Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kako se naručiti na testiranje u ambulantama primarne zdravstvene zaštite?

19.09.2020. 07:30


Liječnici obiteljske medicine najsnažnija su i najvažnija karika mreže javne zdravstvene službe na primarnoj razini zdravstvene zaštite u provedbi protuepidemijskih mjera. Prvu sumnju na COVID-19 postavlja nadležni izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, a na području Zadarske županije 98 ordinacija opće/obiteljske medicine ugovorenih s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje pruža potrebnu zdravstvenu zaštitu.
Od 7. rujna 2020. godine ponovno je aktivirana COVID ambulanta koja radi u Zadru na adresi Marka Marulića 5, na lokaciji Športsko rekreacijskog centra Ravnice. Građanima su na besplatni broj telefona 0800 8557 ili mobilni broj 091 540 4189 svakodnevno od 8 do 20 sati dostupni zdravstveni djelatnici, kao dodatni resursi liječnicima opće/obiteljske medicine za trijažu, naručivanje i savjetovanje vezano za postavljenje sumnje na COVID -19.
Uzimanje briseva obavlja se u Zadru na lokaciji i u vremenu koje se pacijentima osobno javlja na telefon. Pozitivne rezultate nadležni laboratorij promptno dostavlja liječniku koji je indicirao pretragu, odnosno postavio sumnju na COVID te se u dogovoru s nadležnim epidemiologom s pacijentom osobno dogovaraju daljini postupci. Nalaz ili dokaz o rezultatu testiranja osobe mogu dobiti u ambulanti koja je i izdala uputnicu za testiranje.
Važno je znati da ako osoba nema izabranog liječnika, telefonski se treba obratiti COVID ambulanti u naznačenom radnom vremenu, odnosno hitnoj medicinskoj službi ili područnom epidemiologu radi postavljanja sumnje na COVID putem trijaže.
Upute za testiranje na vlastiti zahtjev nalaze se na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Zadar: https://www.zjz-zadar.hr/.(zl)


VAŽNO JE ZNATI
Ako osoba nema izabranog liječnika, telefonski se treba obratiti COVID ambulanti u naznačenom radnom vremenu, odnosno hitnoj medicinskoj službi ili područnom epidemiologu radi postavljanja sumnje na COVID putem trijaže