Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Izvukli -18 pa pali u produžetku

Autor: Roman Morović

17.10.2008. 22:00
Izvukli -18 pa pali u produžetku

Foto: B92



Premda su bili vrlo blizu, Zadrani nisu uspjeli odnijeti bodove iz poluprazne dvorane Pionir u Beogradu. Partizan je od samoga početka kontrolirao utakmicu, a početkom treće četvrtine imao i visokih 18 poena prednosti. No, Zadar se nije predavao, vratio se uoči posljednje četvrtine na minus 10, a u posljednjoj dionici igre, na krilima sjajnih Dixona i Ivanova došao i do vodstva. Ipak, u tijesnoj završnici Partizan je, uz malu naklonost sudaca, uspio izboriti produžetke, a kasnije doći i do vrijedne pobjede.
Zadar je dobro otvorio utakmicu, poveo tricom Ivanova i držao rezultat pod kontrolom sve do sredine prve četvrtine kada je vodio 9-7. Od tog trenutka Zadrani pet minuta nisu uspjeli postići pogodak, a Partizan je prvu četvrtinu završio u plusu od sedam poena, 16-9.
Početkom druge četvrtine Beograđani su, ponajviše zahvaljujući raspoloženom Tepiću prvi put došli i do dvoznamenkaste prednosti, 24-13, no tada se probudio Rok Stipčević koji dvjema uzastopnim tricama drži Zadar u igri. Na to se nadovezao i Tome Ružić, te je prednost Partizana sredinom druge dionice igre iznosila svega šest poena, 27-21. Ipak, Zadrane nikako nije išao šut iza linije 6,25 što su domaći znali kazniti, te su vrlo brzo ponovno otišli na +11, 32-21. Do kraja poluvremna igra se koš na koš, a na odmor se odlazi s prednošću Partizana 41-29.
Drugo poluvrijeme domaći su otvorili na najbolji mogući način. Nakon prvih nekoliko minuta kada se Zadar kako tako još držao na pristojnoj distanci, Partizan preko Veličkovića, Tepića i Rašića radi seriju 8-0 i dolazi do najveće prednosti na utakmici, 52-34. No, Zadrani se nisu predavali i malo pomalo vraćaju se na desetak poena zaostatka. Posebno su se u ovom periodu istakli Dixon i Gečevski koji je mirnom rukom pogodio šest od šest slobodnih bacanja.
U posljednju četvrtinu ušlo se s rezultatom 60-50 u korist domaćina, a onda kreće velika serija Zadra. Nakon slobodnih bacanja Gabonca Lasmea za +13 Partizana, 66-53, Zadar na krilima fenomenalnih Dixona i Ivanova radi gotovo nevjerojatnu seriju usred Pionira 17-2 i u posljednju minutu ulazi s vodstvom 70-68. Trideset sekundi prije kraja Lasme pogađa dva slobodna bacanja za 70-70, a onda suci Gečevskom sude pomalo čudno zadnje polje i dodjeljuju loptu Partizanu. Domaći ipak u posljednjem napadu nisu uspjeli doći do pobjede i utakmica je morala biti odlučena u produžetku.
Otvorio ga je Božić dvicom za vodstvo domaćih, no vrlo brzo Zadrani uzvraćaju, te mini serijom 5-0 prelaze u vodstvo, 75-72. Tepić i Veličković vraćaju vodstvo Partizanu, no izvrsni Dixon pogađa svoju četvrtu tricu za prednost Zadra 78-76. Siguran je s crte slobodnih bacanja bio Lasme za novo poravnjanje, a Dixon dvicom još jednom donosi prednost Zadru, 80-78. Tridesetak sekundi prije kraja Milenko Tepić se iskupljuje za nekoliko prethodnih pogrešaka i pogađa tricu za 81-80 u korist domaćih. Do kraja produžetka preostalo je još malo više od 25 sekundi, Zadar zaostaje pola koša ali ima napad. Dixon pokušava tricom, no promašuje i to je bio kraj. Tepić je siguran s crte slobodnih bacanja za konačnih 83-80 i maksimalan učinak Partizana u prva četiri kola regionalne lige.
Najefikasniji kod pobjednika bio je upravo Milenko Tepić sa 20 poena uz 8 skokova, a dvocifreni su bili još i Lasme (16 poena, 7 skokova), Veličković sa 14, te Žarko Rakočević sa 11 ubačaja.
Da nije promašio posljednji šut za tricu Dixon bi vjerojatno bio apsolutni junak utakmice (23 poena, 4/7 za tricu). Uz njega najzaslužniji za preokret Zadra bili su Dejan Ivanov koji je od svojih 14 poena, osam postigao u trećoj četvrtini, a oni koji su tokom tri četvrtine držali momčad da ne potone bili su kapetan Todor Gečevski sa 19, te Rok Stipečević sa 16 poena. Iznenađuje podatak kako je Juby Johnson za 22 minute provedene u igri uputio samo tri šuta i sva tri je promašio, dok Marlon Garnett nije pogodio niti jedan od dva šuta koliko ih je uputio u 26 minuta koliko je proveo na terenu.
Sve u svemu Zadrani mogu žaliti za propuštenim prilikama, no nipošto ne moraju biti razočarani. Jer vratiti se sa -18 protiv Partizana u Pioniru mogu samo velike momčadi. Zadar je i večeras pokazao da to jest, a da je u završnici imao samo malo više sreće i koncentracije mogao se kući vratiti sa dva boda. No nema sumnje kako će za to biti još prilika. Jer ovo je tek početak.


PARTIZAN: Lučić, Tepić 20, Milošević 2, Rašić 8, Veličković 14, Lasme 16, Aleksić 2, Vitkovac, Božić 8, Rakočević 11, Vesely, Vraneš 2.
ZADAR: Rančić 2, Perić 2 (2s), Stipčević 16 (2s, 2a), Dixon 23 (2a), Johnson (1s), Prostran, Gečevski 19 (5s), Ružić 4 (1s), Garnett (3s, 1a), Ivanov 14 (6s, 2a)