Virani će prosvjedovati ispred DORH-a u Zagrebu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Udruga Vir bez podjela žali se na institucionalni reket
Predmeti koji se tiču argumentiranih kaznenih prijava prema počiniteljima na Viru čekaju godinama na bilo kakvo postupanje, navode u Viru bez podjela
Marin GOSPIĆ
Frane Vučetić, predsjednik udruge Vir bez podjela

Na zadnjoj skupštini udruge Vir bez podjela većinom glasova nazočnih donesena je odluka o organiziranju velikog prosvjeda protiv institucionalnog reketa u Zagrebu ispred zgrade DORH-a.
Predsjednik udruge Vir bez podjela Frane Vučetić uvodno je objasnio razloge za takav čin riječima kako se upravo DORH pokazao neučinkovitim kada je u pitanju progon počinitelja kaznenih djela s otoka Vira. Istaknuto je kako predmeti koji se tiču argumentiranih kaznenih prijava prema počiniteljima na Viru čekaju godinama na bilo kakvo postupanje, kako se često prebacuje loptica odgovornosti na druge institucije kao što je primjerice USKOK, no u konačnici nema nikakvih konkretnih rezultata.
Strankama u postupku onemogućuje se uvid u spis po okončanu izvida, USKOK ne podiže optužnice, ne reagira se na krivotvorenje dokumentacije suprotne strane i sve to rezultira činjenicom da višestruki počinitelji kaznenih djela na Viru ostaju nekažnjeni i nastavljaju kršiti zakone.
Žitelji otoka Vira razočarani su takvim odnosom državnih institucija (DORH, USKOK, policija, sudstvo) prema prekršiteljima zakona, a stječe se i dojam kako pred zakonom nisu svi jednaki već neki, očito, uživaju određene privilegije. Sve te državne institucije jedinstvene su u kontroli štete lokalnih moćnika i njihovih koalicijskih partnera na vlasti. Kako npr. objasniti činjenicu da ni dvije godine nakon terorističkog čina blokade Virskog mosta načelnik Općine Kristijan Kapović nije kazneno odgovarao pred nadležnim sudom?
Svjedoci smo maltretiranja članova uže obitelji članova udruge Vir bez podjela, zataškavanju i nepoduzimanju mjera nakon primitivnih napada na te iste članove obitelji, pretresima kuća s ciljem zastrašivanja. Kao da to nije dosta, DORH i ostale državne institucije unatoč konkretnim saznanjima, nepotrebno odugovlače s pokretanjem odgovarajućih postupaka, potiču krivotvorenje službene dokumentacije s krivotvorenim pečatima.
Oni koji se usude javno progovoriti o kriminalu na Viru nerijetko budu predmetom istraživanja raznoraznih inspekcija, uskraćuju im se temeljna ljudska prava!
Kako bismo upozorili cijelu hrvatsku javnost i potaknuli odgovorne da svoj posao obavljaju u skladu s važećim zakonima, a sve kako bi opravdali svoje postojanje i plaće koje primaju na teret poreznih obveznika, udruga Vir bez podjela će sa svojim brojnim partnerima organizirati veliki prosvjed protiv institucionalnog reketa u Zagrebu ispred zgrade DORH-a u drugoj polovici listopada. Stoga je i formiran Organizacijski odbor za organiziranje prosvjed a kojeg su većinom glasova imenovani Frane Vučetić, Jadranka Okreša, Igor Vučetić i Željka Crnjak.
Po dobivanju potrebnih odobrenja vezano uz prosvjed, javnost će biti pravodobno obaviještena o terminu održavanja prosvjeda.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)