Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Aikido je umjetnost, a ne sport

17.10.2010. 22:00
Aikido je umjetnost, a ne sport


Aikido i joga imaju samo površinske sličnosti. One se odnose na meditaciju, odnosno na tehnike disanja koje su vrlo važne za život čovjeka, kako na tjelesnoj, tako i na duhovnoj razini
Je li aikido joga, sport ili nijedno od toga – bila je tema predavanja održanog u petak u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. U izlaganju Renate Ruić, glavne instruktorice Aikido kluba Donat, naglasak je najprije stavljen na temeljne razlike između vještine “koja se slobodno može nazvati umjetnošću” i joge.
– Aikido i joga imaju samo površinske sličnosti. One se odnose na meditaciju, odnosno na tehnike disanja koje su vrlo važne za život čovjeka, kako na tjelesnoj, tako i na duhovnoj razini. Disanje je preduvjet potpune smirenosti, ali i dobra priprema za meditaciju – pojasnila je Ruić, potom istaknuvši razliku između između sporta i aikida – amalgama drevnih japanskih vještina.
– Sport, čak i onaj rekreativnog karaktera, ima svoje kategorije, natjecanja, dobne granice i zahtjeve za postignućima. Aikido, međutim, ne postavlja takve zahtjeve: aikido nam ne nameće zahtjeve da se u određenom vremenu nešto mora postići, i u tome je njegova ljepota. Slično je i sa životom: uvijek smo pod nekakvom prisilom, stresom, presingom da se nešto mora odraditi, dok je aikido individualan te postignuća ovise isključivo o pojedincu i koliko je on spreman napredovati. Najbolji termin za opisivanje aikida je umjetnost – objasnit će Ruić.
U nastavku razmatranja zadarska je aikidoka upozorila na važnost eliminacije straha u svakodnevnom životu, kako kaže, cilj aikida je postići sklad, dobar odnos sa sobom i s drugima, a strah je tek mentalitet onoga koji predviđa poraz. Upoznavši okupljene s važnošću Kenko Do tehnike – Puta zdravlja (komunikacije s vlastitim tijelom kada je u pitanju zdravstveni problem) Ki disanja i pravilne meditacije, Ruić je predavanje završila riječima:
– Aikido je dobar oblik zabave i rekreacije u kojem ne trebamo težiti da postanemo veliki majstori, ako ćemo, s druge strane, biti mali majstori u životu.