Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Potvrda da Nin živi svoju renesansu

17.10.2010. 22:00
Potvrda da Nin živi svoju renesansu


U petak 15. listopada u kongresnoj dvorani Hotela President u Solinu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića i predsjednice Vlade Jadranke Kosor održana je završna svečanost tri tradicionalne međunarodno afirmirane manifestacije: 17. Interstas (Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza); 13. IFT’CRO (Međunarodni festival turističkog filma), te 9. KEA/EFE – CRO (Predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta za „Zlatni cvijet Europe 2011″.
Navedene manifestacije kao multimedijalni projekti vrlo su važne i dinamične priredbe u domeni turizma, turističkog filma, ekologije i održivog turističkog razvoja u regijama, te svojim ugledom i organizacijom aktivno pridonose rastu turističkih, putničkih tržišta u svijetu.
U prigodnom programu dodijeljena su visoka prestižna turistička priznanja „Zlatni Interstas 2010″ i „Povelje F.E.S.T. (Europska federacija turističkih novinara) najzaslužnijim pojedincima, te tvrtkama i organizacijama, a najstariji hrvatski kraljevski grad Nin i ovaj put se našao u renomiranom društvu nagrađenih i to s dvije nagrade: Poveljom F.E.S.T. nagrađen je gradonačelnik Nina Emil Ćurko kao pojedinac za izuzetan osobni vrlo zapažen doprinos razvoju turizma, te „Zlatnim interstasom 2010.” nagrađena je Turistička zajednica Grada Nina za doprinos realizaciji kulturoloških tradicijskih projekata u funkciji turizma.
Laureatima su nagrade dodijelili glavni direktor Manifestacije Vojko Pleština, te predsjednik F.E.S.T.-a (Europska federacija turističkih novinara sa sjedištem u Rimu) gospodin Antonio Conte.
Uz gradonačelnika Ćurka pojedinci dobitnici Povelje F.E.S.T. su i poznata imena iz javnog i društvenog života: glumac Rade Šerbedžija, koji je nagrađen za izniman doprinos razvoju kulture u funkciji turizma, gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, Julijana Rachlina, utemeljitelja i voditelja festivala komorne glazbe iz Beča, Zorana Vinkovića gradonačelnika Đakova…
– Brojne nagrade kojima je Nin nagrađen kako u ovoj, tako i u protekle dvije godine, dokaz su kako je trud i briga, od onih koji ovaj grad vode do svih onih koji u njemu žive, uvelike prepoznata i priznata, kazao nam je tim povodom gradonačelnik Nina Emil Ćurko nastavivši:
– Ove nagrade došle su kao rezultat sveukupne brige na svim razinama i korištenjem brojnih potencijala koje ovaj grad posjeduje – od iznimne prirodne jedinstvenosti, pažljivog pristupa hortikulturnom uređenju do iznimne brige i skrbi za vrijednu kulturnu baštinu ovoga starog grada. I upravo sustavnom obnovom i zaštitom spomenika kulture i oživljavanjem kulturoloških tradicijskih projekta, te razvojem kulturnog turizma, Nin je počeo živjeti svoju drugu renesansu.