Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

DEVETNAEST MILIJUNA ZA NAVODNJAVANJE 350 HEKTARA

Autor: Marijan Tomac

17.10.2008. 22:00
DEVETNAEST MILIJUNA ZA NAVODNJAVANJE 350 HEKTARA

Foto: Marijan TOMAC



Sanacija sustava za navodnjavanje Baštica – prva faza dio je realizacije sveukupnog navodnjavanja 6 tisuća hektara poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji. Drugom fazom sanacije navodnjavanja Baštice predviđeno je navodnjavanje 90 hektara poljoprivrednih površina na Smilčiću i 250 hektara višnje maraske na predjelu Suhovara
U srijedu 15. listopada 2008. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH Petar Čobanković, župan Zadarske županije Stipe Zrilić i direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić potpisali su Sporazum o sufinanciranju programa izgradnje Sustava navodnjavanja Baštica – I. faza na površini 350 ha.
Ukupan iznos sredstava za sufinanciranje Programa izgradnje sustava navodnjavanja Baštica – I. faza utvrđen je u iznosu od 19,000.000 kuna od čega će 80% iznosa osigurati Republika Hrvatska, a ostalih 20% Zadarska županija, jedinice lokalne samouprave na čijem području se nalaze navedene poljoprivredne površine i krajnji korisnici. Nakon toga slijedi sklapanje Ugovora o korištenju sustava navodnjavanja između Zadarske županije i 19 krajnjih korisnika vlasnika i zakupoprimaca poljoprivrednog zemljišta s područja Baštice.
Devetnaest vlasnika i zakupoprimaca
Baštica, nekada uzoran voćarski objekt Poljoprivrednog kombinata Zadar, tijekom Domovinskog rata je u potpunosti uništena. Nasadi bresaka i stolnog grožđa su propali, veliki dio površina bio je miniran te su uništeni sustav za navodnjavanje, sortirnica i hladnjača.
Nakon Domovinskog rata dio poljoprivrednih površina u vlasništvu države prodan je, a ostali je dan u dugogodišnji zakup. Devetnaest vlasnika i zakupoprimaca poljoprivrednog zemljišta na Baštici krenulo je s podizanjem novih višegodišnjih nasada i vinove loze. S više od 150 hektara poljoprivrednih površina Baštice tržištu se isporučuju breskve, nektarine, jabuke i stolno grožđe. Na ostalim poljoprivrednim površinama podignuti su višegodišnji voćni nasadi i vinogradi ili se obavljaju posljednje pripreme za njihovo podizanje. Prema ugovoru o najmu zakupoprimci su dužni u razdoblju od tri godine od stupanja u zakup podignuti višegodišnje nasade prema gospodarskom programu koji je sastavni dio ugovora. Upravo sljedeće godine istječe taj rok.
Priključak na hidrante
Ne samo ove vrlo nepovoljne hidrološke godine ozbiljno bavljenje voćarstvom nezamislivo je bez navodnjavanja. To su uvidjeli stručnjaci Poljoprivrednog kombinata Zadar šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Za potrebe navodnjavanja Baštice i Smilčića 1970. godine izgrađeno je prvo umjetno akumulacijsko jezero na području Baštice. Jezero Vlačine kapaciteta je milijun prostornih metara vode. Tada se za navodnjavanje koristio polustabilan sustav kišenjem. Za rad takvog sustava dovedena je voda cjevovodima iz jezera Vlačine do proizvodnih tabli. Na hidrante su se priključivale aluminijske cijevi koje su se postavljale kroz voćnjak. Na cijevima su bili stalci s rasprskivačima velikog dometa. Rasprskivači su bili postavljeni iznad stabala i prskali su cijelu krošnju. U to vrijeme to je bio najsuvremeniji sustav za navodnjavanje.
Programom sanacije sustava navodnjavanja Baštice predviđeno je dovođenje električne energije, ugradnja pumpi s automatskim upravljanjem, sanacija postojećeg cjevovoda i izgradnja novog. Realizacijom ovog programa na svaku poljoprivrednu površinu na Baštici bit će dovedena voda. Uz postavljene hidrante bit će vodomjeri kojima će se očitavati potrošnja vode. Krajnji korisnici vodu će morati kupovati po cijeni koja će biti prihvatljiva za poljoprivrednu proizvodnju. Kolika će ona biti u ovoj fazi teško je reći.
Na postavljene hidrante krajnji korisnici vode priključivat će svoje sustave za navodnjavanje.
Snalaženje Žuže i Ivkovića
Danas su najviše u uporabi sustavi mikroraspršivanja za kulture rijetkog sklopa i kapanja za kulture gustog sklopa. Navodnjavanje ovim metodama kudikamo je bolje nego navodnjavanje kišenjem. Ne samo da se sprječava pojava i razvoj bolesti time što se ne prska po krošnji, nego je iskoristivost vode veća, a time se postižu znatne uštede i pojeftinjuje navodnjavanje.
Sadašnji vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta na Baštici obavljaju navodnjavanje. Za navodnjavanje snalaze se na razne načine. Ante Ivković i Šime Žuža, vlasnici 100 hektara zemljišta na Baštici, kupili su dvije pumpe kapaciteta 30 litara u sekundi pokretane diselskim motorom. Postavili su ih u devastiranu pumpnu stanicu na Baštici i njima putem postojećeg cjevovoda dovode vodu do svojih poljoprivrednih površina. Istim pumpama i cjevovodima koriste se i većina ostalih proizvođača voća na Baštici. Troškove servisiranja pumpi snose zajednički. Najveći problem je cjevovod koji je u katastrofalno lošem stanju i vrlo često puca.
U razgovoru sa sadašnjim korisnicima vode za navodnjavanje, saznajemo da je rekonstrukcija sustava za navodnjavanje jedino ispravno rješenje. Sve ostalo su improvizacije kratkog daha. Voda, ma kolika joj bude cijena, uvijek će biti jeftinija nego ona do koje se dolazi vlastitim rješenjima.
Sanacija Baštice i sustav Škabrnja
Sanacija sustava za navodnjavanje Baštica – prva faza dio je realizacije sveukupnog navodnjavanja 6 tisuća hektara poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji. Drugom fazom sanacije navodnjavanja Baštice predviđeno je navodnjavanje 90 hektara poljoprivrednih površina na Smilčiću i 250 hektara višnje maraske na predjelu Suhovara.
Osim navedenog programa koji započinje s realizacijom, a rok za završetak radova je 10 mjeseci u tijeku je izrada potrebnih dokumenata za sustav navodnjavanja Škabrnja, sustav navodnjavanja Povljanskog polja, sustav navodnjavanja Kolanskog polja, sustav navodnjavanja Lišanskog polja, analize stanja sustava za navodnjavanje na području Bokanjca i Rašinovca, sanacija brane Vlačine, izrada studije utjecaja na okoliš za akumulaciju Kotao na vodotoku Kličevica u Kulsko-korlatskom polju.


