Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jere Bilan: Kad pročitaju knjigu djeca će znati što je povjerenje i pomoć prijatelju u nevoji

19.09.2020. 08:30


U ponedjeljek izlazi iz tiska edukativna slikovnica poznatog zadarskog profesora u Pomorskoj školi-
Jere Bilana pod nazivom »Hobotnica Nika i prijatelji«. Nakon prvijenca »Svjetionik«, ovaj zaljubljenik u more i svoju profesiju, odlučio se za novi literarni iskorak. Na 66 stranica ukoričio je devet basni namijenjenih djeci predškolske i rane školske dobi.
– Radim u Pomorskoj školi, a članovi moje obitelji su tradicionalno vezani uz pomorstvo. Djed je ribario u Peruu na svom brodu Velebit, tako da je more moja sudbina. Radim s djecom, a godinama već one najmlađe uveseljavam u prosincu kao Djed Božićnjak. Pričajući im razne priče primijetio sam da djeca odlično reagiraju, objašnjava nam autor, inače diplomirani inženjer strojarskih konstrukcija, kako je došao na ideju i odlučio se napisati slikovnicu u kojoj je mala, bistra i inteligentna hobotnica Nika glavna nositeljica radnji u svih devet basni.


Optimizam i okrenutost ka rješenjima
– Ribe upadaju u složene situacije i obraćaju se Niki za pomoć, a ona sve to uspješno rješava. Nika je okrenuta prema rješenjima i nikada ne gubi nadu. Za nju nema bezizlaznih situacija i upravo to je pouka i poruka ovih basni, pojašnjava Bilan te dodaje kako mu je namjera bila da takav stav razvije kod djece kako bi kasnije u životu kao odrasli ljudi slično razmišljali.
​Otkriva kako nije jednostavno napisati basnu jer je potrebno zadovoljiti brojne kriterije.
– Ona mora imati svoj uvod, zaplet, vrhunac, rasplet i na koncu pouku, a pored toga mora biti prilagođena i zanimljiva populaciji kojoj je namijenjena. Kod djece treba probuditi ljubav prema čitanju na način da im to ostane navika i sastavni dio života. Potrebno je uspostaviti emocionalnu povezanost između djeteta i knjige koju čita, kaže Bilan koji je ovu zbirku basni koncipirao na način da se iza svake nalazi i set od desetak pitanja na koja djeca mogu odgovoriti samo uz pomoć roditelja, djedova i baka, odgojitelja… Time je Bilan u slikovnicu ukomponirao još jednu svoju zamisao zadanu kao cilj – razvoj odnosa i komunikacije između odraslih i djece.
Edukativni dio izražen je i u samim likovima gdje se osim hobotnice Nike pojavljuju i druga morska bića. U jednoj basni uz Niku se kao nositelj radnje javlja raža Mara, u drugoj škrpun Bepo i škarpina Bepina, zatim tu su i lignja Luca, sipa Kate, dobri dupin Divko, dobroćudni morski pas Gricko… Svakoj ribi Bilan je dao osobno ime, a kod nekih se birajući ime poigrao različitim imenima za istu vrstu. Tako je ugor kojega se naziva i grug doobio ime Grujo, pauk ili ranj Ranjko, a obitelj rakova, koji se pojavljuju u priči gdje je morska kornjača Petra upala u problem jer joj je oklop zarastao zbog čega ne može plivati, nazvao je Rakići. Oni su Petri na zamolbu Nike očistili oklop nakon čega je ponovno zaplivala.


​Komunikacija podvodnog svijeta
Dakle, podvodni svijet u Bilanovim basnama komunicira, a u jednoj od njih Nika razgovara s djevojčicom Anom kojoj je zatrebala pomoć jer je odlutala u malenom brodiću.
– Jedna od poruka koju sam želio poslati je da se zajedničkim akcijama može puno toga riješiti. Nakon što djeca pročitaju ovu knjigu trebali bi znati što su povjerenje i prijateljstvo, kao i što znači pomoći prijatelju u nevolji. Knjiga ima i ekološku komponentu koja ukazuje na potrebu zaštite mora od uništavanja, poručuje Bilan ističući kako je vrlo važnu ulogu u stvaranju njegove slikovnice imao Brajen Dragičević, vrsni zadarski ilustrator zaposlen u Znanstvenoj knjižnici.
– Imao sam sreću da sam upoznao Brajena. On je izvrsno obavio svoj posao. Ilustracije su vrlo važne jer djeca preko njih dobivaju potpunu sliku radnje. Dobar ilustrator može na licima likova prikazati njihovo emotivno stanje – ljutnju, sreću, uzbuđenje, radoznalost… a sve to je Brajen uspio, zaključuje Bilan te zahvaljuje Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i Pomorskoj školi na pomoći pri izradi ove poučne i zanimljive slikovnice.




»Poruka koju sam želio poslati je da se zajedničkim akcijama može puno toga riješiti. Nakon što djeca pročitaju ovu knjigu trebali bi znati što su povjerenje i prijateljstvo, kao i što znači pomoći prijatelju u nevolji. Knjiga ima i ekološku komponentu koja ukazuje na potrebu zaštite mora od uništavanja.
Jere Bilan