Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Darovi mladosti protiv usamljene starosti

Autor: Jelena Miloš

17.10.2008. 22:00
Darovi mladosti protiv usamljene starosti

Foto: Vedran SITNICA



Suradnja s Domom postoji već više od pet godina te učenici i djelatnici škole svake godine sredinom listopada u svojim domovima zajedno s roditeljima pripremaju različite pekarske proizvode, koje potom darujemo štićenicima Doma, rekao je Svetko Perković,


U povodu dana kruha i zahvalnosti učenici Pomorske škole jučer su posjetili i darivali štićenike Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru.
Ravnatelj Pomorske škole Svetko Perković istaknuo je da suradnja s Domom za odrasle osobe Sv. Frane postoji već dugi niz godina, a akciju vodi vjeroučiteljica Sandra Čulina.
Blagoslov darova
Manifestacija je započela u prostorima škole gdje su bili izloženi darovi među kojima su se nalazila peciva raznih oblika, košare s voćem i sokovi.
– Suradnja s domom postoji već više od pet godina te učenici i djelatnici škole svake godine sredinom listopada u svojim domovima zajedno s roditeljima pripremaju različite pekarske proizvode, koje potom darujemo štićenicima Doma, rekao je ravnatelj Perković, dodajući da se manifestaciji svake godine odazove veliki broj učenika, budući da se po ravnateljevim riječima, učenici tada osjećaju korisnijim i ispunjenijim.
Prije odlaska u posjet štićenicima, župnik crke Sv. Šime Josip Lenkić blagoslovio je darove, nakon čega su se učenici i njihovi profesori uputili u Dom.
Socijalna radnica zaposlena u Domu za odrasle osobe Sv. Frane Sindi Botica pozdravila je akciju Pomorske škole i upozorila na izvanrednu suradnju koju njeguju već dugi niz godina.
– Suradnja je započela na dan Svetog Nikole, inače zaštitnika pomoraca, i do danas darivanje naših štićenika od učenika Pomorske škole postalo je tradicija, rekla je Botica.
“Halo-pomoć”
Učenici Pomorske škole pjesmom i svirkom podigli su atmosferu u Domu te pojedine štićenike natjerali na ples.
Nakon što su učenici s lijepo aranžiranim košarama prepunim darova darivali štićenike, koji su na njihovim razdraganim licima ispisali smijeh i sreću, uslijedilo je kratko druženje mladih i starih.
Između ostaloga, Botica ističe da su dobili Halo uređaj, odnosno alarmni sustav “Halo-pomoć” na projektu koji se provodi zahvaljujući darovnici Programa za inovacije i učenje.
Program će, pojašnjava Botica, obuhvaćati stare i nemoćne ljude te im onemogućiti usamljenost, a uređaji postavljeni u njihovim stanovima spojeni su na centralu Doma.
Naime, navedeni sustav osiguravat će 24-satnu dnevnu mogućnost komunikacije i intervencije osobama koje žive same. Korisnici će posjedovati uređaj koji se sastoji od jedinice spojene na telefonsku mrežu i prijenosne vodootporne tipke. Pritiskom na tipku, aktivira se centralna jedinica koja poziva prethodno programirane brojeve dojavnoga centra. Nadalje, operater u centru (medicinska sestra), po prijemu alarma dobiva sve podatke vezane uz korisnika te nalazi najbrži put za intervenciju i primjerenu pomoć.