Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Potvrđena mu uvjetna osuda zbog “pitarića trave”

17.10.2010. 22:00
Potvrđena mu uvjetna osuda zbog “pitarića trave”


Njegovo je svjedočenje ostalo upamćeno i po tome što je Sudskom vijeću pojasnio i rekao posve iskreno kako je “travu” sasvim lako nabaviti. -Trave ima svugdje bosanske, crnogorske, ali je najbolja naša – rekao je tada u svojoj obrani Kaštelanac
Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Županijskog suda u Zadru kojom je 44-godišnji Ljubomir Kaštelanac zbog “trave” osuđen na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana.
Presuda zadarskog suda protiv Kaštelanca izrečena je početkom lipnja ove godine pred Sudskim vijećem kojim je predsjedao Boris Radman. U olakotne okolnosti pri izricanju presude i kazneno pravne sankcije, Kaštelancu je tada cijenjena činjenica što je priznao kako marihuanu koristi za svoje potrebe zbog zdrastvenih problema koje je počeo osjećati nakon Domovinskog rata kada je bio ranjen. Osim toga njegovo je svjedočenje ostalo upamćeno i po tome što je Sudskom vijeću pojasnio i rekao posve iskreno kako je “travu” sasvim lako nabaviti.
– Trave ima svugdje – bosanske, crnogorske, ali je najbolja naša. Želim naglasiti da je ovaj “pitarić trave” prvi koji sam posadio u životu. To je bilo sasvim slučajno. Nisam se nikada time bavio, jer mi nije bilo u interesu. Trava je na tržištu jeftina – rekao je u svojoj obrani, Kaštelanac.
Iako je bio optužen za teže kazneno djelo, a radilo se o posjedu marihuane u cilju prodaje, tužitelj Denis Sokol je tada optužnicu prekvalificirao, pa je Kaštelanac osuđen samo zbog posjeda.
A, on se optužnicom teretio da je u studenom prije tri godine u svojoj obiteljskoj kući na adresi Frankopanske ulice u Pakoštanima u plastičnoj posudi držao posađenu jednu stabljiku mase 15,82 grama, a u kući mu je policija pronašla još 7,13 grama trave u bijelom trgovačkom papiru.
S obzirom da je Kaštelanac sve priznao, tužitelj je u svom završnom govoru predložio visinu kazneno-pravne sankcije, što je Sudsko vijeće i prihvatilo.
Obrazloživši presudu i kaznu od četiri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana, sudac Radman je pojasnio kako otegotnih okolnosti pri izricanju osude nije bilo, a u olakotne okolnosti Sudsko je vijeće cijenilo činjenicu da je Kaštelanac do sada neosuđivan, da je sudionik Domovinskog rata, otac troje djece od kojih je jedno maloljetno te da uzdržava i užu i širu obitelj svojim obrtom.
Sudsko vijeće zadarskog suda posebno mu je cijenilo priznanje kaznenog djela i činjenicu da se izjasnio kako se osjeća krivim, a Vrhovni je sud presudu u cijelosti prihvatio.