Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obrovačka škola domaćin mjesečnih učeničkih radionica

17.10.2010. 22:00
Obrovačka škola domaćin mjesečnih učeničkih radionica


Liga kumpanija je projekt u kojemu grupe zainteresiranih i darovitih učenica i učenika srednjih škola iz Hrvatske i dijaspore razvijaju i pokazuju svoja znanja u upravljanju mobilnim robotima. Za to ih se osposobljava jednim dijelom kroz kontinuirani i izravni mentorski rad organizatora, a drugim dijelom kroz vlastiti rad u školama
U Srednjoj školi Obrovac održan je sastanak predstavnika škola iz Zadarske županije koje su uključene u projekt Liga kumpanija. Sastanku su nazočili predstavnici Srednje škole Obrovac, Srednje škole Gračac, Srednje škole Kneza Branimira Benkovac i Tehničke škole Zadar
Na sastanku koji je organizirao voditelj projekta Josip Stepanić dogovoreno je da će se radionice za učenike iz navedenih škola održavati jednom mjesečno.
Ravnatelj SŠ Obrovac Darko Tokić ponudio je gostoprimstvo za održavanje radionica, što je i prihvaćeno.
Inače, Liga kumpanija je projekt u kojemu grupe (slikovito nazvane kumpanije) zainteresiranih i darovitih učenica i učenika srednjih škola iz Hrvatske i dijaspore razvijaju i pokazuju svoja znanja u upravljanju mobilnim robotima. Za to ih se osposobljava jednim dijelom kroz kontinuirani i izravni mentorski rad organizatora, a drugim dijelom kroz vlastiti rad u školama. Sve aktivnosti su tako oblikovane da potiču zajedništvo, poduzetništvo i osnivanje učeničkih zadruga, transparentnost aktivnosti, inovativnost i kreativnost.
Projekt je 2006. godine pokrenulo Hrvatsko interdisciplinarno društvo, a provodi se u suorganizaciji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Od 2009. godine projekt partnerski provode Udruga za robotiku – Split, Akademsko politehničko društvo – APOLD iz Rijeke, Informatički klub “VEL_IK” iz Velike Gorice i Hrvatsko interdisciplinarno društvo u suorganizaciji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.
Projekt je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa slijedom pozitivnog mišljenja Agencije za strukovno obrazovanje.
U projektu se kombiniraju edukativne radionice, regionalni i nacionalni susreti kumpanija i turniri.