Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Općina funkcionira usprkos blokadi računa

17.10.2010. 22:00
Općina funkcionira usprkos blokadi računa


Nalaz državne revizije u Općini Galovac okončan je i javnosti će biti prezentiran do kraja ovog tjedna. Iako ga nitko još uvijek ne želi službeno komentirati, neslužbeno doznajemo kako potkrepljuje sumnje da je postojala organizirana skupina koja je raznim malverzacijama nanijela nepopravljivu i dugoročnu štetu Galovcu i njegovim žiteljima, te da je riječ o milijunskim iznosima
Nakon što je prije tri mjeseca Uskok uhitio Slavka Šaru, dotadašnjeg načelnika Općine Galovac, zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava i udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, u tom su ravnokotarskom mjestu uslijedili prijevremeni izbori na kojima su izabrani Marin Gulan za načelnika i Rafael Burčul za njegova zamjenika, oba iz redova HDZ-a, a potom je uslijedila opsežna policijska istraga poslovanja Općine kao i Državna revizija, koja je i okončana koncem prošlog tjedna. Kakvi su nalazi revizije javnosti će biti prezentirano u idućih nekoliko dana, a aktualni načelnik, Marin Gulan, kazao je kako je ona samo potvrdila sumnje Galovčana u nezakonito poslovanje prethodne vlasti.
– S obzirom da je poslovanje prethodne vlasti u Općini još predmetom istrage Uskoka i policije, o samim detaljima ja još uvijek ne mogu govoriti. Ono što mogu reći jest da smo Općinu preuzeli u jako lošem stanju, da smo zatekli niz nepravilnosti i praznu blagajnu te blokadu računa s milijunskim potraživanjima. No unatoč takvom stanju u ovih 90 dana uspjeli smo uvesti malo reda i činimo sve kako bi Galovac krenuo naprijed. Prvi korak u tom pravcu, kao temelj za daljnji rad, bio je otvaranje službenih općinskih prostorija koje Galovac do sada nije imao. Potom je po prvi put ustrojen Jedinstveni upravni odjel Općine Galovac koji je odgovoran Općinskom vijeću i načelniku za zakonito i pravovremeno obavljanje poslova iz svog djelokruga, a koji do sada nije postojao. Na čelu tog odjela je pročelnik koji je odgovoran za zakonit, pravodoban i pravilan rad Jedinstvenog upravnog odjela s kojim upravlja, kao i za izvršavanje zadaća i poslova iz njegove nadležnosti, govori načelnik Gulan koji je posebno ponosan na podizanje hrvatskog stijega na središnjem jarbolu u središtu mjesta za nedavne proslave blagdana Svetog Mihovila, ujedno i dana Općine Galovac.
Vjerovnici blokirali račun općine
Gulan je ponosan i na organizaciju proslave na kojoj je, kaže, upriličena i atletska utrka za one najmlađe i na kojoj su sudjelovala djeca iz cijele županije. U samim pripremama za proslavu asfaltirano je 700 metara prometnice u centru mjesta, a Općina pri tom, ističe Gulan, nije zaboravila ni djecu kojima je pomoć najpotrebnija pa su asfaltirana dva dvorišta obiteljskih kuća koja su financirali donatori. Na ulaze u mjesto nova je vlast postavila i table s nazivom mjesta što, također nisu imali, a uključen je i dio javne rasvjete.
– Nitko nije očekivao da će nova vlast tako brzo profunkcionirati i da će se stvari tako brzo početi odvijati na bolje, ali mi stojimo iza svojih obećanja koje smo mještanima dali prije izbora i prva tri smo već i ispunili – kaže Gulan navodeći kako će s otvaranjem novih prostorija mnoge stvari ubuduće biti drukčije, zakonitije i transparentnije. No svjestan je činjenice da ih usprkos dobroj volji i dobrim idejama čeka težak posao, jer je za njihovu realizaciju potrebno financijsko pokriće, a općina Galovac trenutačno se nalazi u milijunskom deficitu. Administrativna tajnica nedavno je otpuštena s tog radnog mjesta, a jedan od razloga je i manjak u blagajni Općine od oko 330 tisuća kuna. Načelnik Gulan to, međutim, nije želio komentirati, jer je i bivša tajnica obuhvaćena Uskokovom optužnicom i krim-istragom. Na pitanje koliki je zapravo dug Općine, tko su vjerovnici koji se zadužnicama pokušavaju naplatiti i o kakvim je dugovanjima riječ, Gulan oprezno odgovara kako to zapravo nitko sa sigurnošću još uvijek ne može reći, jer svakodnevno pristižu novi računi na naplatu te da financijskih sredstava nedostaje u svim segmentima.
– Ukupni dug svakodnevno raste, a prema posljednjim saznanjima on se popeo na gotovo četiri milijuna kuna. Općina u posljednje vrijeme nalikuje kriznom štabu gdje pokušavamo obraniti se od naleta kako stvarnih, a tako i lažnih vjerovnika, a svi oni pokušavaju se naplatiti zadužnicama koje im je izdala bivša vlast – pojašnjava Gulan dodajući kako će sve biti puno jasnije nakon što nadležne institucije odrade svoj posao, no da je nesumnjivo Općini Galovac pričinjena je velika šteta i to dugoročno.
