Steroidi - od erotske pomahnitalosti do impotencije

Slika korisnika admin
steroidi
Steroidi se danas mogu nabaviti u gotovo svakoj fitness dvorani

Kult perfektno oblikovanog tijela, koji u suvremenom svijetu već duže vremena poprima alarmantne razmjere, iz dana u dan rezultira sve većim brojem ovisnika o raznoraznim dijetama, dodacima prehrani, tretmanima ljepote i cijelim nizom ostalih načina postizanja fit forme. U svijetu u kojem je, nažalost, forma postala bitnija od sadržaja, izgledati dobro imperativ je ogromnog broja ljudi. Ne biraju se sredstva, novac ni vrijeme. I dok starija populacija, svjesna opasnosti koje vrebaju iza primamljivih naljepnica kojekakvih preparata za skidanje masnog tkiva, jačanja muskulature i sjaja kože, s oprezom otvaraju svoje lisnice u trgovinama, mladi i neupućeni nerijetko postaju taoci želje za "ljepotom." Djevojčice najčešće kroz bulimiju i anoreksiju, a dječaci uzimajući steroide - ilegalne i vrlo opasne kemijske supstance u svrhu jačanja muskulature i skidanja viška masnoća.

Najpogubniji metan

Steroidi se danas mogu nabaviti u gotovo svakoj fitness dvorani, kako u svijetu, tako i u Zadru. Uvijek će se naći netko tko ima kontakte na crnom tržištu, netko tko će vam bez trunke nesigurnosti reći kako vam neće biti ništa od konzumacije, te kako to uostalom svi koriste. No, je li uistinu tako, mogu li se steroidi uzimati tako jednostavo, možemo li s njima skidati salo i jačati mišiće bez pogubnih posljedica po zdravlje razgovarali smo s nekad aktivnim sportašem, a danas rekreativcem Goranom Tepšićem, autorom knjige "Doručak šampiona - tajne sportske farmakologije" koja na najiscrpniji način analizira ovu problematiku.

- U Hrvatskoj, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, gdje je upotreba steroida poprimila razmjere velike epidemije i gdje ih djeca počinju konzumirati već sa 13, 14 godina, nemamo tako velik broj konzumenata. Ljude koji koriste steroide mogli bismo podijeliti u tri grupe. U prvoj bi skupini bili oni koji ozbiljno i učestalo vježbaju, u drugoj skupini oni koji povremeno vježbaju, dok bi u treću skupinu mogli ubrojiti mlade dečke koji žele nešto "popraviti" na svom tijelu. Ta treća skupina je i najugroženija jer je riječ o mladim i neiskusnim osobama koje ne znaju u što se upuštaju, kakve si sve zdravstvene posljedice mogu nanijeti. Ti mladići najčešće uzimaju metan, jer je najjeftiniji, no nažalost i najštetniji, upozorava Tepšić.

- Uz metan popularan je i deca durabolin kao sredstvo za brzo povećavanje mase, te winstrol koji konzumentu omogućava lak put do definicije (oblika tijela) uz mnogo manje zadržavanja u teretani, ističe Tepšić.

Koliko je upotreba steroida postala unosan posao svjedoče i cijene na tržištu koje su znatno pale u odnosu na prije nekoliko godina. Potražnja je velika, pa se jedna kura od sto tableta metana može nabaviti već za 20 do 30 eura, što je sasvim dostatno za prve rezulatate, pa stoga ne iznenađuje činjenica da mnogi mladi i neupućeni vježbači posežu za ovim, "čudotvornim" tabletama. Winstrol je našto skuplji, kura dođe oko 70 eura, također za sto tableta, što u konačnici iznosi mnogo manje od raznoraznih proteinsko-ugljikohidratnih napitaka, što se prodaju u specijaliziranim fitness trgovinama. Jedan tridesetsedmogodišnji Zadranin iznio je svoje negativno iskustvo s winstrolom:

