Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ivica Kardum optužuje svoje sumještane da su otrovali pse

17.10.2010. 22:00
Ivica Kardum optužuje svoje sumještane da su otrovali pse


-Psi su proganjani duže vrijeme, a opravdanje za trovanje mještani su navodno našli u činjenici što je jedna kujica ugrizla njihovu sumještanku. Odmah, samo dan nakon toga, nađena su četiri mrtva psa – rekao je Kardum
Stravičnu priču o trovanju 13 pasa u selu Kardumi nedaleko od Nunića ispričao nam je Ivica Kardum, ljubitelj životinja koji se o tim psima povremeno i brinuo. Naime, prema njegovim rječima, nekoliko mještana se organiziralo i otrovalo pse, od kojih je bilo sedam štenaca mlađih od 20 dana, zbog toga što je prema Kardumovim tvrdnjama, jedan od pasa ugrizao mještanku koja ga je maltretirala. Zvao je i društvo za zaštitu životinja, no oni su mu rekli kako su smješteni u Zagrebu te da u ovom slučaju ne mogu ništa.
– Psi su proganjani duže vrijeme, a kulminacija se dogodila onoga trenutka kada je pas ugrizao mještanku. Odmah, dan nakon toga našli smo četiri mrtva psa, a jedna kujica umrla je pred mojim očima, očito od otrova. To su napravili mještani, a s tim činom bila je upoznata i komunalna služba iz Kistanja – tvrdi Ivica Kardum i dodaje kako je kujica mještanku ugrizla jer joj je žena zatvorila vrata iza kojih se nalazilo sedam njezinih štenaca.
– Kuja je imala sedam štenaca i oni su bili u jednoj napuštenoj kući. Ta mještanka je zatvorila vrata kako kujica ne bi imala pristup štencima i kako bi oni uginuli, no kujica je uspjela izgristi vrata i doći do njih, ali očito je zapamtila tko ju je mučio – pojasnio je Kardum.
Iako je ljut zbog načina na koji su mještani otrovali pse, Kardum kaže kako bi im najveća kazna trebala biti njihova savjest.
– Mislim da bi takvi ljudi trebali stati pred ogledalo i zapitati se zbog čega su to učinili, a da nisu ni pokušali problem riješiti na drugi način. Možda se mogao pronaći primjereni smještaj za te nesretne životinje. To se nije smjelo napraviti na takav način, makar su psi bili nezaštićeni i smatrani su lutalicama, ali uznemiravali nisu nikoga – naglasio je Kardum.
Psi su pokopani, a o štencima nisu pronašli tragove, no kako su bili stari samo dvadesetak dana, teško da su mogli preživjeti.
Na ulazu u selo Kardumi dočekalo nas je više od 20 mačaka, koje Ivica Kardum hrani kada dođe. Odmah po izlasku iz automobila, mačke su ga okružile očekujući novu porciju hrane. Kako nam je rekao Kardum, njih mještani nisu dirali, jer otkada su tu u mjestu nema poskoka.
– Povremeno se brinem o njima i one preživljavaju nekako. One su očito manja smetnja i mještani su išli ciljano na trovanje pasa – zaključio je naš sugovornik.
Kako nam je rekao, na hranu za pse i mačke znao je mjesečno trošiti i više od tisuću kuna, a te životinje su mu to vraćale na poseban, samo njima svojstven način – beskrajnom radošću kada dođe, vjernošću i prijateljstvom. Okrutnost kojom su psi otrovani ga je šokirala i kako je rekao, za one koji su upleteni u tu okrutnu “priču” ne želi više ni čuti.