Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

«Zaljubljeni podlanac» – prvi zadarski mural

Autor: Ivan Stagličić

17.10.2008. 22:00
«Zaljubljeni podlanac» – prvi zadarski mural

Foto: Irena JURJEVIĆ



Na kraju događanja je svoj posao završio i Livio Perin pa se u degustaciji morskih plodova, vina i novom serijom poetskih ostvarenja Božanića-Pepa, ova manifestacija pretvorila u pravu svečanost marendi
Manifestacija «Zadar more» nastavila se u subotu jedinstvenom akcijom otkrivanja prvog zadarskog murala  u Varošu, ispred konobe Stomorica 2, kojeg je na tamošnjoj zgradi naslikala Silvijana Dražović.
– Ovo je manifestacija koja se iz godine u godinu trudi vratiti nas onome što smo izgubili, zapravo, teško je objasniti što se to dogodilo s vezom Zadra i mora, najavila je pred Stomoricom Ana Marušić, koj je istaknula da je Zadar kao grad uronjen u more, on pliva u moru pa ipak ima tako malo veze s morem, tako smo puno toga kvalitetnog i važnog, davnog i nama bliskog zaboravili.
Posebno notu programu dao je svakako i Ante Božanić Pepe, pjesnik i kalafat iz Komiže koji je otvorio ovo događanje nizom svojih pjesama koje su, premda na komiškom dijalektu lako našle puta do razumijevanja i srca svih okupljenih gostiju na trgu pred Stomoricom.
Osim poezije Božanića Pepa, gosti su mogli uživati i u specijalitetima Livija Perina, vlasnika firme «Šišmar» kji je za okupjene prepremio pun bronzin kvalitetne morske spize. Svoje delikatese spremao je na otvorenom pred svim gostima, a definiciju jela sažeo je u jednostavan izraz: malo vrimena, malo troška – a puno isti.
Livio Perin je naglasio da kad se riba marinira da je mala razlika između hobotince i lignjuna i teško da će itko to prepoznati, a njegova je deviza da sprema spizu koja ukusna ali i za ljude male platežne moći.
Središnje događanje manifestacije je bilo otkrivanje murala, odnosno zidne slikarije Silvijane Dražović kojega je krasio naslov «Zaljubljeni podlanac», a namjernici koji su ga vidjeli odmah su ga nazvali «varoškim pozdravom Suncu».
– Ovime sam uspjela svoju davnu želju ostvariti, a to je da Zadar uvijek bude koordinator onog što bi moglo biti na periferiji, kazala je autorica Silvijana Dražović, koja je podsjetila okupljene kako je gradonačelnik Varaždina odlučio cijeli mjesec posvetiti tome, uz pripadajući natječaj, da se jedna industrijska zona u tome gradu oslika i da to urade slikarski majstori.
– On je to najavio kao prvi takav projekt u Hrvatskoj, a ja sam tako sretna da smo mi prije Varaždina, istaknula ju Silvijana Dražović koja je bila i prilično skeptična da bi tu poruku mogao prepoznati i zadarski gradonačelnik, ali je zato izrazila želju da bi ovo trebao biti poticaj da se urede i kvartovi koje obično smatramo periferijom grada.
Nakon otkrivanja murala «Zaljubljeni podlanac» nazočni su mogli slušati novi set poezije Ante Božanića Pepa, kalafata iz Komiže, a svoj je posao zavšrio i Livio Perin, pa se u degustaciji morskih plodova, vina i novom serijom poetskih ostvarenja Božanića-Pepa, ova manfiestacija pretvorila u pravu svečanost marendi, upravo onu vrijednost koju smo izgleda u nekoj nedavnoj prošlosti zaboravili, a ovog jutra se tako lijepo vratili, čime je ovo izdanje «Zadar mora» u svakom slučaju u potpunosti ispunilo svoje ciljeve.
 


 ČVOROVI-MOZGALICE


Prof. Miro Dželalija, predavač fizike na Sveučilištu u Zadru, napravio je prezentaciju «hrvatske mozgalice čvorovi», odnosno zadaće kako razriješiti specifične čvorove.
-Ovo su mozgalice od toga što se određena zadaća treba riješiti, a čvorovi zato što su to mozgalice u obliku čvorova. A čvorovi su zbog toga jer ja sam fizičar ali isto tako i matematičar, a teorija čvorova je dio matematike, postoji kao dio tipologije, i postoje zakonitosti pod kojima se određeni čvor može ili ne može riješiti, kazao je prof. Dželalija, čije su čvorove najprije zdušno rješavali učenici Pomorske škole, da bi se uskoro kao prava zaraza proširili po svim stolovima.