- Znam da je opasno, no rezulatati su zapanjujući. Cijeli se život borim s viškom sala na trbuhu. Sve sam probao - trbušnjake, dijetu, trčanje. Ništa mi nije pomoglo. Rezultata je bilo, ali ni izbliza onima koje sam očekivao. I onda sam probao winstrol i u roku mjesec dana dobio pločice na trbuhu. Osjećaj je bio divan. Napravio sam to pred ljeto i s takvim ponosom izlazio na plažu da me stvarno nije bilo briga hoću li zbog toga imati kakvih zdravstvenih poteškoća. Nisam jedini, mnogi su moji poznanici napravili isto i ništa im se nije dogodilo. Uostalom, i čokolada je štetna za zdravlje, pa je svi jedu. Prije uzimanja kure informirao sam se dobro i saznao da mi od jedne kure ne može ništa biti, da se prava opasnost krije kada si ne znate reći ne. Nažalost, na jesen su se kilogrami polako vratile, no upornim odlaskom u teretanu uspio sam si dotjerati tijelo da jedne prihvatljive razine, tako da za sada ne namjeravam ponovo posegnuti za winstrolom, ispričao nam je Zadranin, koji je želio ostati anoniman.

I njegova priča potvrđuje da su steroidi realnost suvremenog načina življenja, a njihovo iskorjenjivanje ne treba tražiti na represivan način, već prije svega kroz preventivnu edukaciju, mišljenja je Tepšić.

- Represija ne daje rezulatate. Najbolji primjer za to je situacija u Americi gdje je predsjednik Bush steroide poistovjetio s drogom, što je rezultiralo jačanjem crnog tržišta, proizvodnjom u "kućnoj radinosti", što se u konačnici odbilo o glavu konzumentima koji su još gore uništavali svoje zdravlje, kupujući loše ilegalne steroide, objašnjava Tepšić.

Vrhunski sport i steroidi

Steroidi, da ne bude nikave zabune, nisu proizvodi izmišljeni za izgradnju tijela, riječ je o uobičajenim farmaceutskim preparatima, koje suvremena medicina dobro poznaje i koristi za liječenje raznih bolesti. Problemi nastaju onda kada ih pojedinci koriste u dozama višestruko većima od terapijskih i u svrhe dijametralno drukčije od njihove medicinske namjene.

- Steroidi u medicinske svrhe su jedna stvar, a u teretani potpuno druga. No, želio bih naglasiti da steroidi i u teretani nužno ne moraju biti pogubni. Vrhunski sport danas ne postoji bez steroida i to treba jasno reći javnosti. Pitanje je samo količine i adekvatnog medicinskog nadzora sportaša koji ih konzumiraju. Rezultati koji sportaši postižu na sportskim terenima odavno nadilaze uobičajene mogućnosti ljudskog organizma, no isti koriste steroide u strogo kontroliranim uvjetima, uz stalan liječnički nadzor, što svakako nije slučaj s amaterima. Dovoljno je samo prisjetiti se primjera DDR-a gdje je sama država vodila sustav dopingiranja svojih sportaša. Imali su vrhunske trenere, uvjete rada i stručno nadziranu upotrebu steroida što je rezultiralo i vrhunskim sportskim rezultatima. Danas smo svjedoci kako su svi ti rekordi koje su onda postizali na sportskim terenima ti njemački sportaši oboreni. Teško je stoga ne pretpostaviti da sportaši koji su srušili te rekorde također nisu bili pod dopingom, dodaje Tepšić.

Stereoidi pod kontroliranim uvjetima u vrhunskom sportu, dodaje dalje Tepšić, realnost su ogromnog broja profesionalnih sportaša, u što se uvjerio prateći ovu problematiku godinama po cijelom svijetu, no nažalost i sportskih juniora, što je problem kojim bi se pod hitno trebali pozabaviti nadležni.

