta za okoliš velika. Zadar je grad idealan za bicikliranje. Ima puno sunčanih dana, prilično je ravan, a i dovoljno malen da se u razumnom vremenu može doći s jednog kraja grada na drugi. A da se ne govori koliko je pozitivan utjecaj korištenja bicikla na kvalitetu života"
Šime ERLIĆ