Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VINARIJA FIOLIĆ Vinski »homo ludensi« što zaigrano traže perfekciju

18.09.2020. 08:15


Igra je počela 2006. godina kada su braća Dario i Mario Fiolić u podrumu obiteljske kuće na Puntamici počeli »slagati« vino za sebe, čovjek bi pomislio upravo da kroz igru razbiju »dosadu« kakvu obično vezujemo uz računovodstveno-knjigovodstveni posao, koji ih inače uspješno »hrani«. Oni su u međuvremenu osim što su ostali uspješni knjigovođe, postali i uspješni vinari, ali i proizvođači nagrađivanih likera od maraške i suhe smokve. No, igra ni slučajno nije prestala, traženje novog i poigravanje u težnji perfekciji motiv je i sad.


Od igre za sebe do 20.000 l za zaigrane kupce
– Što »garažni« vinar ima tražiti kraj onih koji rade milijune litara?, pita i odgovara Dario, naravno u poigravanju završio i tečaj za vinara – podrumara – Samo vrhunsko, u težnji savršenstvu, u igranju i korekcijama, koje mala serija i butik vinarija omogućava, a što masovni proizvođač sebi ne može dopustiti.
Od malih količine vina za vlastite potrebe, a na tragu obiteljskih tradicija, što je ova zadarska gradska djeca vuku od predaka, i gotovo fanatične ljubav prema vinarstvu, 2016., nakon puno »igranja«, otvaraju vinariju i kreću tržiti vina, jer ona su već iznagrađivana dok su bila »otvorena-u procesu proizvodnje«. Sada je nagrada i zlata već 40-tak, a šampionskih titula gotovo 10.
Danas Vinarija Fiolić proizvodi 20.000 butelja vina, plasira svoje proizvode po ugostiteljskim objektima u cijeloj regiji, i kao mala, butikna vinarija je prihvaćena na tržištu u ponudi vrhunskih vina. Sada već drugu godinu u turističkom srcu Zadra na Puntamici stoluje i kušaona vinarije Fiolić, već rado posjećena kao ugodno mjesto druženja, gdje gost postane i prijatelj i primi nešto od zarazne ljubavi za vino, a i kupi štogod za doma. Vinari su, a ne vinogradari, a grožđe kupuju od dugoročnih kooperanata- Maraština je s pržinastih zemalja Vukšića, Smilčića i Stankovaca, Merlot, Cabernt Sauvignon i Syrah iz Tinja, Grenache iz Nadina. Uz ulaganja u opremu, tehnologiju i marketing, za koji je (kao i za još puno toga) zadužena Dariova supruga Ana, ide velika zahvala: Gradu Zadru i Zadarskoj županiji za linije potpore malim poduzetnicima, jer mi nismo se još osmjelili na velike sume iz vinske omotnica, koje koristimo i koje su dragocjene, kaže Dario, koji i ne treba objašnjavati da od vina zaradu očekuju – tamo nekad, jer ulaganja samo mame nova.


Maraština – strast i autohtonost, pretplaćena na nagrade
Od bijelih vina proizvode vrhunsku Maraštinu gotovo pretplaćenu na šampionske titule, na što su nadogradili igru sa Maraštinom Sur Lie, vjerojatno prvom i jedinom na svijetu. Sur lie odležavanje dopuštanja gotovom vinu da nastavi sjediti na talogu kako bi izvadilo i ekstrakiralo arome iz talog grožđa i kvasca, a igra traje godinu ili više u miješanju barem tjedno da bi se talozi razigrali. Pa je tu Cuvee blanc u kojem je Maraština sljubljena s malom količinom Malvazije, a i ovo vino odležava u bačavama 10 mjeseci. Upravo barikiranjem uozbiljuju i omogućuju dulji život bijelim vinima, dodajući im punoću, a da istovremeno ne ubiju bogatstvo izvornih aroma, a što je opet samo po sebi zahtjevna igra. Rose od plavine i grenachea skoro da možemo zazvati autohtonim s obzirom na 50 godina grenachea na ovom prostoru,a tehnika je tjelesnijeg provansalskog. Crna su jednosortni Merlot (»Jer nam se učinilo da se ovdje dominantno rade kupaže, te da to može biti niša«, kaže Dario), a redovno kupaža, kao i Merlot barikirana 18 -20 mjeseci, je od Grenachea i Syraha, a 2017. su odlučili napraviti najbolje što je godina mogla dati u limitiranih 500 flaša, i tu kupažu Merlota i Cabernet Sauvignona nazvali Fiolić’17, jedno doškolovano vino koje upravo ide van uz neodoljivi balans onog što taninima učini barrique, i što vinu doda, a da mu ne oduzme izvornu voćnost i herbalnost.




«Ručni« likeri i »zaigrana« noć kod Fiolića
Rade kao »ručni rad« i liker od višnje maraške i liker od suhe smokve za koje imaju hrpu domaćih i međunarodnih nagrada. Koriste uz tradicionalnu metodu, desaliniziranu i demineraliziranu morsku vodu, dajući im jedinstven okus.
​Korona je razlog korištenja mjere – kriznog skladištenja dijela vina u barriqe bačvama, pa će zrelost biti potpuna, ali s otkupom od koperanata nastavljaju kao i do sad.
I bogme u toj njihovoj zaigranosti, zaigrali se i mi pa se u ugodi kušaone prelijepa ljetna večer pretvori u ono što Portugalci nazivaju – madrugada.


Vinarija Fiolić
Tantum d.o.o..
Ulica Ivana Duknovića 11
Kušaona i podrum
Put Matije Gupca 29
23000 Zadar
tel: +385 23 701605/fax: +385 23 701606
mob: +385 95 9004144/mob: +385 95 9008570
e-mail: [email protected]
www.vina-fiolic.com (ujedno i internetska trgovina – web shop)


"Rađanje" etikete i dizajna
Grafički dizajn koji je i vizualni identitet nastao iz obiteljske vinarske tradicije, porijeklom iz Volodera, i obiteljskog grba sa konjem (Hrvatski posavac) i grožđem, jer su povijesno išli skupa, a što je pretvoreno u etiketu. Konj je naravno Krševanov ("Mi smo zadarska gradska djeca"), pa grožđe i simbol obitelji. Moćne etikete oko cijele flaše, crne i bijele s izmjenjivim slovima. Onda je to Gržan razbio u roseu, porzabacao, a ta igra je završila naljepljena na flašu. Rađao je devet mjeseci, ali i sad se naježim na ljepotu priče i rezultata, prenosi nam Mario, kako je Marko Gržan iz Futura "rađao" idejno riješenje, a što je kompletirano s Ivicom Šimurinom kroz studio Pixel.


Paleta Vinarije Fiolić
Fiolić Maraština, 0,75l – 2019. 13% alk. – vrhunska
Fiolić Rose,0,75l – 2019. (Plavina, Grenache) 13% alk. – kvalitetno
Fiolić Cuvee (crni), 0,75 2018. (Grenache, Syrah – barriqe), 13% alk. – vrhunsko
Merlot Fiolić, 0,75l, 2016., barique, 14% alk. – vrhunsko
Fiolić '17 (crno), 0,75 l. (Merlot, Cabernet Sauvignon, barrique), 14% limited edition 500 flaša, najbolji izbor godine – vrhunsko
Cuve blanc, 075l, (Maraština, 10% Malvazija, barrique), – vrhunsko
Maraština Sur Lie, 0,75 l – vrhunsko
Liker od višnje maraške, 0,2, i 0,5l
Liker od suhe smokve, 0,2 i 0,5 l