Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za zadarski mobilni tim rane intervencije 1,5 milijun kuna

18.09.2020. 07:10


U Koncertnoj dvorani Kneževe palače u Zadru jučer su svečano potpisana 23 ugovora vrijedna 29 milijuna kuna za projekte Zaželi, poticanje socijalnog poduzetništva i širenje socijalne mreže. Ugovore su potpisali ministar Josip Alardović ispred Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan s različitim korisnicima s područja Zadarske, Ličko-senjske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.


Osjetljivije skupine društva
Krajnji korisnici ovih projekata su osjetljivije skupine društva – teško zapošljive žene, starije osobe u nepovoljnom položaju, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, branitelji koji pate od PTSP-a…, a učinci za društvo su višestruki.
Kako je pojasnio ministar Josip Alardović, cilj je kroz fondove, tako i Europski socijalni fond, objediniti i poticati sve prioritetne osi koje pripadaju fondu – zapošljavanje, socijalnu inkluziju i obrazovanje.
– Smatram da je izrazito bitno pružiti podršku onima kojima je potrebna kako bi ih se osnažilo na aktivno sudjelovanje i mijenjanje svoje zajednice na bolje. Na tom tragu je i projekt ‘Zaželi’, u sklopu kojeg smo danas potpisali ugovore kojima se zapošljava 131 žena, a skrb će dobiti 786 starijih i nemoćnih osoba. Ove brojke su velike i važne, ali još važnije je što projekt dugotrajno nezaposlenim pruža posao, edukaciju i perspektivu, dok našim starijim sugrađanima na ovaj način poručujemo da nisu sami i da ćemo im u ovim teškim vremenima pružiti neophodnu skrb, istaknuo je ministar Alardović.


Dva ugovora za područje Zadarske županije
Projekti se financiraju iz Europskog socijalnog fonda na tri različita poziva – »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II«, »Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.« i poziva »Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA I.«
Od potpisanih ugovora, dva su na području Zadarske županije – Općina Kali nositelj je projekta »Zaželi u Kalima« vrijednosti 464.300 kuna, a Grad Zadar je nositelj projekta PRRI – podrška razvoju rane intervencije na području grada Zadra i Zadarske županije vrijednosti 1.450.470 kuna.
Kako je pojasnio gradonačelnik Branko Dukić, projekt se odnosi na osnivanje mobilnog tima rane intervencije koji bi uslugu pružao po vrtićima i domovima djece rizične skupine i djece s teškoćama u razvoju. Pritom bi se zaposlilo 35 stručnjaka, a krajnjih korisnika je 65 djece s teškoćama u razvoju te 110 članova njihovih obitelji i udomiteljskih obitelji, kojima je, kako je rekao župan Božidar Longin, u ovim vremenima dodatni trošak i poteškoća putovati u Zadar u Kabinet. Nositelju Gradu Zadru, partneri na projektu su Zadarska županija i Caritas Zadarske nadbiskupije koji već niz godina surađuju i kao partneri u Kabinetu za ranu intervenciju.




POSAO ZA 35 STRUČNJAKA
Projekt se odnosi na osnivanje mobilnog tima rane intervencije koji bi uslugu pružao po vrtićima i domovima djece rizične skupine i djece s teškoćama u razvoju. Pritom bi se zaposlilo 35 stručnjaka, a krajnjih korisnika je 65 djece s teškoćama u razvoju te 110 članova njihovih obitelji