Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zbog COVID ambulante rekreativci bez igrališta, Zadarski sport bez prihoda

19.09.2020. 11:00


Početkom pandemije koronavirusa dio gradskih prostora stavljen je u službu prevencije i borbe protiv ove zarazne bolesti te je prenamijenjen za razne ambulante ili prostore u kojima se pacijenti pregledavaju i testiraju. Jedan od takvih prostora je i Sportski centar Ravnice na kojem je podignut šator i koji se koristi kao punkt za mobilnu COVID ambulantu te testiranje.


Prazan i šator i igrališta
Međutim, prolazeći pored Ravnica vrlo često Zadrani dobiju dojam kako je šator prazan, a taj je prostor i dalje nedostupan brojnim građanima koji su ga prije koristili.
Naime, u sklopu Sportskog centra Ravnice prije početka epidemije koronavirusa za sve građane i rekreativce bile su otvorene dvije sportske dvorane i teretana. Tamo su svoj dom imali košarkaški klubovi, ritmička gimnastika, karate klub, rekreacijski klub za žene, fitness, boks kao i obližnje škole koje su dvorane koristile za nastavu tjelesnog odgoja. U sklopu zgrade je i kafić te dječje igralište koje je bilo omiljeno mjesto brojnim roditeljima s malom djecom. Naime, igralište se nalazi u srcu grada i prostrano je te primjereno djeci od najmanje dobi.
Osim za najmlađe, ovo je mjesto omiljeno i za nešto starije jer su na tom prostoru nedavno obnovljeni vanjski sportski tereni za mali nogomet, košarku, odbojku, tenis i badminton. Također, postavljeni su i reflektori koji omogućuju korištenje i u večernjim satima. Igrališta su uređena u suradnji Grada Zadra s Hrvatskim olimpijskim odborom preko programa »Aktivna zajednica«.
Sada sve ovo stoji prazno i zapušteno, a ponegdje je i trava počela probijati kroz uređena, ali napuštena školska igrališta.
O tome kada će se na igrališta opet vratiti život, odnosno smijeh djece, razgovarali smo s Juricom Dilberom, ravnateljem Zadarskog sporta koji upravlja ovim prostorom.


Obećali naći rješenje
– Mi smo od proljeća u velikim problemima radi ovog šatora koji je tamo postavljen jer naši korisnici više ne smiju koristiti ni dvorane, ni teretanu, ni igrališta. Svakodnevno imamo i do 300 poziva brojnih korisnika koji pitaju kad će se moći vratiti na te terene i u dvoranu. Od proljeća nismo izdali niti jedan račun i zaista ne znam kako će to završiti. U početku smo mislili da je ovo samo privremena situacija, onda kad se smanjio broj zaraženih taj je šator bio maknut, a sad je opet vraćen. Ja ne znam do kad će to tu biti niti znam zašto su odabrali upravo ovu lokaciju, govori nam Jurica Dilber. Pojašnjava kako su se nadali da će se dolaskom jeseni situacija normalizirati, ali kako nije, razgovarao je sa Stožerom i epidemiolozima koji su mu obećali da će naći neko rješenje.
– Razmišljali smo urediti ulaz u dvoranu sa strane nekadašnjeg Parka radosti. Naime, tamo mi trenutno ulazimo. Tako bismo korisnike odvojili od šatora. U dvorani imamo i učenike srednjih škola koji tamo izvode nastavu tjelesnog odgoja i sad zaista ne znam kako oni odrađuju tjelesni, ističe Dilber. Pored ovih korisnika potrebno je naglasiti kako su Ravnice dugi niz godina bile kultno basketaško okupljalište gdje se gotovo po cijele dane igrao basket i u redu se čekalo na igru. Dakle, ovo je prostor na kojem je svakodnevno boravio velik broj rekreativaca, a na otvorene terene dolazili su djeca i mladi iz brojnih okolnih kvartova igrati košarku ili nogomet.




Nisu htjeli da učenici borave blizu COVID ambulante
I nova ravnatlejica Gimnazije Vladimira Nazora Sandra Šango potvrdila nam je kako njihovi učenici nisu u mogućnosti održavati nastavu tjelesnog odgoja u toj dvorani, ali niti na otvorenim terenima u neposrednoj blizini.
– Trenutno nastavu tjelesnog izvodimo u Parku Vladimira Nazora ili uokolo škole. Na ovo smo se odlučili jer nismo htjeli da učenici borave na terenima Ravnica jer je tamo COVID ambulanta te smo ih htjeli što više udaljiti od toga, govori nam ravnateljica Šango.


Najbolja lokacija, Ravnice mogu koristiti druge ulaze
O svemu ovome poslali smo upite Šimi Vickoviću, načelniku Županijskog stožera, a iz Stožera civilne zaštite odgovoreno nam je pismenim putem.
– Prostor na Ravnicama izabran je zbog funkcionalnih, organizacijskih i lokacijskih kriterija te zbog činjenice da u najmanjoj mogućoj mjeri opterećuje zdravstveni sustav. Nadalje, tu je dobra mogućnost pristupa automobilima i dovoljno je velik prostor. Na tom je mjestu još u prvom valu epidemije bio "Drive in", te se lokacija pokazala dobrom zbog lakog pristupa i blizine Opće bolnice Zadar i Zavoda za javno zdravstvo. Također, taj je prostor moguće fizički odijeliti od ŠRC-a Ravnice.
Što se tiče sportskog objekta na Ravnicama on može normalno funkcionirati ukoliko se koriste drugi ulazi. Mi nismo donijeli nikakvu odluku o zatvaranju objekta, a nismo niti razmišljali o preseljenju jer smatramo da je to najbolji prostor na području Grada Zadra za ovu namjenu.
Zato ističemo, objekt nije zatvoren, postoje preporuke provedbe protuepidemijskih mjera u doista brojnim situacijama, na koji način će se staviti u funkciju prostori ŠRC-a ovisi o njihovoj primarnoj namjeni. Ova lokacija omogućava provođenje protuepidemijskih mjera na način da se u najvećoj mogućoj mjeri osigurava dostupnost zdravstvene zaštite stanovništvu sukladno njihovom zdravstvenom stanju i potrebama. Također, osigurava minimalne uvjete za rad zdravstvenim djelatnicima koji su tamo svakodnevno od 8 do 20 sati. Na području Zadarske županije mobiliziran je jedan veliki sustav, oko 2.500 zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u naših sedam zdravstvenih ustanova te u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, odgovorili su nam iz Stožera. Podsjetili su građane da ostanu odgovorni, da epidemija još traje i da misle i na potrebe ljudi koji neumorno od 11. ožujka 2020. godine rade u uvjetima koje je ponekad teško i zamisliti.
– Sastanci Stožera održavaju se često i pokušat ćemo u narednom razdoblju vidjeti postoji li neka druga opcija, jer COVID ambulanta mora ispunjavati određene uvjete poput dva odvojena ulaza, sanitarnog čvora s tuševima i slično, zaključuju u odgovoru iz Stožera.