Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi kalendar Narodnog muzeja nakon 40 godina

17.10.2010. 22:00
Prvi kalendar Narodnog muzeja nakon 40 godina


U okviru projekta “Biseri zadarske županije”, osmišljenog u svrhu promoviranja svih ljepota zadarske županije, jučer je slavni hrvatski fotograf Stephan Lupino na nekoliko gradskih lokacija snimao fotografije za kalendar s narodnim nošnjama zadarskog kraja. Lupino je u Zadar došao na nagovor ravnateljice Narodnog muzeja Renate Peroš koja je zapravo i inicirala pokretanje spomenutoga projekta “Biseri zadarske županije”, a čiji će dio uskoro biti i prvi kalendar muzeja nakon punih 40 godina. Renata Peroš ističe kako će službena promocija kalendara biti u siječnju iduće godine na Noći muzeja kada će biti organizirana i izložba Lupinova namještaja, no u prodaji bi se trebao naći i prije promocije.
– Drago mi je da je Lupino pristao raditi ovaj kalendar. Imam puno povjerenje u njega i uvjerena sam da ćemo po završetku imati jedan kvalitetan, da tako kažem, podsjetnik na svo bogastvo i raznolikost narodnih nošnja našeg kraja, naglasila je Peroš.
Zadovoljstvo radom na kalendaru nije krio ni Lupino koji je priznao kako mu je draže raditi s neprofesionalnim curama, djevojkama poput jučer okupljenih za potrebe snimanja, koje upravo on ima priliku uputiti u tajne poziranja.
– Lakše je raditi s curama koje nisu profesionalni modeli, koje su zapravo puno prirodnije od manekenki i koje se “daju” modelirati, naglašava Lupino.
Osvrće se Lupino i na reputaciju koja ga prati godinama, na svoj imidž u javnosti vezan uglavnom za gole žene. Kaže da to polako pokušava promijeniti i dati do znanja svima da u fokusu njegovih profesionalnih ambicija nisu više samo ljepotice već brojne druge, društveno angažirane teme poput serije fotografija djece s Downovim sindromom na koje je jako ponosan te izrada originalnog namještaja kojim se bavi zadnjih nekoliko godina.
No iako među zadarskim curama koje su pozirale Lupinu, a među kojima je bila i voditeljica na 057 radiju Ivana Zrilić, nije bilo profesionalnih manekenki, našla se i jedna sada već “uhodana” manekenka, najnovija Lupinova muza, kako ih on zove – Milena Milić.
Prelijepa dvadesetjednogodišnja Kotorka, inače studentica turizma, s Lupinom se “druži” zadnjih nekoliko mjeseci tijekom kojih je snimila s njim katalog za jahte, pozirala uz njegov ručno rađeni namještaj, a uskoro bi trebala “osvanuti” i na stranicama Playboya.
– S Lupinom sam se upoznala preko zajedničke prijateljice. Imam puno povjerenja u njega i nije mi bio problem razodjenuti se pred njegovim objektivom, objašnjava Milena.
Kalendar Narodnog muzeja na kojem će u konačnici biti prikazano 14 nošnja zadarskog kraja trebao bi se prodavati po cijeni od 100-tinjak kuna.