Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mali mornari položili vijenac u more

19.09.2020. 07:30


Učenici 3. b razreda Osnovne škole Zadarski otoci jučer su razveselili i uljepšali jutro brojnim prolaznicima na Poluotoku pjesmom i svečanim defileom u povodu obilježavanja Dana hrvatske ratne mornarice.
Naime, vođeni učiteljicom Jasminkom Bašić učenici, odjeveni u mornarske majice i s mornarskim kapicama, prošetali su do grada te su na stepenicama Gradske lože zapjevali pjesmu Đanija Maršana "Hrvatski mornari". Nakon toga su krenuli preko Kalelarge do Morskih orgulja gdje su položili vijenac u more u spomen na sve poginule hrvatske mornare. Nakon toga učenici su u more pustili svoje papirnate barkice.
– Danas se obilježava Dan hrvatske ratne mornarice kao sjećanje na 18. rujna 887. godine kada je brodska flota Neretljanaca pod knezom Branimirom pobijedila Mlečane u bitci kod Makarske. Mlečani su do tada slobodno plovili duž jadranske obale te su napadali i pljačkali našu obalu. U čast tom događaju nekadašnji predsjednik Franjo Tuđman je 1993. godine donio odluku taj datum kao dan obilježavanja kao Dan hrvatske ratne mornarice, rekla nam je Jasminka Bašić.
Inače, kao pripremu za obilježavanje ovoga dana, učenici su marljivo radili na papirnatim brodićima koje su prigodno obojali, a napravili su i plakate te su naučili pjevati nekoliko pjesama s mornarskom tematikom.
Inače učenici su u gradu dočekani s odobravanjem, a njihova pjesma i šetnja popraćeni su brojnim pogledima i povicima odobravanja te pljeskom prolaznika. Sami učenici uživali su u kratkom izletiću do grada iz kojega su i naučili mnogo.