Revizija otkrila niz nepravilnosti . Bivšeg načelnika Galovca, Slavka Šaru Uskok sumnjiči za udruživanje s još sedam osoba, od kojih su neki bili zaposlenici u Općini, a neki privatni obrtnici s kojima je surađivao. Kako neslužbeno doznajemo, nalaz Državne revizije potkrijepio je takve sumnje jer se, među ostalim, kao nelogičnost spominje da su neki vijećnici ujedno bili i zaposlenici Općine, primali godinama po dvije plaće mjesečno, a da su još pored toga koristili pogodnosti takozvane loko-vožnje u mjesečnom iznosu od gotovo 1.600 kuna. Revizijom je utvrđeno i da su neki zaposlenici uz plaću primali i naknadu za poslove koje su obavljali, a koji su im već bili u opisu poslova, te da su pogodnost loko-vožnje koristile i neke osobe koje nikada nisu bile zaposlenici Općine. U nizu nelogičnosti koje su pronađene „češljanjem” općinskih knjiga navodno su otkrivene i malverzacije nekih vijećnika HSS-a koji su na tajnim sastancima sami sebi izglasali otpremninu u iznosu od 15 tisuća kuna prilikom odlaska u mirovinu, a upravo na takvim sjednicama donesen je i proračun općine. Nakon izmjene vlasti pojedini vijećnici su se ogradili od takva poslovanja kazavši kako na tim sjednicama nikada nisu bili, a oporbeni nisu niti dobivali pozive, no ipak, trag da su takve sjednice uistinu održane ostao je u pisanom obliku, a na njemu su tri potpisa kojima se trenutačno bave nadležne pravosudne institucije. Predmetom njihove istrage i nalazima revizije obuhvaćen je i knjigovodstveni servis iz Šibenika koji je vodio poslovne knjige za vrijeme bivše galovačke vlasti. Navodno je taj servis prikrivao pravo stanje, a novac se izvlačio i preko nekih zadruga, privatnih tvrtki i nekih društava. Osim toga, nalazom revizije pronađeni su i neki štetni ugovori, brojne zadužnice bez realnog pokrića te jamstva. Tako primjerice postoji projektna dokumentacija za izgradnju školske dvorane, vrtića i općinskih prostorija, no one su predviđene na privatnim parcelama pa je time onemogućena gradnja. Zatečeni su i ugovori za financiranje tih i drugih objekata u milijunskim iznosima, no ne zna se gdje je taj novac u konačnici završio. Sumnja se, međutim, kako je dobar dio potrošen kroz plaćanje radnih strojeva koji su obavljali neke poslove za Općinu, a koji su, prema dostupnoj dokumentaciji, koštali od 20 do 40 tisuća kuna na dan. „Suhim zlatom” plaćeno je i rušenje oko 20 metara suhozida i salijevanje novog, betonskog.
Nova vlast jamči ravnopravnost mještana
– Sve će biti puno jasnije kad se objave nalazi Državne revizije, a iz prije navedenih razloga ja ne mogu ništa komentirati, kaže Gulan pojašnjavajući kako novoj vlasti posao uvelike otežava to što nikada, zapravo, nije izvršena primopredaja vlasti, niti im je predana dokumentacija o poslovanju njihovih prethodnika kojom bi mogli utvrditi jesu li potraživanja pojedinih vjerovnika, koji nesumnjivo posjeduju njihove vrijednosne papire, realna ili nisu te jesu li već isplaćena ili nisu. U nizu takvih potraživanja našlo se i jedno fizičke osobe u iznosu 350 tisuća kuna, a što je s kamatama do sada naraslo na 460 tisuća kuna. Ono što mogu reći jest da ja osobno, moji suradnici i veći dio mještana želimo da se što prije razriješi sva ova zavrzlama, da se utvrdi pravo i realno financijsko stanje Općine i da se utvrdi točan iznos naših dugovanja kako bi mogli nastaviti dalje raditi za dobrobit svih koji žive u ovom mjestu. Ima onih kojima smeta što uz sve ove poteškoće ipak funkcioniramo pa nam prigovaraju, primjerice što smo općinske prostorije otvorili u prostoru stare škole. Međutim, upravo tamo su nekada bile prostorije Mjesne zajednice pa ne vidimo nikakvog razloga zašto u nedostatku drugih prostorija tamo sada ne bi bile smještene ove, općinske – navodi Gulan poručujući svima onima koji raznim spletkama, prijetnjama, podmetanjima i sličnim pokušavaju opstruirati rad Općine da im to neće uspjeti, te da će nova vlast ustrajati u brizi za javno dobro i jednakosti prema svim mještanima Galovca u ostvarivanju njihovih prava zajamčenih Ustavom RH.
 


Račun blokiran, a nova potraživanja još stižu


Zbog nepodmirenih računa za izvršene usluge Općina Galovac našla se na sudu, a zbog izgubljenih sporova dodatno je izgubila neka sredstva. Tako je, primjerice 2002. godine zbog neplaćenih 107 tisuća kuna, nakon pravomoćne sudske presude na naplatu došao račun koji uvećan za kamate iznosi 400 tisuća kuna. Bez odobrenja OV-a i mimo javne nabave Općina je prije godinu dana zadužena za iznos od 116 tisuća kuna za podijeljena prijenosna računala studentima, no i to je tek sada došlo na naplatu pa je dodatno opteretilo ionako pozamašni minus na računu. Slično je i s 100 tisuća kuna koje sudskom tužbom potražuje telekomunikacijski distributer, a pokazalo se kako je riječ o računima za 15 mobilnih uređaja iako je bilo tek pet zaposlenika. Na naplatu Općini stižu i računi HEP-a, Vodovoda, Porezne uprave, a sudeći po iznosima i datumima, isti nisu plaćeni nekoliko godina.