 ČOBANKOVIĆ: OVO JE SAMO POČETAK


Nakon višegodišnjih priprema projekata navodnjavanja diljem Hrvatske, došlo je vrijeme za njihovu izgradnju. Za projekt Baštica, za koji je dobivena građevinska dozvola Ministarstvo ulaže 15,2 milijuna kuna. No to je samo početak jer je na zadarskom području u tijeku provedba još osam projekata navodnjavanja.




 HUSARIĆ: OSIGURAN IZVOR VODE


Svaki obrađeni hektar je od nacionalnog interesa, a time i realizacija ovog programa. Kod ovog projekta važno je istaknuti da je osiguran izvor vode, a to je akumulacija Vlačine, i da su definirani krajnji korisnici.


 ZRILIĆ: OSAM PROJEKATA NAVODNJAVANJA


Zadarska županija problem navodnjavanja poljoprivrednih površina je davno prepoznala. Utjecaj navodnjavanja na poljoprivrednu proizvodnju posebno je vidljiv ove godine. U tijeku je izrada potrebne dokumentacije osam projekata navodnjavanja na području Zadarske županije, gdje je planirano navodnjavanje na čak 6.000 hektara poljoprivrednih površina.


 ERSTIĆ: DVA MILIJUNA ZA POLJOPRIVREDU


Posebno se radujem da će se prvi projekt iz programa navodnjavanja poljoprivrednih površina u Zadarskoj županiji realizirati na području grada Benkovca. Grad Benkovac svake godine iz svojeg proračuna izdvaja više od 2 milijuna kuna za razvoj poljoprivrede. I ovaj program govori da je svaka proračunska kuna izdvojena za poljoprivredu dobro uložena.