Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Čistoća je ogledalo grada

Autor: Teuta Babajko Jamičić

17.10.2008. 22:00
Čistoća je ogledalo grada

Foto: Adam VIDAS



Među nagrađenim najboljim turističkim djelatnicima u tradicionalnoj akciji “Nasmiješeno Sunce”, koju već šestu godinu za redom provodi Grad Zadar u suradnji s HGK – Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom grada Zadra i Udruženjem obrtnika Zadar, su i Nelo Kapović iz Čistoće d.o.o. i Nenad Gračić iz Nasada d.o.o. Njima će danas, na svečanosti u Arsenalu, biti uručena priznanja za najčistače, čime su Nelo Kapović i Nenad Gračić, kako kažu, izuzetno počašćeni.
39-godišnji Nelo Kapović u gradskoj tvrtki “Čistoća” radi devet godina. Specijalizirao se za čišćenje i pranje ulica, i to uz pomoć “čistilice”, kojom Nelo Kapović svakodnevno prolazi gradskim ulicama. Ulice na Poluotoku, Nelova su svakodnevna, ranojutarnja ruta, no nije mu strano ni čišćenje i pranje prometnica u drugim gradskim predjelima.
– Moj radni dan počinje izuzetno rano jer već u četiri sata moram biti na nogama, kako bih u pet mogao početi s poslom. Ljeti radim od pet do 12 sati, a zimi počinjem sat vremena kasnije, dakle u šest i završavam u 13 sati. Uz svakodnevno čišćenje i pranje ulica na Poluotoku, čistilicom sređujem i prometnice u ostalim djelovima grada, ovisno o rasporedu, govori Kapović, dodajući kako je zadovoljan svojim poslom, unatoč tome što ljudi još uvijek čistače smatraju građanima drugoga reda, zbog čega ih i nazivaju pogrdnim imenima.
Takve neugodne situacije, navodi Kapović, ipak su sve rjeđe, što je dokaz da se svijest dijela građanstva budi. U prilog tome ide i nagrada “Nasmiješeno sunce” zbog koje je Kapović jako zadovoljan, te ga raduje što netko vodi računa, brine se i o uvjetno rečeno malim ljudima.
– Ova nagrada došla mi je kao grom iz vedra neba, takvim priznanjem sam ugodno iznenađen. Stoga zahvaljujem organizatorima akcije na nagradi, kao i “Čistoći” i svim kolegama bez čije podrške ne bi ni dobio ovu nagradu, kaže Nelo Kapović.
Ni 50-godišnji Nenad Gračić, djelatnik “Nasada”, nije skrivao zadovoljstvo zbog priznanja koje je dobio za svoj rad. Sedam godina, koliko radi u “Nasadima”, usavršio se u čišćenju parkova, te zalijevanju zelenih površina, trajnica i cvjetnica.
– Uglavnom radim na Poluotoku. Često sam u parku Vladimira Nazora, osobito uz ribnjak. Volim svoj posao, čišćenje parkova i zalijevanje zelenih površina, trajnica, cvjetnica… Osim toga, mnogo mi znači i radna atmosfera, podrška kolega s kojima radim, kaže Nenad Gračić, zahvaljujući se organizatorima “Nasmiješenog sunca” na dodIjeljenom priznanju.