Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Iz Sirovine na reciklažu u Osijek

Autor: Katarina Belić

17.10.2008. 22:00
Iz Sirovine na reciklažu u Osijek


U vrijeme turističke sezone odnosno u srpnju i kolovozu bilo je oko 7 do 10 tona dnevno pet ambalaže i dvije do tri tone aluminija te oko 40 tona stakla, kazao je Martinović
Prije dvije godine kada je započela akcija prikupljanja ambalaže i ostalih sirovina Sirovina je doslovno bila zatrpana bocama, a danas je, kako doznajemo posao na uobičajenoj razini.
– U 2006. godini dobivali smo mnogo tzv. povijesne ambalaže na otkup. Ljudi su pronalazili i donosili boce, kantice i slično od svuda pa tako i s deponija, iz prirode i s ostalih mjesta odnosno gdje god bi nešto pronašli. Tada smo prikupili oko 2000 tona ambalaže. Danas je ta brojka znatno manja, a ovisi o mjesecu u kojem se vrši prikupljanje pa je tako u vrijeme turističke sezone odnosno u srpnju i kolovozu ta količina oko sedam do deset tona dnevno pet ambalaže i dvije do tri tone aluminija i oko 40 tona stakla, kazao je Zoran Martinović tehnički direktor Sirovine.
Od travnja ove godine “na snazi” je novi sistem prikupljanja ambalaže putem vreća u koje je svaka trgovina od koje se vrši otkup “dužna” sakupiti po 50 komada za ambalažu i 100 komada za aluminij, a te vreće dalje preuzima jedan od sakupljača ambalaže. Ako se pojavi boca od trule plastike, onečišćena ili od nekog “drugog” materijala to se u centrima u kojima se vrši prikupljanje, a kojih u Hrvatskoj ima oko petnaest, odmah uočava za vrijeme redovite kontrole kvalitete pet boca i aluminija koja se provodi.
– Mi smo dužni svu ambalažu koju primimo konrolirati, sortirati po boji, balirati, izvagati i predati tvornicama koje se bave reciklažom, a kojih ima trenutačno tri u Hrvatskoj i to Brković u Zagrebu, Drava u Osijeku i BBS u Podrutama. Mi našu ambalažu predajemo u tvornicu Drava u Osijeku kazao je Martinović.
Cijena otkupa pet ambalaže u svim trgovinama i dalje iznosi 0,5 kuna po komadu, a građani imaju pravo predati do 80 komada ambalaže dnevno u jedinu trgovinu.
– Danas uglavnom nema više te “onećišćene” i tzv. povijesne ambalaže jer većina boca koja nam dolazi na otkup je iz proizvodnje i iz trgovina, kazao je Martinović.