Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VINARIJA JOKIĆ Duško Jokić ravnokotarski serdar vrhunskih bijelih vina

18.09.2020. 08:10


Duško Jokić pridružio se vinarskoj revoluciji Ravnih kotara i Zadarske županije 2009. kada je novac iz uspješnog posla u Beogradu uložio u zavičaj, obiteljski posjed u Lišanima Tinjskim, sadnjom prvih loza. Ovdašnjem vinarskom iskoraku dao je, skupa sa tadašnjom enologinjom Draganom Šulentić, snažan podstrek u bijelim vinima podižući ih, uz nešto rijetkih pojedinaca, na civiliziranu razinu, vukući ih do vrhunskih i šampionskih vina.
Prvo pa šampionsko
– Prvo vino proizveli smo 2011. a na tržište krenuli sa 2012. otkad i najdraža mi od svih nagrada, jer je bila prva, šampionska titula na Sabatini za Chardonnay. Redovno sam na smotrama od Martinja u Polači, Nadina, Stankovaca do Vinfesta Benkovac, gotovo redovito među šampionima. Uzeli smo i zlato u Beču 2018. za cuvee. I na Decanteru u Londonu 2017. za Pošip smo dobili srebro, ali tamo se srebro daje za preko 90 bodova, a naše je dobilo 91. No, prva nagrada ostaje vječno u sjećanju,
Naravno da je riječ o obiteljskoj tradiciji, jer su manje više svi Kotarci imali vinograd, a vi se pozivate na 1906?
– Tada je ćukundjed Aćim kupio vinograd i želja mi je bila dati doprinos našem vinogradrstvu i vinarstvu, a sad se ostvaruje,.
Posveta je organskom odnosno ekološkom vinu, a vlastiti vinogradi se stalno uvećavaju uz Nadinsko blato?
– Svake godine sadimo, sad smo na 15 hektara, uz Nadinsko blato. Isključivo ekološka proizvodnja. Za eko certifikat trebalo nam je tri godine, kod otkupa uzimamo vino od vrsnih vinara sa službenim certifikatom eko prozvodnje.


Predanost vrhunskim bijelim vinima
Od početka je posveta klasnim bijelom vinima. Kojima?
– Imao sam i muškat i chardonnay, ali smo ih zamijenili jer ovdje su se za ekološku proizvodnju pokazali teški i mučni. Ostajemo vjerni našoj izvornosti odnosno Maraštini koja je favorit i kraljica jer je ona naša, dok za Pošip, kojem smo također posvećeni, kažem da je dalmatinski. Oba bijela radimo kao vrhunska vina, a ako se dogodi na dijelu grožđa loša godina nešto bude kvalitetnog. Uglavnom 90% su vrhunska vina. Roze nam je od Syraha, idealno pogođen, a naše područje je iznimno za Syrah. Od crnih samo Cuvee, a i to bi nazvao ravnokotarskim jer Melot, Cabernet Sauvignon i – Syrah kao kupažu radimo samo mi ovdje (u Bordeuxu uz Merlot i Cabernet Sauvignon ide Cabernet Franck op.a.). U dugotrajnom je barikiranju i vrhunski. Krenuli smo u pjenušac, od Maraštine, bilo je nešto iz 2016. godine, ali neznatno, a ovaj iz 2017. trebao bi na tržište kao extra brut. To je paleta i neću je mjenjati. Inače smo 25 do 30% posto crnog kupovali od eko proizvođača iz Polače i Nadina, sad imamo i svog, a loša prodaja je razlog da ove godine nećemo.


Pred gradnjom novogi velebnog podruma
Prodaja, mislim inače ne na ovu godinu korone?
– Ova godina je skoro katastrofa, ali preživjet ćemo. Inače znatno više izvezemo nego je domaća prodaja. Izvoz je Srbija, tu i najviše, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, Austrija i Australija. Tamo nam Pošip, Maraština i crni Cuvee idu dobro.
Plan je već neko vrijeme podizanje rekao bi velebnog podruma, kušaone itd. na terenu poviše sadašnjeg?
– Građevinsku dozvolu dobili smo u trećem mjesecu – kad i Koronu, pa je sve usporeno. Povukli smo sredstva iz vinske omotnice za opremu, konkurirali i za gradnju, a čekamo kredite banaka, ali mislim da je skora jesen rok početka. Podrum je planiran na 800 metara, uz barrique salu, a poviše oko 400 m kušaone i nešto smještaja ev. za radnike i kojeg gosta, ne mislim se baviti turizmom i smještajem. Opreme će biti za pola milijuna litara, ne očekujem odmah takvu proizvodnju, ali sadit ćemo i dalje, samo neka prodaja krene.
Od skupog hobija do – skupog posla
Poslovan ste, uspješan čovjek. Može li se s ovim zaraditi?
– Mladi smo vinari, početak je od ničega, kao skup hobi. Sad je i posao, ali skup, ulaganja su velika i dugotrajna. Očekujem još nekoliko godina ulaganja dok ovo postane posao od kojeg bi se moglo živjeti i zaraditi.
Inače koliko vidim opreme je vrhunska od početka? Kolika je sadašnja proizvodnja?
– Išli smo na sve najbolje, jer smo od početka odlučni raditi vrhunska vina, a spomenute nagrade kažu da to i radimo. Radimo oko 70.000 litara. I želim pozdraviti i zahvaliti ljudima iz institucija, jer oni to zaslužuju i Danijela Segarića u županiji, Zvonimira Vlatkovića iz Ministarstva odnosno Uprave za podršku, kao i Marka i Klaru iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi. Znam da rade svoj posao, ali rade ga ljudski.
Berba je i prerada. Enologinja Cvita Eškinja i Marijana Uzelac su oko strojeva, a Nikica i Mirko upravo ubacuju Pošip na preradu. U srpnju su imali 30% zelene rezidbe jer je Pošip obilato rodio, bilo je nešto napada bolesti ali rješili su. Merlot i Syrah su pobrani odlični. Maraština je dobra i ići će skora berba. Vjeruju u dobru godinu.




»Maraština je naša, zadarska i kotarska, Pošip je dalmatinski, zato je, lokalpatriotski, vino kojem posvećujem posebnu pažnju,moj ponos i favorit: maraština i – maraština.
Duško Jokić


Decanter, London, 2017.
Vinarija Jokić, Pošip 2015.- 91 bod
Svježa verbena, divlje poljsko cvijeće i agrumi. Čist, nježan i svjež voćni okus s divnom upornošću na završetku. Veličanstveno.


Paleta vina Vinarije Jokić
Maraština, 0,75 – vrhunsko
Pošip, 0,75 – vrhunsko
Cuvee (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah – barrique), 0,75 – vrhunsko
Rosy (rose Syrah), 0,75 – kvaitetno
Pjenušac (Maraština) – extra brut – vrhunski – u pripremi za tržište


Vinarija Jokić
Lišane Tinjske 95
23423 Polača
Telefon: 095 904 1502
[email protected]
www.vinarijajokic.com