Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Skrb za 125 starih i nemoćnih Ninjana

Autor: Velimir Brkić

17.10.2008. 22:00
Skrb za 125 starih i nemoćnih Ninjana

Foto: Velimir BRKIĆ



Ministarstvo se ugovorom obvezalo da će u razdoblju do 31. prosinca pružati stručnu pomoć u provedbi programa kao i financijska sredstva za provedbu programa, odnosno naknadu izvoditeljima programa i nabavu opreme. Program će se provoditi do 2011. godine, a zasigurno će se nastaviti i dalje, rekao je Ćurko


Na cijelom području Grada Nina od ponedjeljka će se početi provoditi program međugeneracijske solidarnosti “Pomoć u kući starijim osobama” kojemu je svrha poboljšanje kvalitete života starijih i nemoćnih. Namjera je poboljšati kvalitetu života za 125 starijih osoba s područja grada, koje nisu, na bilo koji način, obuhvaćene određenom institucionalnom brigom.
Potpisan ugovor
Nakon što je Grad Nin prije dvadesetak dana potpisao Ugovor o suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, jučer je u Gradskoj vijećnici održana prigodna svečanost potpisivanja ugovora o radu s timom koji će provoditi Program – voditeljem programa, jednom medicinskom sestrom i pet geronto domaćica. U tijeku je postupak izbora dva pomoćna radnika.
– To je velika stvar za svih 125 osoba kojima je potrebna pomoć i zdravstvena skrb. Dakako i za smanjenje nezaposlenosti na našem području, posebno žena, istaknuo je ninski gradonačelnik Emil Ćurko koji je zajedno sa stručnom suradnicom za društvene djelatnosti prof. Mirjana Knežević, nakon potpisivanja ugovora govorio o vrstama usluga koje će pružati medicinska sestra, geronto domaćice i pomoćni radnici u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti i to neposredno u njihovom kućanstvima. Usluge su usmjerene na poslove u kući, uređenje okućnice, osobne higijene, zdravstvene skrbi, ostvarivanju njihovih prava te razgovori i druženje.
– Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ugovorom se obvezalo da će u razdoblju do 31. prosinca pružati stručnu pomoć u provedbi programa kao i financijska sredstva za provedbu programa, odnosno naknadu izvoditeljima programa i nabavu opreme. Program će se provoditi do 2011. godine, a zasigurno će se nastaviti i dalje, rekao je Ćurko.
Budući korisnici
Grad Nin je još u veljači ove godine uputio Ministarstvu pismo namjere-zamolbu za uključivanje u provedbu programa “Pomoć u kući starijim osobama” jer je procijenjeno kako je to iznimno vrijedan program čija bi provedba na ninskom području značajno doprinijela kvaliteti života osamljenim, starim i nemoćnim osobama. Grad Nin je pristao na sve svoje obveze koje su utvrđene potpisanim ugovorom.
– Resorni odjel ima svoju bazu podataka o broju starih i nemoćnih osoba koju stvara u suradnji s Centrom za socijalnu skrb i Mjesnim odborima. No, kako smo dobili obavijest da nam je program odobren, sazvani su sastanci na razini Vijeća mjesnih odbora koji su sačinili preliminarni popis starih i nemoćnih osoba u svakom mjestu koji će služiti kao polazište za snimanje stanja na terenu. Kako budući korisnici imaju mogućnost izbora usluge tako će i potpisati pristanak da naš tim može ući u njihov dom. Sve je novo, ali se iskreno nadamo da će uz trud i zalaganje svih koji su uključeni u provedbu ovog programa sve biti na radost ne samo korisnika direktno, već i šire zajednice, jer sutra će možda i nekom drugom trebati neki vid ponuđene pomoći, kaže Ćurko pošto se još jednom javno zahvalio svima u Vladi RH i nadležnom ministarstvu koji su na bilo koji način doprinijeli da se do svega dođe naglasivši pritom veliko zadovoljstvo što je Grad Nin jedna od sredina u kojoj će se program provoditi.
– Usluge su prilagođene potrebama starijih osoba, naročito prevladavanju osamljenosti i društvene izoliranosti, što se, nažalost, nerijetko događa, zaključio je Emil Ćurko.