Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Justin Carter u Zadru skida mrlju s karijere

19.09.2020. 11:30


Košarkaši Zadra napokon će odigrati službenu utakmicu. Nakon »zaključavanja« u ožujku i prekida sezone u ABA ligi (jedno kolo prije kraja) te HT Premijer ligi u kojoj je Zadar vodio, napokon se košarka vraća. Službeno. Mnoge promjene su se događale u rosteru abaligaša. Od činjenice da je na mjesto trenera izabran trenutni hrvatski izbornik Veljko Mršić, pomoćni trener je Ivan Perinčić, a u Zadar su stigli Aleksandar Bursać, Jonathan Galloway, Eyassu Worku te na otvoreni ugovor Darko Planinić, iz juniora Cibone je tu Filip Paponja, a već se dogodila i jedna smjena pa je tako novi igrač Zadra Jacobi Boykins postao stari igrač Zadra i napustio klub, a zamijenio ga je iskusni Justin Carter, inače poprilično poznato ime na europskim terenima i realno, najzvučnije pojačanje kluba pred početak sezone. Od prošle sezone u momčadi su Dominik Mavra, Dominic Gilbert, Jan Palokaj, Martin Junaković, Jure Planinić, Domagoj Vuković, Filip Vujičić, a u rosteru su i igrači iz zadarskog omladinskog pogona Edis Korman i Duje Brala. No, glavna vijest je ipak jučer bila zamjena američkih igrača.


Boykins otišao
– Na žalost Boykins nije došao adekvatno pripremljen pa je i kroz izolaciju izgubio pet do šest kilograma. Jednostavno nije bio fizički spreman. A iako se zadnje vrijeme dizao u formi, odlučili smo da je bilo preriskantno ući u sezonu s toliko puno upitnika, pogotovo kod igrača koji nam je trebao biti nositelj igre – objasnio je Veljko Mršić, strateg Zadra. Klub je odmah dogovorio zamjenu i to poprilično poznatu zamjenu. Inače je 33-godišnji Carter svoju karijeru proveo igrajući po Europi za klubove poput turskog Galatasaray i ruskog Himki te dolazi kao pojačanje na poziciji dva/tri. Prošle godine je igrao u francuskoj Pro A ligi za Chorale Roanne Basket, zatim je prešao u talijansku ligu gdje je nastupa za Pallacanestro Varese…
– Carter bi nam se trebao priključiti u ponedjeljak ili utorak. Riječ se o igraču kojeg dovodimo da bude nositelj igre i sigurno ćemo s njim dobiti dosta na kvaliteti kada ga uspoređujemo s Boykinsom.
Mršić ističe da je dobio najbolje moguće preporuke za ovog igrača, iako ima jednu poprilično veliku mrlju u karijeri. Naime, igrajući za Chorale Roanne Basket, u dvoboju protiv Pau Ortheza, nakon naguravanja sa suparničkim igračem, prvo ga je udario u glavu, a nakon toga pokušao udariti i njegovog suigrača.
– Razgovarao sam s Draženom Oreškovićem koji je bio pomoćnik Dušku Ivanoviću u Himkiju te s trenerom koji ga je vodio u Italiji i svi su mi rekli da se radi o igraču koji je do tog incidenta bio bez mrlje. Govore da je vrhunski momak, uvijek sto posto i na treningu i na utakmicama i svi govore jako dobre stvari o njemu i da jedva čeka skinuti mrlju sa svoje karijere. Vjerujem da nam može itekako biti od pomoći, i obrambeno i napadački i da će biti jedan od lidera naše momčadi.
No, ipak je u ovom trenutku upitno koliko će spreman stići u Zadar.
– Kako je u SAD-u bio vrlo dug i ozbiljan »lock down« na snazi, tako večina igrača nisu imali prilike dovoljno kvalitetno trenirati i igrati njihove haklove »pet na pet« što oni često rade. Vjerujem da će kroz 7-10 dana stići u formu, a ipak se radi o igraču koji je prošao Euroligu, FIBA-inu Ligu prvaka, talijansku, francusku i tursku ligu, VTB ligu.


Jača nego lani
Na »zoom« pressici Mršić se osvrnuo i na tijek priprema.
– Načelno smo zadovoljni. Imali smo tu pauzu od pet dana kada su nam dva igrača bila pozitivna na koronavirus, no to je brzo prošlo. Najveći problem nam je bilo odigravanje utakmica, kojih nam je dosta otpalo pa smo u hodu morali mijenajti protivnike. Imali smo nekih sitnih ozljeda, ali vjerujem da spremni dočekujemo početak sezone.
Početak sezone čekaju i zadarski navijači, koji sigurno neće u nedjelju biti na Višnjiku. A HT Premijer liga bi ove sezone mogla biti izuzetno zanimljiva i, čini se, jača nego lani.
– Ova sezona je po mnogo toga raritetna. Što se tiče igrača i rostera momčadi, vjerujem da će se svi dizati kako bude prolazilo neko vrijeme. Nama će i u ovoj utakmici navijači nedostajati jer je poznato kolika je homogenost između igrača i navijača u Zadru i s nestrpljenjem očekujemo da se dvorane otvore i to će nam sigurno biti vjetar u leđa, pogotovo u ABA ligi. Nadam se da ćemo već s Cibonom u dvorani imati određen broj gledatelja. Što se rostera tiča, Cibona je jača nego lani, Split je jači, isto kao i Zadar. Šibenka je ponovo potpisala Ivana Vraneša, a niti ostale momčadi nisu toliko slabe, barem u ovom trenutku. Tako su i Gorica i Dubrava vrlo zanimljivi sastavi, Osijek je jači i homogeniji nego lani, isto kao i Sonik-Puntamika. Sigurno je tri četvrtine momčadi iz HT Premijer lige jače nego u prošloj sezoni. Svakako možemo očekivati zanimljive utakmice i zanimljivu sezonu, a naravno da će mnogo toga ovisiti i o tome tko će biti zdraviji, tko će bolje iskoristiti ove uvjete. Moramo ići iz utakmice u utakmicu i pokušati biti što bolji.




ZOOM pressica
»Novo normalno« su i konferencije za medije preko »Zooma«. Prvu takvu imao je jučer i trener KK Zadar Veljko Mršić, koji se putem te platforme obratio predstavnicima medija te u konačnici odgovarao na pitanja. Kako živimo u vrijeme izuzetnih tehničkih mogućnosti, nije bilo nikakvih problema na ovaj način održati konferenciju za novinare.


Spremni retro dresovi
Zadnje pitanje na konferenciji za novinare bilo je upućeno voditelju marketinga i glasnogovorniku kluba Josipu Begonji. Naime, predstavnike »sedme sile« zanimalo je hoće li Zadar u nedjelju predstaviti nove dresove, a odgovor je bio potvrdan.
– Dresovi su spremni, imat ćemo i predstavljanje i u nedjelju će Zadar igrati u novim dresovima koji su bili inspirirani retro dresovima i nadamo se da će se i navijačima svidjeti – objasnio je Begonja. Šteta što navijači neće moći uživo u dvorani Krešimira Ćosića vidjeti nove dresove.