Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sudar najjačih napada i obrana

Autor: Ivan Knežević

17.10.2008. 22:00
Sudar najjačih napada i obrana

Foto: Zvonko KUCELIN



Već je negdje spomenuto da je Zadar dao najviše poena u tri kola, a Partizan primio najmanje. Neka se zna i da je Partizan u prosjeku ubacio 76,3 poena što može biti pokazatelj koji bi dao naslutiti da Zadar doista nije bez izgleda pod uvjetom da mu se obrana na raspukne te da u napadu bude dovoljno djelotvoran


U svakom slučaju će današnja utakmica Partizana i Zadra biti derbi. Riječ je o momčadima koje u tri kola imaju po tri pobjede i koje s pravom pretendiraju na visoki plasman u ovom natjecanju. Zanimljivo će biti vidjeti kako će se jedni snalaziti protiv drugih, koliko će Partizanu značiti domaći teren, kako će reagirati Zadar koji je odigrao tri veoma lijepe utakmice…
Nadmudrivanje Ace i Dušana
Nema dvojbe da će se Dušan Vujošević i Aco Petrović nadmudrivati i da će svaki pokušati izvući što više od potencijala kojim raspolaže. Dan prije putovanja Petrović je potpuno otvoreno kazao da će njegovoj momčadi primarno biti u obrani pokupiti što više lopta nakon Partizanovih promašaja ili ukrasti što više lopta za otvaranje kontranapada. Nije teško pogoditi hoće li Vujošević biti informiran i o tomu što je Aco govorio jer danas je uobičajeno skidati sve iz suparnikova tabora pa to na ovaj ili na onaj način koristiti. Pod pretpostavkom da Vujošević pokuša pripremiti što više inačica igre kakve ne bi odgovarale Zadru, možemo razglabati kakve bi te inačice mogle biti. Temelj je Partizanove igre čvrstina, to je tako oduvijek bilo, odnosno od kad je Vujošević trener, a to je dugo. U Pioniru je Partizan doista moćna momčad i Petrović je s pravom upozorio na to da bi svaka kolebljivost ili olako prepuštanje Partizanovu početnom pritisku mogli biti kobni. To se odnosi i na vanjsku liniju i na unutarnju. Uspije li postava koju Petrović pošalje na parket uspostaviti ravnotežu u odnosu na Partizanovu igru, moglo bi biti dobro. Nominalnmo, Partizan ima samo dva centra, gorostasnoga Vraneša koji baš i ne igra puno, te Balabana koji je malo poznat. Dakle, većinu poslova ispod koša u sadašnjoj Partizanovoj momčadi obavljaju igrači koji su krilni centri ili čak i krila, a to je donekle slična situacija sa zadarskom jer je Petrović za ovu sezonu u izboru i dovođenju igrača, te u sastavljanju momčadi, preferirao logiku ‘niži, ali spretniji, brži’ pa imamo situaciju da je Todor Gečevski ‘petica’, makar on to po svom profilu baš i nije. Ali, ostavimo se sad mudrovanja o tomu, suvremena košarka traži i od bekova da skaču (Stipčević osam skokova protiv Cibone!, pr. a.) pa će tako i danas u Pioniru biti interesantno podvući crtu pod skakački učinak tek kad utakmica završi.
Neizvjesnost
Prioritet u igri Zadra, kaže Aco, treba biti povezivanje obrane, tranzicije i (kontra)napada na visokoj razini brzine i sigurnosti u izvođenju da suparnika što češće ‘boli glava’. Neke ispite u tom kontekstu Zadar je uspješno položio protiv Splita, Cibone i Bosne, a sad će se susresti s puno energičnijim, angažiranijim i tvrđim suparnikom. Izazov je to, primamljiva je radost trijumfa u gostima protiv Partizana.
Koliko će Zadru ići na ruku i to što je Partizan nov? Što više nema Pekovića koji je bio ključar mnogih Partizanovih pobjeda? Vujošević sigurno nije doveo neke slabašne igrače, ali i njemu, kaoi svim trenerima, u početku sezone treba malo vremena da preslože pojedinosti i poslože igru. Najbitniji njegovi igrači u prethodnim trima utakmicama bili su Tepić, Veličković, Lasme, Rašić… Tepić (bek) je dugo u Partizanu i ima mnoge ovlasti, dosta igra i dosta zabija, ali ima i najviše izgubljenih lopta. On je pretrpio najviše prekršaja i to je dobro znati. Za Veličkovića (krilo) se može reći da je najbolji skakač i bloker, a drži visoku razinu šuta (60 posto za dva i 63 posto za tri) iz igre. Novo krilo Lasme dobar je pucač, a bek Rašić najbolji (12) asistent… Uglavnom, Vujošević često mijenja i tako nastoji što više pritiskati suparnika, a Zadar sad više nije u situaciji da se trener okrene prema klupi i sa spozna da nema koga poslati u igri. Eto obojici trenera mogućnost uspostavljanja i održavanja visokoga intenziteta, pa tko živ, tko mrtav.
Već je negdje spomenuto da je Zadar dao najviše poena u tri kola, a Partizan primio najmanje. Neka se zna i da je Partizan u prosjeku ubacio 76,3 poena što može biti pokazatelj koji bi dao naslutiti da Zadar doista nije bez izgleda pod uvjetom da mu se obrana na raspukne, te da u napadu bude dovoljno djelotvoran. Naravno da time nije otkrivena topla voda jer uvijek pobijedi onaj tko zabije dosta, a primi malo manje.