Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Krasnarski dragulj

Autor:

17.10.2008. 22:00


Na tragu uspješne obiteljske tvrtke Puškarevih – „Zlatnog roga” u proizvodnom sustavu krava-tele, proizvodnje jelenske divljači i kunića u Velikoj Popini, s proplanaka južnog Velebita, uputih se stotinjak kilometara sjevernije u nacionalni park Sjeverni Velebit u Ličko-senjsku županiju.
Stigavši podno Zavižana, zađoh u prekrasnu velebitsku dolinu, u kojoj se prostrlo Krasno, a u njemu „Runolist”, obiteljsko mljekarstvo tradicijskih velebitskih marvogojaca.
Nastalo je u svitanje stvaranja suvremene hrvatske države na drevnim tajnama obiteljske prerade mlijeka.
Vođeno s gospodarom Vladimirom Tomaićem, starom majkom Marijom, vrijednom mu ženom Ankicom i troje djece.
Nasljednici dvadesetšestogodišnji Igor, mljekarski tehnolog, kćeri Nada, diplomirana turistička poduzetnica, i mlada trinaestogodišnja učenica Anamarija ovoj obitelji daju budućnost, sigurnost i ukorijenjenost.
Na njih se veže šezdesetak ličkih gospodara s obiteljima, koji „Runolistu” dnevno isporučuju 3-4 tisuće litara mlijeka, osnažujući i osiguravajući već uhodani prosperitetni mliječni put, zalog njihove opstojnosti.
Dobar asortiman sireva, u kojem prednjače tvrdi kravlji i ovčji, pobjednici su na mnogim natjecanjima. Za meki lički škripavac i sirutkin sir, odnosno skutu, toliki je interes potrošača, da ih u pretprodaji dobiju samo povlašteni kupci.
Velebitski zrak, tlo i sijeno, čistoća obiteljskih farmi i vrhunska oprema u distribuciji, proizvodnji i zrenju sira, zalog su visoke kakvoće proizvoda.
A ljubav Tomaića i njihove djece za poslom i istraživački duh, stručnost i želja za savršenstvom, u prekrasnom podneblju imena Krasno, samo je potvrda vrijednosti najjače ličke sirne znamke „Runolist”.
Ova dva gospodarstva koja vidjeh nešto je najbolje što sretoh, u okrilju Zoranićeve velebitske baštine.
Vaš Bage