U 64. godini života preminuo akademski kipar Dragan Kwiatkowski

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
IN MEMORIAM - Poljak rođen u Srbiji, Hrvat od glave do pete, hrvatski dragovoljac
Zadranima će zauvijek u sjećanjima ostati Draganov impozantni kameni reljef Krista Učitelja, koji je postavljen na svečanoj pozornici u Zadru od kuda je Sveti Otac 9. lipnja 2003. godine pred oko 150.000 vjernika predvodio liturgijsku molitvu »Slavlje šestog časa«
Dragan Kwiatkowski bio je autor i nadinskog Oltara domovine

Dragan Kwiatkowski, akademski kipar podrijetlom iz Poljske, koji je u Zadru živio i radio od 1986., preminuo je u 64. godini života. Posljednji ispraćaj akademskog umjetnika bio je na mjesnom groblju Bibinje.
Dragan Kwiatkowski rođen je u Nišu 1957. godine gdje završava Školu za primijenjenu umjetnost. Kiparstvo diplomira na Fakultetu Primijenjene umjetnosti u Beogradu 1985. Iste godine dolazi u Zadar gdje je živio i djelovao kao samostalni umjetnik.
Bio je članom Udruge HDLU Zadar, zadruge umjetnika LIKUM te Hrvatskog kulturnog vijeća i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a također i dragovoljac Domovinskog rata. Za svoj rad dobio je 30-ak priznanja i zahvalnica.

Kameni reljef Krista Učitelja

S nesmanjenim je intenzitetom radio ne da nešto dokaže, nego jer nije znao drugačije. Uz kiparstvo bavio se slikarstvom, grafičkim dizajnom i pjesništvom. Na svom stvaralački bogatom, kontinuiranom i dosljednom putu autor je tridesetak radova postavljenih u javnom prostoru, sudionik 15 samostalnih te šezdesetak skupnih izložbi.
Zadranima će zauvijek u sjećanjima ostati Draganov impozantni kameni reljef Krista Učitelja, koji je postavljen na svečanoj pozornici u Zadru od kuda je Sveti Otac 9. lipnja 2003. godine pred oko 150.000 vjernika predvodio liturgijsku molitvu »Slavlje šestog časa«.
Ali i skulpture s početka Domovinskog rata kod konobe Skoblar i na Maziji. Znakovlja i grbova ratnih postrojbi, kamenog spomenika u Nadinu, brojnih križeva u Ravnim kotarima, fascinantnog drvenog križa čiji je autor Petar Kazija, a kojeg su mladi Zadarske nadbiskupije nosili u procesiji u sklopu susreta Hrvatske katoličke mladeži.
Dragan Kwiatkowski od svih svojih radova izdvajao je i bio ponosan na skulpturu »Dar života« na zagrebačkom Bundeku, te na prvi kip blaženih Drinskih mučenica u zagrebačkoj gradskoj četvrti Gornja Dubrava.
S izložbe skulptura i slika Dragana Kwiatkowskog »Tijelo duše« Jakša Fiamengo je, između ostalog, napisao: »Figura, najčešće ljudska, i njezina stilizacija u fokusu su likovnog zanimanja Dragana Kwiatkowskog, koji i na ovoj izložbi nastoji proniknuti u odnose forme i sadržaja, stvarnog i imaginarnog, uzvišenog i profanog...«

Poštovanje i ljubav

Hrvoje Hitrec, suvremeni hrvatski pisac, na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća je napisao: »Poljak porijeklom, rođen u Srbiji, Hrvat od glave do pete, hrvatski dragovoljac, Kwiatkowski živi u Zadru i stvara sjajna kiparska djela. Uz to je i pjesnik vrlo osebujna, matoševskog stila«.
Bio je druželjubiv, velikodušan i nije bio zlopamtilo. Dragan Kwiatkowski sa svojom Ankicom živo je tiho, skromno, pošteno. Toliko su se poštivali i voljeli da je izdahnuo u njenom krilu, na njenim rukama.
Beskrajno mu hvala za sva iznimna djela i ostvarenja koja je za sobom ostavio za buduće generacije.
Dragane Kwiatkowski laka ti hrvatska gruda! Počivao u miru Božjem.


»Poljak porijeklom, rođen u Srbiji, Hrvat od glave do pete, hrvatski dragovoljac, Kwiatkowski živi u Zadru i stvara sjajna kiparska djela. Uz to je i pjesnik vrlo osebujna, matoševskog stila
Hrvoje Hitrec
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.8 (4 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
:)

Monika