- Ono što je vrlo opasno je uzimanje steroida u mladih sportaša. Mnogi su nekompetentni treneri skloni davanju anabolika svojim juniorima pa oni postižu vrhunske rezultate, koje prelaskom u seniore ne uspijevaju potvrditi. Svjedoci smo brojnih juniora s vrhunskim rezultatima i njihovih trenera koji ponosno stoje iza njih u medijima te nakon toga - zatišja. Prelaskom u seniore za te se mlade sportaše više nigdje ne čuje, a njihovi treneri nastavljaju istim putem dalje. To je nešto čime bi se pod hitno trebala pozabaviti policija jer je davanje steroida djevojčicama i dječacima od 13, 14 godina ravno kriminalu, upozorava Tepšić.

Unos sintetičkih hormona, također, izuzetno snažno djeluje na seksualni život osobe. Libido se povećava kao i učestalost erekcija. Mnogi se body builderi žale da za vrijeme uzimanja kure jednostavno ne mogu "izdržati" te kako se nalaze u stanju erotske pomahnitalosti. Takvo ponašanje može predstavljati problem u vezi ili braku, pa se isti često okreću avanturama izvan emotivne zajednice, s obzirom da im partneri ne mogu "odgovoriti" na njihove potrebe. No, postoje i oni, doduše vrlo rijetko, koji u potpunosti gube seksualnu želju, kao posljedicu korištenja prije svega preparata s anaboličkim djelovanjem. Ipak, to se događa u manjoj mjeri od jačanja libida, najčešće po završetku kure.

Inače, posljednjih nekoliko godina sve se više govori o razvoju genetike koja će rezultirati i metodama za povećanje tjelesnih sposobnosti sportaša do neslućenih razmjera. Daleko od upotrebe steroida, manipulacija gena, miostatin gena, za kojeg se pretpostavlja da posjeduje vrlo važnu ulogu pri regulaciji mišićne hipertrofije i povećanje snage omogućila bi sve ono što se danas vrlo riskantno i upitno dobiva uz steroide.

 NAJČEŠĆI STEROIDI NA HRVATSKOM TRŽIŠTU
Steroidi koji su najzastupljeniji na hrvatskom tržištu su nerobol, dianabol, naposin, anapolon, winstrol, oxandrolon i deca durabolin. Sve su to derivati muškog hormona testosterona, a njihovo konzumiranje brzo povećava mišićnu masu i snagu uz istovremeno smanjenje masnih naslaga. Suvremena medicina ih koristi za liječenje određenih bolesti kao što su propadanja tkiva, bilo malignog uzroka ili, pak, zbog drugih promjena na organizmu. Nusposljedice mogu biti oštećenje jetre, bubrega, srca, impotencija, ćelavost, promjene raspoloženja, a u krajnjem slučaju i smrt. Uzimaju se najčešće oralno te putem injekcija.
 PENIS NARASTAO, TESTISI SE SMANJILI!
Da uzimanje steroida u pubertetu može biti pogubno, na svojoj je koži osjetio jedan američki petnaestogodišnjak koji se upustio u teški androgeni ciklus. Konzumacijom steroida dobio je desetak kilograma mišića u vrlo kratkom razdoblju, a narastao mu je i penis za čak pet centimetara. No, tu je zabavu skupo platio jer su mu testisi ostali zauvijek premali i danas, deset godina poslije, ne može imati djecu.
 U MIŠIĆAVOM TIJELU ORGANI STARCA
Prije nekoliko godina profesionalni body builder Andreas Munzer po povratku u Njemačku s natjecanja za Mistera Olympije iznenada je preminuo. Poslje slijetanja u zračnu luku, odjednom mu je pozlilo i nikakva medicinska pomoć nije ga više mogla spasiti. Kao službeni uzrok smrti navedeno je višestruko otkazivanje funkcije organa. Naknadno je utvrđeno da je uzimao Eritropoietin, proteinski hormon koji izuzetno stimulira povećanje broja eritrocita, a samim time i gustoću krvi. Zbog nedostatnog uzimanja tekućine za vrijeme leta Andreas je dehidrirao, što je gustoću krvi dovelo do nepodnošljive razine. Prvo je otkazala jetra, a za njom i svi ostali organi. Obdukcija njegovog tijela je pokazala kako su se u njegovom nevjerojatnom, mišićavom tjelu, nalazili organi slični onima starca od 80 godina.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno