Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Posao u policiji podrazumijeva timski rad

Autor: Teuta Babajko Jamičić

17.10.2008. 22:00
Posao u policiji podrazumijeva timski rad

Foto: Adam VIDAS



Posao u policiji uvijek podrazumijeva timski rad. Nema tu posebno zaslužnih pojedinaca, mi smo nedjeljiva cjelina. S nagradama je ipak neka druga priča, sada je ona pripala meni, dogodine će nekome drugome. Unatoč tome, čast mi je biti dobitnikom “Nasmiješenog Sunca”, to je veliko priznanje mome radu, ali i poticaj za budućnost, kaže Nikola Šarić


Već šestu godinu zaredom Grad Zadar u suradnji s HGK – Županijskom komorom Zadar, Obrtničkom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije, Turističkom zajednicom grada Zadra i Udruženjem obrtnika Zadar provodi akciju “Nasmiješeno Sunce”, kojom se nagrađuju najbolji turistički djelatnici na zadarskom području, kako bi im ta nagrada bila poticaj za što bolje i kvalitetnije obavljanje djelatnosti. Među dobitnicima je Nikola Šarić, 34-godišnji kontakt policajac u gradskom predjelu Puntamika – Diklo, kojemu će danas, na svečanosti u “Arsenalu” biti uručena nagrada “Nasmiješeno sunce” za ovogodišnjeg najpolicajca.
Nikola Šarić u Policijskoj upravi zadarskoj radi već 14 godina, s tim da posljednje tri godine obavalja dužnost kontakt policajca u gradskom predjelu Puntamika – Diklo, u nadležnosti Prve policijske postaje Zadar. Ne skrivajući zadovoljstvo što je dobitnik “Nasmiješenog sunca”, Nikola Šarić smatra da je ova nagrada veliko priznanje njegovu radu, čiji su kvalitetu prepoznali i nagradili organizatori ove tradicionalne akcije.
– U gradskom predjelu Puntamika – Diklo kao kontakt policajac radim već tri godine, dakle otkako je taj projekt krenuo u Policijskoj upravi zadarskoj. Kako je riječ o turistički orijentiranom dijelu grada, tijekom ljetnih mjeseci posao se višestruko poveća u odnosu na ostali dio godine. To je i razumljivo jer na Puntamici su hoteli “President” i “Mediteran” te Falkeinsteiner Hotels & Resorts Borik, što podrazumijeva veliki broj turista u sezoni, govori Nikola Šarić te pojašnjava kako ljeti njegov posao uključuje i obilazak plaža, kojih je na Puntamici i u Diklu zaista mnogo.
Uz obilazak plaža Šarićev posao tijekom ljeta podrazumijeva i svakodnevno kontaktiranje s turistima, kojima je na raspolaganju zbog različitih informacija. Također, u stalnom je kontaktu i s predsjednicima mjesnih odbora Puntamika i Diklo, Vjekoslavom Sorićem i Dubravkom Milinom Kviskom, koji Šariću ukazuju na postojeće probleme, najčešće vezane uz prometnice, točnije brzu vožnju motora, ali i automobila. Isto tako, problematična je i neosvijetljena lokacija gdje je nekoć bila “Barakuda”, kod svjetionika na Puntamici, gdje se, kako navodi Šarić, skupljaju mladi i “pripremaju” za izlazak. Dakako, to se ne odnosi samo na zabave pod utjecajem alkohola, već i na druženja ljubavnih parova.
– Čim uočim problem ili dobijem dojavu o istome, nastojim što prije i učinkovitije reagirati. Neke stvari moguće je riješiti privremeno, a neke trajno, ovisi o čemu je riječ. Primjerice, situacija s Barakudom je izuzetno složena iz više razloga te je treba postupno rješavati, dok sam se, recimo glede nove prometnice uz Vitrenjak, odnosno Obalu kneza Trpimira, založio za preciznije označavanje i regulaciju prometa na tome dijelu, što je na kraju i realizirano, kaže Šarić te nastavlja da se postavljanjem metalnih štitnika uz caffe bar “Mango” u Diklu, na odgovarajući način riješio problem parkiranja na nogostupu te odijelio isti od kolnika.
U protekle tri godine, prisjeća se Šarić, na području Puntamike i Dikla gdje radi kao kontakt policajac, doživio je niz različitih situacija. Među njima, Šarić izdvaja nekoliko dojava o bombama u srednjoj školi na Puntamici, koje su, na svu sreću, bile lažne.
– Posao u policiji uvijek podrazumijeva timski rad. Nema tu posebno zaslužnih pojedinaca, mi smo nedjeljiva cjelina. S nagradama je ipak neka druga priča, sada je ona pripala meni, dogodine će nekome drugome. Unatoč tome, čast mi je biti dobitnikom “Nasmiješenog Sunca”, to je veliko priznanje mome radu, ali i poticaj za budućnost, kaže Nikola Šarić, dodajući da je za ovu nagradu zaslužan i Luzarijo Pulaš, bivši koordinator za kontakt policajce na razini Prve policijske postaje Zadar, zbog čega mu je iznimno zahvalan.