Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Antičević-Marinović: Bezočno lažu kao mali šegrti meštara iz Zagreba

17.10.2010. 22:00
Antičević-Marinović: Bezočno lažu kao mali šegrti meštara iz Zagreba


Mi nismo opozicija koja može biti ušutkana, nit ćemo biti plaćeni čuvari kvoruma i inzistiramo na tome da se u Gradskom vijeću provodi zakon, kazala je predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Sabina Glasovac
HDZ je uspostavio alkemiju u kojoj kroji zakone po svoj volji. S pripremama za krađu na izborima počeli su ovaj put i ranije. Pored savršeno jasnog članka 31. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne (regionalne) samouprave gdje piše kako Gradsko izborno povjerenstvo ima prošireni sastav kojeg čine pripadnici političkih stranaka sukladno zastupljenosti u Gradskom vijeću, pored toga što u Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi stoji da se na postupak izbora za vijeća mjesnih odbora primjenjuju odredbe zakona kojim se uređuje izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave, oni su ukinuli višestranački sastav izbornog povjerenstva, kazala je na konferenciji za novinare saborska zastupnica u vijećnika u Gradskom vijeću Ingrid Antičević Marinović referirajući se na Odluku o pravilima za izbor vijeća mjesnih odbora koju je Gradsko vijeće usvojilo na sjednici 6.listopda.
Riječ je o sjednici koju su SDP, HNS i DSU napustili 5. listopada, pa je ona nastavljena dan kasnije bez prisustva vijećnika tri opozicijske stranke, a uz nazočnost HSLS-ovog vijećnika željka Predovana.
-Svakom tko zna čitati ove su zakonske odredbe jasne i ne treba nikakvih dodatnih tumačenja. Ova situacija pokazuje da u njihovim redovima vlada panika, i što im preostaje nego da bezočno lažu kao mali šegrti meštara iz Zagreba čije se laži polako odmotavaju pred pravosudnim tijelima. Oni se smatraju vlasnicima Hrvatske i vlasnicima zakona. Je li recesija dotle došla da se režu i zakoni?, također je rekla Antičević Marinović dodajući kako je koalicija SDP-a HNS-u i DSU, koji će zajedno izići na izbore za vijeća mjesnih odbora 14. studenog, „ jedinstvenija nego ikad”.
-Već smo imali Odluku po kojoj su provedeni izbori za vijeća mjesnih odbora, a nakon što je predložena izmjena dijela članka Odluke u kojem ukida stranačka komponenta u izbornom povjerenstvu normalno je da sam izrazio sumnju da se tom izmjenom stvara mogućnost krađe na izborima. Oduzeta mi je riječ i izrečena opomena. Razlog našeg napuštanja sjednice nije bio taj što nije prihvaćeno ono što zastupamo , nego što nam je onemogućeno da funkcioniramo kao vijećnici. Još je gradonačelnik Vrančić kasnije izjavio da je naše napuštanje sjednice bila parada neukusa i nasilja, a i on i ostali vijećnici bi trebali znati da je napuštanje sjednice dopušteno i poznato sredstvo da se izrazi prosvjed. Pročelnica Dolores Grdović Kalmeta koja je iznosila prijedlog izmjene Odluke temeljila je ukidanje stranačke komponente pozivajući se na DIP i na Ustavni sud. Nakon što je upozorena da i DIP poštuje stranačku zastupljenost, pozvala se na Ustavni sud kao model, ali Ustavni sud je jedinstvena institucija u RH i nema osnove da zakon tumači na taj način, rekao je vijećnik u Gradskom vijeću Šime Vulelija.
-Mi nismo opozicija koja može biti ušutkana, nit ćemo biti plaćeni čuvari kvoruma i inzistiramo na tome da se u Gradskom vijeću provodi zakon. Svi vijećnici nemaju isti tretman. Nakon što je sjednice prekinuta zbog nedostatka kvoruma, sazvani su na sastanak predsjednici klubova vijećnika i došli smo ja, predsjednik Kluba HNS-a Željko Perović , predsjednik Kluba HDZ-a i koalicije Nediljko Pavlović i Željko Predovan. Predovan nije predsjednik kluba, nije čak ni član nekog kluba, nego običan vijećnik. Ako je mogao biti on, zašto nije bio i nezavisni Damir Kasap ili Josip Vlahović. Predovan se nije ponašao kao opozicija i još izjavio kako će uvijek osiguravati kvorum. To je njegovo pravo ali i odgovornost, a ovakvo njegovo ponašanje postaje razumljivije ako se zna da itekako dobro posluje s Gradom, pa se događa da kao izrađivač Prostornog plana prezentira taj plan prezentira, a onda o njemu glasuje. Ako to nije sukob interesa, onda ne znam što bi moglo biti, kazala je predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Sabina Glasovac koja je potom dodala kako je do SDP-a doprla informacija kako se za bivšu državnu tajnicu Marinu Dujmović Vuković priprema mjesto pročelnice u Zadarskoj županiji.
-Nadamo se da to nije istina, dodala je Glasovac.
Na pitanje zbog čega SDP-ovci nisu, ukoliko Odluku Gradskog vijeća smatraju nezakonitom, tražili arbitražu nadležnog tijela, Antičević-Marinović je odgovorila kako u SDP-u nisu naivni.
-Izbori su već raspisani, zar mislite da bi ministar uprave Davorin Mlakar na vrijeme odgovorio. Ja sam napisala 12 ustavnih tužni, a samo na jednu je odluka donesena i to kad se radilo o zabrani okupljanja na Markovom trgu. 2005 poslali smo ustavnu tužbu kad nam nisu htjeli priznati dvanaestog vijećnika na kojeg smo imali pravo u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i ta još uvijek stoji u nekoj ladici, rekla je Antičević Marinović.
 


 VRANČIĆ SE TREBA ZABRINUTI


Antičević Marinović i Vulelija komentirali su izjavu koju je na 2. susretu gradonačelnika i poduzetnika dao gradonačelnik Vrančić koji je rekao da je „često izvrgnut traženjima koja nisu u skladu sa zakonom”.
– Ja bih se zabrinula kad bi mi ljudi prilazi s nezakonitim prijedlozima. Ako njemu prilaze, to znači da on stvara takvu percepciju. Meni, dok sam bila ministrica, nitko nije došao s prijedlogom nezakonite radnje, rekla je Antičević Marinović.
– U rebalansu proračuna gradonačelnik je sam unio odredbu da Grad može ići u minus od 20 milijuna kuna, iako po zakonu gradonačelnik za sve što prelazi milijun kuna mora tražiti odobrenje Gradskog vijeća, komentirao je Vulelija.