Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Banović: Ako treba i na mišiće Tokić: Bolji neka danas pobijedi

18.09.2021. 07:27


Iako je sezona praktički tek počela, pred nama je već drugi »županijski derbi« nakon onog u Biogradu na Moru gdje su se sastali Primorac (B) i HV Posedarje. U 5. kolu Treće HNL jug Zadar će danas na Stanovima s početkom u 16.30 sati ugostiti Hrvatskog viteza Posedarje. Bit će to ogled momčadi koja, barem papirnato, slovi za jednog od favorita ove sezone i s druge strane momčadi koja je fantastično ušla u ovu sezonu i s tri pobjede u četiri kola nalazi se samom vrhu ljestvice. Same te činjenice sugeriraju da nas očekuje zanimljiv dvoboj u kojem će i jedni i drugi željeti pobjedu. Zadar sigurno želi ispraviti kiks iz 3. kola kada su na Stanovima minimalno poraženi od Zmaja iz Makarske. Na svom kontu imaju 5 bodova što ih trenutačno svrstava na 11. mjesto i to sigurno ne zadovoljava apetit momčadi kvalitete kakvu ima Zadar. S druge strane ne treba sumnjati da će Posedarci u Zadar doći sa željom da i tamo nastave svoj pobjednički niz. Imaju na kontu 9. bodova i trenutačno su drugoplasirana momčad Lige što sugerira da su u odličnoj formi. Što će smisliti stratezi Zadra i HV Posedarja, Želimir Terkeš i Josip Butić, ostaje za vidjeti. U međuvremenu su nam utakmicu najavili dobro poznata imena, Igor Banović i Ivan Tokić.


Tvrdo i borbeno
– S nestrpljenjem očekujem početak današnjeg dvoboja – kazivao je Igor Banović, zadarski nogometni internacionalac koji se prošle sezone vratio na Stanove.
– Uostalom, moramo se na neki način iskupiti za nešto lošiji ulazak u ovu sezonu nego što smo to bili planirali. Prije svega tu mislim na dvoboj sa Zmajem iz Makarske koji nas je minimalno pobijedio na Stanovima. Igrali smo jako dobro, stvarali prilike i imali veliki broj ubačaja, ali lopta nikako nije htjela u gol. I onda jedna kontra i sve je bilo gotovo. I nakon ove utakmice u Splitu također ostaje žal za dva boda koja smo još propustili uzeti. Imali smo vodstvo od 1:0, a do 20. minute smo mogli voditi 3:0. Zatvoriti lagano utakmicu i kući donijeti tri boda. Igramo puno bolje nego što to sugeriraju rezultati. Ali, tko te na kraju pita igraš li lijepo ili ne. Pamti se rezultat i Treća liga je definitivno takva da se u nekim utakmicama bodovi moraju uzimati na mišiće. Mišljenja sam da nam nedostaje jedan napadač koji će zabiti 15 golova po sezoni.
Na Stanove ovoga vikenda stiže HV Posedarje koje je trenutačno drugoplasirana momčad s devet osvojenih bodova.
– Očekujem tvrdu i borbenu utakmicu. Činjenica je da trenutačno bolje stoje na ljestvici u odnosu na nas i siguran sam da će na Stanovima dati sve od sebe da dođu do nove pobjede. Jako ih respektiram, smatram da su odlično posložena momčad, prava trećeligaška. Dobro poznajem većinu njihovih igrača i definitivno imaju kvalitetan kadar. Uostalom, nije slučajnost da već drugu sezonu ovako dobro igraju. Ipak, na Stanovima nitko ne može biti favorit osim nas samih. Smatram da će se postaviti defanzivno i onda opasno prijetiti iz kontri i polukontri.
Banović smatra da je Zadar ipak u maloj prednosti što se tiče ove utakmice.
– Smatram da imamo kvalitetniju momčad s pet ili šest igrača koji su igrali Prvu HNL. Naravno, to ništa ne znači ako to ne demonstriramo na travnjaku. Nasuprot nama stajat će mladi i kvalitetni igrači željni dokazivanja i morat ćemo biti na našem maksimumu ako mislimo slaviti u ovoj utakmici. Igramo kod kuće, od prve minute moramo se postaviti čvrsto i pokazati što želimo u ovoj utakmici. Naravno, rani gol bi nam puno toga olakšao jer u ovoj ligi tko povede obično na kraju i pobijedi. S druge strane moramo biti i jako oprezni jer je suparnik jako opasan iz kontri i polikontri. Na kraju bih još pozvao sve Zadrane da nas dođu podržati, kako u ovoj utakmici, tako i u budućnosti na putu prema povratku u Prvu HNL – kazao je u najavi Banović.


Respekt
S druge strane dvoboj je najavio Ivan Tokić koji je veći dio svoje igračke karijere proveo na Stanovima.
– Zadar za mene ima najkvalitetniju momčad u Trećoj HNL jug. Momčad koja u svojim redovima ima prvoligaške igrače poput Buljata, Jerbića, Banovića, Begonje, Blaževića moramo svrstati u glavnog favorita lige. Istini za volju nešto lošije su ušli u ovu sezonu, imali su domaći kiks protiv Makarana i za očekivati je da će dati svoj maksimum kako bi u ovoj utakmici došli do pobjede i bodova. Na nama je da budemo strpljivi i sve što napravimo u ovome dvoboju za nas je bonus. Ako gledamo ljestvicu mi smo papirnati favoriti s obzirom da smo drugi, a Zadar je nešto niže. Međutim, niti na kraj pameti nam nije podcjenjivački ući u ovu utakmicu. Momčad Zadra maksimalno respektiram i kao prijatelje i kao igrače.
Hrvatski vitez ove je sezone nastavio niz iz prošle, igraju odlično što prate fantastični rezultati.
– Od kada nas je preuzeo trener Josip Butić nitko nam ništa ne može, pogotovo na našem travnjaku. Igramo odlično i to se vidi i na našim rezultatima i na našem plasmanu. Prvi županijski derbi igran u Biogradu na Moru riješili smo u našu korist. Bili smo vrlo blizu osvajanju boda u Pločama gdje smo gol primili u 93. minuti. U prošlome kolu na svom smo travnjaku nadigrali i pobijedili Uskok. Definitivno smo klapa i odlična je atmosfera u momčadi. Sve nam se poklopilo, od nas samih igrača i stručnog stožera, do Uprave i navijača. Jednostavno ne može bolje.
Kada smo Tokića priupitali što bi moglo odlučiti »županijski derbi« on je kazao:
– Tko bude više želio pobjedu, smatram da će je i ostvariti. Mogle bi odlučiti te tzv. druge lopte, tko bude prvi na njima mogao bi se osladiti bodovima. Ponavljam Zadar ima ubojite igrače poput Majića i Blaževića, a mi ćemo im se pokušati suprotstaviti kolektivom. Vjerojatno ćemo biti u podređenijem položaju, ali ćemo isto tako opasno prijetiti iz kontri i polukontri. Tko bude bolji, neka na kraju pobijedi – kazao je na kraju razgovora Ivan Tokić.