Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Energija i taktička disciplina ključ pozitivnog rezultata

18.09.2021. 07:25


Točno 40 dana nakon prvog okupljanja pod vrelim krovom starih Jazina košarkaši Sonik Puntamike kreću u novu premijerligašku avanturu. Momčad pod vodstvom Stipe Kuliša danas s početkom u 17 sati gostuje kod Vrijednosnica Osijek na startu 31. izdanja hrvatskog prvenstva. Brojne promjene u igračkom kadru u odnosu na sastav koji je u prvim danima svibnja izjednačio najbolji rezultat u povijesti kluba, osvojivši peto mjesto nakon ligaškog dijela sezone, u potpunosti su promiješale karte, no Puntamičani su s visokim ambicijama otputovali u srce Slavonije. Pobjeda protiv VROS-a na otvaranju HT Premijer lige bila bi veliki zalog za nastavak natjecanja u kojem »Soniksi« žele ponoviti prošlosezonska izdanja i potvrditi da je Zadar dobio još jednog stabilnog člana elitnog razreda hrvatske košarke. U odnosu na prošlu sezonu momčad je napustilo osam igrača, no jednak broj pojačanja garancija je zadržavanja u hrvatskim okvirima visoke razine kvalitete koja bi trebala biti jamac mirnog ostanka u ligi.


Puno nepoznanica
Prva prepreka na tom putu je momčad Marka Mandića koja u podosta promijenjenom sastavu dočekuje družinu iz Jazina. Žuti dres više ne nose Robert Kujundžić, Pavao Paić i Arijan Lakić, dok su zamijene mahom mladi i neiskusni momci Anyiarbany Makoi, Marko Bošnjak i Lazar Nekić, pa tek treba vidjeti koliki je krajnji domet najistočnije momčad domaćeg prvenstva.
– Prvo kolo uvijek nosi određeni fond nepoznanica, kako vezano za suparnika tako i po pitanju naših mogućnosti, prije svega jer su »rosteri« dosta promijenjeni, ali i zato što smo mi momčad kompletirali kroz cijeli pripremni period. Nadam se da smo zahvaljujući dobrom trenažnom programu i dobroj kemiji unutar momčadi spremni kompenzirati određene nepoznanice koje nas čekaju i da ćemo na kvalitetan način odgovoriti izazovima. Cilj nam je odigrati utakmicu visokog intenziteta, na vrhuncu naših energetskih mogućnosti, i biti taktički disciplinirani – kazao je u najavi utakmice trener Sonika Stipe Kuliš.


Višak s perimetra
S obzirom na sve »pretumbacije« koje su se ovo ljeto dogodile u oba tabora nije lako govoriti o očekivanjima, a početne utakmice sa sobom uvijek donose i određenu količinu magle koja skriva konačnu vrijednost momčadi. Ipak, već je na prvi pogled jasno da najveća opasnost po Puntamičane leži u potentnoj vanjskoj liniji Osječana koju predvodi nekadašnji junior Zadra Šime Lisica. Zanimljivo, 23-godišnji razigravač ujedno je i najstariji igrač Vrijednosnica, što je podatak koji jako puno govori o današnjem suparniku Sonika.
– VROS ima korektan balans između vanjske i unutrašnje linije. Gro poena leži u rukama igrača na vanjskim pozicijama, međutim Topolović im nosi dubinu te smo se u pripremi utakmice trebali fokusirati na oba aspekta kako bismo što je moguće spremniji dočekali današnji susret – rekao je trener Puntamike.
Zadrani u svojim redovima imaju veliki broj iskusnih igrača, predvođenih reprezentativcem Pavlom Marčinkovićem, a ne smije se zaboraviti ni kapetana Dina Palčića niti rutinere Petra Marića i Marina Šarliju od kojih se očekuje preuzimanje odgovornosti u prijelomnim trenucima. S druge pak strane, »Soniksi« u sezonu kreću s tek tri klasična visoka igrača u rotaciji, dok će poziciju »četvorke« mahom puniti momci kojima to nije primarni »core business«.
– Imamo dosta igrača koji svojim fizičkim predispozicijama mogu »mečirati« suparnike. To nam daje veliki motorički potencijal gdje možemo stvarati višak s perimetra i pokušati doći do velikog broja pozitivnih »match-upova« koje želimo iskoristiti i iz kojih planiramo stvoriti prednost. No, no je »šah« i tek će prve utakmice pokazati tko će iz toga na koncu profitirati – zaključio je Kuliš.
Utakmica se igra u maloj dvorani Gradski vrt, s početkom u 17 sati.




Palčić: Imamo kvalitetnu momčad
Težine izazova svjestan je i kapetan Dino Palčić koji je ipak uvjeren da njegovi suigrači imaju potrebnu kvalitetu da se iz Slavonije vrate s prva dva boda.
– Mislim da je momčad koju smo složili jako kvalitetna, no to trebamo i pokazati na parketu. Naš »roster« je jako širok, puno širi nego Osijekov, i trebamo ih kontinuiranim tempom i pritiskom pokušati što je moguće prije slomiti – izjavio Palčić.