Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bogate nacije »ugrabile« većinu cjepiva protiv covida-19

18.09.2020. 08:03


Bogate nacije koje predstavljaju tek dio svjetske populacije već su kupile ili rezervirale više od polovice doza potencijalnih cjepiva protiv covida-19, pokazuje studija Oxfama, a američki predsjednik Donald Trump obećao je da će se Amerikanci početi cijepiti već za nekoliko tjedana.
Velike farmaceutske tvrtke utrkuju se u proizvodnji učinkovitog cjepiva protiv novog koronavirusa koji je dosad u svijetu ubio više od 935 tisuća ljudi i zarazio njih 30 milijuna.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u srijedu na »nacionalistički pristup cjepivu« koji bi mogao ugroziti živote najranjivijih i najsiromašnijih nacija.
Studija koju je objavio Oxfam pokazuje da je skupina bogatih zemalja, koja predstavlja 13 posto svjetske populacije, već osigurala ogromne doze cjepiva.


Cjepivo kupljeno za 13 posto populacije
»Pristup spasonosnom cjepivu ne bi trebao ovisiti o tome gdje živiš ili koliko novca imaš«, rekao je Robert Silverman iz Oxfam America.
»Covid-19 bilo gdje je covid-19 svugdje.«
Pet vodećih kandidata za cjepivo, koji su u poodmaklim fazama ispitivanja, moći će proizvesti 5,9 milijardi doza, dovoljno za cijepljenje tri milijarde ljudi, navodi se u izvješću.
Oko 51 posto tih doza »ugrabio« je bogati svijet, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Europsku uniju, Australiju, Hong Kong, Makao, Japan, Švicarsku i Izrael.
Preostalih 2,6 milijardi doza kupile su ili rezervirale Indija, Bangladeš, Kina, Brazil, Indonezija i Meksiko.
Trump je u srijedu rekao da bi Amerika cjepivo mogla imati već sljedećeg mjeseca, dok glavni zdravstveni stručnjaci u njegovoj administraciji tvrde da cjepivo vjerojatno neće biti dostupno široj javnosti prije sredine 2021.
»Vrlo blizu smo dobivanja cjepiva«, rekao je Trump.
Demokrati su zabrinuti jer Trump pritišće vladine zdravstvene regulatore i znanstvenike da odobre cjepivo prije predsjedničkih izbora 3. studenog i pomognu mu osigurati reizbor.
»Mogli bi ga dobiti kroz nekoliko tjedana, tri, četiri tjedna«, rekao je u utorak Trump u gradskoj vijećnici u Pennsylvaniji.
Čelnica Komisije von der Leyen rekla je da će EU podržati multilateralne organizacije poput Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u pokušaju osiguravanja pravednije distribucije cjepiva.
»Nitko od nas neće biti siguran dok svi nismo sigurni, gdje god živjeli, što god imali«, rekla je von der Leyen.
»Nacionalistički pristup cjepivu ugrožava živote. Suradnja oko cjepiva ih spašava.«


Pad globalnog gospodarstva
Globalno gospodarstvo teško je pogođeno pandemijom, a mnoge zemlje još zadržavaju ograničenja kako bi suzbile nova žarišta koronavirusa. Novi Zeland objavio je u četvrtak da je pao u recesiju prvi put u desetljeću.
Zemlja je zabilježila pad gospodarstva od 12,2 posto u drugom kvartalu, što se poklopilo sa strogim zatvaranjem zemlje od ožujka do svibnja.
Pad je uslijedio nakon smanjenja od 1,6 posto u prva tri mjeseca 2020., što potvrđuje da je Novi Zeland u recesiji.
No postoji optimizam da će uslijediti snažan oporavak.
»Ekonomisti očekuju da će u trećem kvartalu doći do rekordnog rasta gospodarstva«, rekao je ministar financija Grant Robertson.
Južnoafrička Republika, najindustrijaliziranija afrička zemlja, zatvorila je svoje granice na početku stroge karantene krajem ožujka.
Broj novih zaraza pao je s prosječnih 12 tisuća dnevno u srpnju na manje od dvije tisuće prošlih dana.
Predsjednik Cyril Ramaphosa obratio se naciji i rekao da će se međunarodna putovanja »postupno i oprezno« pokretati od 1. listopada.
»Izdržali smo oluju koronavirusa«, rekao je. (Hina/AFP)




»Pristup spasonosnom cjepivu ne bi trebao ovisiti o tome gdje živiš ili koliko novca imaš. Covid-19 bilo gdje je covid-19 svugdje
Robert Silverman, Oxfam America


TRUMP PRITIŠĆE VLADINE REGULATORE
Demokrati su zabrinuti jer predsjednik Trump pritišće vladine zdravstvene regulatore i znanstvenike da odobre cjepivo prije predsjedničkih izbora 3. studenog i pomognu mu osigurati reizbor. Trump je, naime, u utorak najavio kako bi cjepivo mogli dobiti kroz nekoliko tjedana, tri, četiri tjedna