Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od danas potpisi za nepovjerenje Vladi

17.10.2010. 22:00
Od danas potpisi za nepovjerenje Vladi


Vlada mora otići, pitanje je samo kad, kazao je Radimir Čačić. Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja potpisat će svi koalicijski partneri SDP-a, izjavio je Zoran Milanović
Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je jučer da će se njegova stranka pridružiti zahtjevu SDP-a za pokretanje povjerenja Vladi u Saboru iako i dalje smatra da bi najbolji tajming za parlamentarne izbore bio kraj ožujka sljedeće godine.
– Ova Vlada potpuno je potrošena, bila je i dosad, a nakon ovog događaja, odnosno povratka Ive Sanadera u Sabor njena legitimacija, kredibilitet i sposobnost da se nosi s krizom su dodatno derogirani. Oni moraju otići, pitanje je samo kad, na kojoj točki. Vlada, ako ima imalo odgovornosti, a rekao bih i srama, mora ponuditi predsjedniku države točku izbora. A logična točka održavanja izbora je prvi trenutak završetka pregovora s EU, dakle kraj trećeg mjeseca iduće godine, rekao je Čačić nakon završetka nakon proslave 20. obljetnice osnivanja HNS-a.
Dodao je da to “naravno traži propitivanje u parlamentu, a druga je stvar hoće li se dobiti većina”, te naglasio da je to “na malo dužem štapu jer oni u ovom trenutku imaju 83 glasa”.
– Dakle Sanaderov glas tu ništa neće mijenjati. No, otvorit će se javna rasprava o dogovornosti i mi ćemo se apsolutno pridružiti tom zahtjevu. Svi oni u medijima koji pokušavaju prodati prilično jadni spin da je to pitanje jesmo li mi za izbore odmah ili nismo, moraju znati da se izbori ne događaju odlaskom u Konzum. Nije to samoposluživanje, nego pitanje kad Vlada nema većinu, rekao je Čačić. Odgovarajući na pitanje što ako Sanader ipak uspije pridobiti šest zastupnika, Čačić je poručio da “HNS sigurno neće glasati za Sanadera”.
– S njim nećemo imati posla. Sa Sanaderom HNS ne želi ni na štapu kontaktirati, rekao je Čačić.
Podršku SDP-ovom zahtjevu najavio je i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, ali i on kao i Čačić ima prigovor na tajming.
– Podržat ćemo SDP u sklopu velike koalicije jer mislimo da postoje razlozi za to. Ako je najveća oporbena stranka to odlučila sigurno je da će dobiti i naše potpise. A da li se radi o najboljem tajmingu – pitanje je, rekao je Hrelja.
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović (SDP) rekao je da će svi koalicijski partneri SDP-a potpisati zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi, te da se s prikupljanjem potpisa krenuti već danas. Odgovarajući na pitanje može li oporba doći do većine potrebne za izglasavanje nepovjerenja Milanović je rekao da se ovdje “radi o političkoj utakmici”.
– Ova Vlada je zemlju dovela u stanje blamaže i to mora prestati. Onaj koji smatra da nije i koji joj želi dati daljnje povjerenje neka joj da, ali mi u svom radu nećemo posustati, rekao je Milanović.
Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić potvrdio je da da će njegova stranka podržati SDP-ov zahtjev.
– Kako stvari idu u ovoj zemlji, izbori su sve potrebniji. Pregovori s EU najvažniji u sadašnjem trenutku, ali oni se i dalje mogu tehnički raditi, rekao je Jakovčić.
 


Mesiću najveći pljesak


HNS-liberalni demokrati svečano su jučer obilježili 20. obljetnicu svoga osnutka. Na skupu su uz čelnike HNS-a Radimira Čačića, Vesnu Pusić, Sonje Konig i Ivana Vrdoljaka govorili i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, šef srpskog LDP-a Čeda Jovanović, te nekadašnji predsjednik Republike Stipe Mesić koji je dobio najveći pljesak okupljenih. Na skupu je bio prisutan i potpredsjednik SDSS-a, inače koalicijskog partnera HDZ-a, Milorad Pupovac koji nije govorio.
Mesić je pak naglasio da je u Hrvatskoj za vrijeme vladavine Ive Sanadera na djelu bila, baš kao i u devedesetima, dvostruka linija zapovijedanja, a potom je prisutne upoznao i sa svojom nedavnom mirovnom inicijativom u Kirgistanu.