Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svi paški vatrogasci dišu kao jedan

Autor:

17.10.2009. 22:00
Svi paški vatrogasci dišu kao jedan

Foto: Alenka FESTINI



Blagdan Svetog Luke, nebeskog zaštitnika Općine Kolan, proslavljen je nizom događaja u ovoj paškoj općini. Jutarnji dio programa započeo je u općinskoj knjižnici „Šime Šugar Ivanov”, gdje je načelnik Josip Zubović dodijelio svim prvašićima u Kolanu godišnje iskaznice.
– Posebno bih naglasio da smo lani imali knjižnični fond od 700 naslova, a ovog trenutka imamo 3.700 naslova. Naša knjižnica ima 150 članova, što je gotovo 20 posto stanovništva naše općine. Knjižnica je opremljena izuzetno dobro, ima 10 računala dostupnih korisnicima, a posebno pohvaljujem rad ravnatelja knjižnice prof. Ive Butkovića, naveo je Zubović.
Blagdan Sv. Luke svečano su obilježili i vatrogasci otoka Paga zajedno sa zapovjednikom JVP Zadar Željko Šoša, koji su u Kolanu na zajedničkom sastanku istaknuli izuzetno dobru suradnju otočnih DVD-a u zaštiti od požara.
– Od početka godine na području Općine Kolan imali smo 44 intervencije u kojima je izgorjelo 40 hektara uglavnom niskog raslinja. Zahvaljujemo DVD-u Paga koji nam je pomogao da štete budu znatno manje, rekao je Grga Šupraha, zapovjednik DVD-a Kolan.
Šime Vičević, zapovjednik DVD-a Pag, istaknuo je kako je od početka godine na području grada Paga bilo 116 intervencija.
– Sve intervencije smo profesionalno odradili. Vatrogasci na cijelom otoku su veliki prijatelji, ne poznajemo katastarske, općinske, a niti županijske granice. Pomažemo jedni drugom i to je izuzetno veliko bogatstvo, naveo je Vičević.
Frane Fabijanić, predsjednik DVD Pag istaknuo je paško društvu izuzetno puno radi s mladim ljudima.
– Pripreme s mladim pojačanjima su u tijeku, tako da će se tijekom ove zime jako puno raditi sa školarcima, uglavnom učenicima paške osnovne i srednje škole. Naravno, nastavljamo i s aktivnim vježbama u društvu sa starijim članovima, rekao je Fabijanić, te istaknuo kako paški DVD ima 30-ak aktivnih članova, a u slučaju većih intervencija mogu računati na znatno veći broj ljudi, budući da su mnogi Pažani prošli obuku vatrozaštite.
U večernjim satima u organizaciji Općine Kolan otvorena je izložba slika poznatog slikara iz Kolana Frane Gligora. Gligora se svojim mještanima predstavio s 30 slika, ulja na platnu, na kojima je oslikao predivan krajobraz otoka i Kolana. Uglavnom prevladavaju suhozidi, za koje Gligora kaže da su mu vječna inspiracija.
– Krš i kamen su predivno bogatstvo našeg otoka. Naravno, nisam mogao odoljeti raznim etno običajima, ali niti sakralnim bogatstvima moga rodnog Kolana, rekao je Gligora. Izložbu su otvorili načelnik Zubović i Romana Galović, likovna voditeljica „ZadArta”. U večernjim satima održan je koncert klape „Sol” iz Paga.