Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ubrani plodovi maslina i prijateljstva

Autor: Velimir Brkić

17.10.2008. 22:00
Ubrani plodovi maslina i prijateljstva

Foto: Velimir BRKIĆ



Unatoč suši i znatno manjem urodu, ove godine plod je izuzetno zdrav što je samo jedan od razloga zbog čega očekujemo i kvalitetnije ulje, ekstra djevičansko, istaknula je ravnateljica Doma Dubravka Krnčević nakon što je pobjednicima dodijelila sadnicu masline i knjigu o maslinarstvu


Tridesetak maslina u masliniku Doma za odrasle osobe u Zemuniku u četvrtak je ostalo bez plodova. Za to nije kriva elementarna nepogoda, već su “krivci” berači u tradicionalnom natjecanju u berbi maslina koji su zajedno s korisnicima Doma pobrali svaki plod.
Najbolji “medijski” berači
Pod budnim okom komisije (Davorka Krnčević, Ivona Cota, Anita Čačić, Ivica Šarić, Mile Fabijan) četiri natjecateljske ekipe po dva člana trebale su za točno jedan sat ručno pobrati što više plodova sa stabla masline na kojem nije smio ostati neubrani plod. Najuspješnijim beračima maslina iskazala se ekipa Zadarski mediji, odnosno Anđela Marić (Vox televizija) i dolje potpisani Velimir Vele Brkić (Zadarski list), ubravši točno 50 kilograma ploda sa zlatnim uljem. Tik uz pobjednike, s nepuna četiri kilograma manje ubranih maslina svrstao se prošlogodišnji pobjednik, ekipa Grada Benkovca, koju je pored Marijane Arbanas predvodio gradonačelnik Mirko Erstić. Jedinoj isključivo ženskoj ekipi Zadarske županije, u sastavu Franka Krajnović i Dubravka Dragaš, pripalo je treće mjesto, dok je tim Korisnici Doma, Nikola Guzić i Nikola Perić, osvojio časno četvrto mjesto.
– Sve ovo je zabava, druženje, aktivni odmor. Jedna pomalo neobična avantura, ali svima nadohvat ruke. Pobjeda je došla onako usput. Imali smo i malo sportske sreće, zadovoljno je kazala Anđela iz pobjedničkog dvojca koja je iskazala iznimnu brzinu i spretnost u branju.
U dvorištu Doma dominira prekrasan prizor. Naime, ustanova je tijekom godina posadila šezdesetak stabala maslina koja su donirali Općina Zemunik i Grad Benkovac. U plodu je tridesetak maslina.
– Unatoč suši i znatno manjem urodu, ove godine plod je izuzetno zdrav što je samo jedan od razloga zbog čega očekujemo i kvalitetnije ulje, ekstra djevičansko, istaknula je ravnateljica Doma Dubravka Krnčević nakon što je pobjednicima dodijelila sadnicu masline i knjigu o maslinarstvu.
Ukupno 400 kilograma maslina
Svi natjecatelji dobili su priznanja, litru nagrađivanog ekstra djevičanskog maslinova ulja iz maslinika Doma, sherry brandy iz vlastite proizvodnje te rukotvorine korisnika Doma. Zajedno s korisnicima Doma ubrano je ukupno oko 400 kilograma ploda koji su već jučer bili na meljavi u nadinskoj uljari.
Ovim natjecanjem uprava Doma želi da korisnici doma mogu ravnopravno s drugim radno sposobnim osobama obavljati različite poslove sukladno njihovim radnim sposobnostima. Natjecanje je organizirano kako bi se korisnici Doma malo zabavili, ali i osjećali što korisnijima, što je, uostalom, i jedan od ciljeva radnih terapija koje svakodnevno provode. U zemuničkom Domu smješteno je 150 korisnika, no Dom skrbi i za 250 korisnika kojima pruža svojevrsnu patronažnu njegu i pomoć.
– Dobro smo raspoloženi. Nije teško, samo ne treba žuriti, uglas će radišni dvojac Nikola, korisnici doma koji su svojom pozitivnom energijom, elanom i smislom za humor jednostavno “natjerali” ostale ekipe da se sasvim ozbiljno i odgovorno prihvate posla, natjecateljskog branja maslina.
Toliko riječi, pjesama i opisa posvećeno je svetom stablu masline koje čovjeku nudi sigurnost i radost. Plod masline je jestiv i ukusan dodatak mnogim jelima. Iz njega se cijedi i najzdravije od svih ulja koje čovjek koristi u svojoj prehrani. Koristi se to ulje i kao lijek, i kao kozmetički pripravak, i na mnoge druge načine.
– Postoji legenda da maslina kroz suhu zemlju pušta svoje korijenje u samo more i tako povezuje cijelo Sredozemlje u veliko jezero užitka, sa smiješkom govori benkovački gradonačelnik Mirko Erstić podrijetlom iz Medviđe, kojem je ovo bila prva ozbiljnija berba maslina uopće.
“Naoružani” kantama i velikim najlonskim folijama natjecatelji nisu imali puno vremena za razgovor, jer trebalo je pobijediti.