Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Važno je biti Novigrađanin

Autor: Ivana Burica

17.10.2008. 22:00
Važno je biti Novigrađanin


Istrani su bili izvrsni domaćini i svi smo se vratili vrlo zadovoljni i puni dojmova. Imali smo sreću i što nas je pratilo lijepo vrijeme pa se sav planirani program mogao nesmetano odvijati, kazao je novigradski načelnik Joso Klapan
Dvadeset drugi susret četiriju hrvatskih Novigrada održan je proteklog vikenda u Novigradu istarskom. Na susretu su kao i svake godine sudjelovali i dalmatinski Novigrađani predvođeni načelnikom Josom Klapanom.
Prijateljsko ozračje
Kako to tradicija nalaže, susret četiriju Novigrada protekao je u prijateljskom i veselom ozračju.
– Istrani su bili izvrsni domaćini i svi smo se vratili vrlo zadovoljni i puni dojmova. Imali smo sreću i što nas je pratilo lijepo vrijeme pa se sav planirani program mogao nesmetano odvijati, kazao je novigradski načelnik Joso Klapan.
Novigrađani iz četiri Novigrada – dalmatinskog, istarskog, podravskog i Novigrada na Dobri okupili su se u Istri u petak poslijepodne. Nakon što su po dolasku razmješteni po obiteljima svojih domaćina, ponovno su se okupili navečer u velikom šatoru gdje su uz zabavni program dočekali jutro.
Vremena za spavanje gotovo da i nije bilo jer su već u subotu u 9 ujutro krenuli u Poreč, gdje su uz ostalo obišli i znamenitu Eufrazijevu baziliku.
Uslijedilo je razgledanje Limskog kanala te posjet i ručak u jednom istarskom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, gdje su brojni Novigrađani od svojih domaćina imali prilike vidjeti i iz prve ruke čuti o iskustvu bavljenja seoskim turizmom.
Subota poslijepodne bila je rezervirana za sportske susrete. Muškarci su se nadmetali u malom nogometu, a žene u potezanju konopca, nošenju jaja u žlici te u skakanju u vrećama.
700 litara malvazije
– U malom smo nogometu bili drugi nakon tijesnog poraza u finalu. Domaćini su nas pobijedili 1:0, a mi smo u prvoj utakmici savladali Podravce 2:0. Žene su u potezanju konopca bile treće, a u nošenju jaja u žlici te u skakanju u vreći zadnje. No, ništa za to. Zaključili smo da je sve posljedica nedovoljne istreniranosti pa je donesena odluka da ćemo barem mjesec dana prije sljedećih susreta organizirati kondicijske treninge, kako za žene tako i za muškarce, odlučan je Klapan.
Kulturni program, u kojem su sudionici pokazali narodne pjesme i običaje svojih krajeva, održan je u subotu navečer, a KUD “Fortica” iz našeg Novigrada predstvio se novigradskim plesom i hrvatskom promenadom. Večera i zabavni program u nastavku večeri ponovno su potrajali do sitnih sati.
Iako umorni od neprospavanih noći Novigrađani se nisu dali smesti pa su nedjeljno jutro iskoristili za rekreativne aktivnosti. Svatko je mogao birati prema vlastitim afinitetima – između lova, ribolova, obilaska vinograda i vinskog podruma, maslinika ili jednostavnog obilaska Novigrada turističkim vlakićem.
– Imao sam namjeru obići vinograd i vinski podrum, no mi načelnici smo bili pozvani na jedno obiteljsko gospodarstvo gdje su nas ljudi malo dulje zadržali pa nismo stigli, kazao je Klapan koji nam je otkrio i jedan zanimljiv podatak – tijekom susreta četiriju Novigrada popilo se čak 700 litara istarske malvazije.
No, prvi čovjek novigradske općine uvjerava nas da je ipak sve dobro završilo. Nitko nije ostao u Istri te se u nedjelju navečer u Novigrad dalmatinski sretno vratio autobus sa svim putnicima.