Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Preradit ću više od 500 litara ulja!

17.10.2010. 22:00
Preradit ću više od 500 litara ulja!


Zdenko Matešić u dikljanskome masliniku ima 12 vrsta maslina, a prevladavaju domaće orkule. No, ima tamo i drugih sorti poput coratine, lecina, pendolina, istarske bjelice, starih domaćih sorti kao primjerice grambučele i galke, pa lenavtinske, acolane tenere, kao i frantoje
Zadnjih nekoliko godina se u Zadru i na njegovu području sve više proizvodi najkvalitetnije maslinovo ulje, za što proizvođači dobivaju i sve više najviših stručnih nagrada kao potvrdu da su najbolji. Jedan od takvih najboljih je i Zdenko Matešić, saborski zastupnik u mirovini, zadarski profesor koji se maslinama počeo baviti tek nakon što je postao umirovljenik, 1995. godine. Ovih smo ga dana sreli u njegovu velikom masliniku u Diklu, na lokaciji Trsina, gdje je svakodnevno sa škarama u ruci i psom Grgom u pratnji. Zdenko Matešić će sa svojim sinovima i ostalima u obitelji baš ovoga tjedna početi ovogodišnju berbu maslina. Kaže da je ovogodišnji urod dobar, a što se i pogledom na maslinova stabla vidi već izdaleka, krcata su punih poluzrelih plodova.
Navodnjavanje za svaku maslinu
A stabla ne mogu biti nego takva, zasađena u drvoredima s urednim krošnjama, dobro orezanim, a tlo oko njih je također uredno održavano, košeno, čisto, prohodno, tako da se u ovaj maslinik doslovno može dolaziti u odijelu. Svako stablo ima i navodnjavanje iz velike gusterne na imanju, ograđenom desetinama metara suhozidova, ispod kojih je, uz ostalo zasađeno cvijeće, a sve je djelo Zdenka i njegovih u obitelji.
Najstarija stabla na ovoj Zdenkovoj lokaciji imaju 14 godina, a najmlađa pet godina i sva su sada na rodu, pa se računa da je to u Zadru jedan od najvećih pojedinačnih maslinika. Zdenko ima još jedan maslinik, u Bokanjcu sa 150 mladih stabala.
Na 200 stabala u Diklu prošle je godine ubrano oko tri tone ploda, od čega se dobilo više od 400 litara ulja, a Zdenko očekuje da će ove jeseni ubrati i do četiri tone, što bi moglo dati od 500 do 550 litara kvalitetnoga ulja.
Na pitanje kako to da će ovoga puta dobiti više ploda i ulja s istih stabala, odgovara da su krošnje ove godine bujnije i samim rastom, tako da će sigurno biti više maslina i više ulja. On svoje masline bere u više navrata, a nakon što se ubere određena količina odvoze se u nedaleko Kožino u istoimenu uljaru Josipa Pavića i odmah se prerađuje.
Desetak nagrada
Naravno, iz ovoga maslinika, u kojemu nema nikakvih kemijskih primjesa, dobiva se isključivo vrhunsko tzv. ekstra djevičansko ulje, što su potvrdile brojne analize kojima se podvrgava ovo ulje. Naime, Zdenko nam napominje kako za analize uvijek uzima i miješa ulje iz raznih bačava, tako da se zna je li sve jednako kvalitetno. A za tu kvalitetu je dosad dobio brojna priznanja, samo ove godine okitio se s desetak nagrada. Među ostalima, na Danima masline u Zadru pripala mu je zatna medalja, na Maslini u Splitu zlatna medalja i nagrada Top 20, na Noćnjaku opet zlatna medalja i na nedavnom Međunarodnom sajmu u Novome Sadu opet je bio među najboljima, dobio je zlatnu medalju i plaketu šampiona.
Zdenko Matešić u dikljanskom masliniku ima 12 vrsta maslina, a prevladavaju domaće orkule. No ima tamo i drugih sorti poput coratine, lecina, pendolina, istarske bjelice, starih domaćih sorti kao primjerice grambučele i galke, pa levantinske, acolane tenere, kao i frantoje.
Valja kazati da su u ovome masliniku ove godine sve masline zdrave pa iako ih vlasnik ne prska. Kaže da jedino koristi modru galicu protiv paunova oka, a protiv mušice se bori mamcima. Inače, gnoji redovito i to samo domaćim stajskim gnojivom, koje dovozi iz Like, pa i po 500 vreća odjednom. S obzirom da su mu maslinici uredni i prohodni, unaprijed dobro isplanirani, sprema se za nabavku sjedeće kosilice kojom će se voziti između stabala i kositi, da bi sebi olakšao taj posao.