Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šeks želi biti britanska kraljica

17.10.2010. 22:00
Šeks želi biti britanska kraljica


Šeks je nekoliko pota javno ponovio da se Sanader može vratiti nakon 15. siječnja. No, izgleda da je u Hrvatsku stupio na snagu nepisani ustav kojeg ima samo Velika Britanija. Šeksa mogu samo pozvati da se više ne sramoti, kad su u pitanju njegove pravne akrobacije. Do neke razine možda je i izazivao respekt, pa čak i divljenje, ali ovo sada već izaziva prijezir, kaže Bauk
Povratak Ive Sanadera u saborske klupe izaziva različita tumačenja i manevre iz redova HDZ-a, posebno iz usta Vladimira Šeksa. Stoga smo potpredsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva Sabora (MIP), Arsena Bauka pitali kako komentira Šeksove najave da će se Sanaderu pokušati onemogućiti da reaktivira svoj mandat.
– Šeksa mogu samo pozvati da se više ne sramoti, kad su u pitanju njegove pravne akrobacije. Do neke razine možda je i izazivao respekt, pa čak i divljenje, ali ovo sada već izaziva prijezir. Naime, Sabor je u srpnju prošle godine nakon Sanaderove ostavke jasno rekao da Sanader ima pravo na aktiviranje mandata, protiv čega smo mi u SDP-u glasali, usput rečeno. I točka. Da to nije zakonito, Sabor to ne bi izglasao, a Sanader bi ili ostao zastupnik ili bi morao dati ostavku i na zastupnički mandat. Šeks je nekoliko puta javno ponovio da se Sanader može vratiti nakon 15. siječnja. Ovo bi bila obična krađa mandata. Izgleda da je u Hrvatsku stupio na snagu nepisani ustav kojeg još u svijetu ima samo Velika Britanija. Pa neka se Šeks onda idući put kandidira za britansku kraljicu.
Šeks tumači da Sanader po treći puta nema pravo aktivirati mandat?
– Mandat se može zamrznuti iz dva razloga: zbog nespojivosti funkcija, pri čemu je predviđeno da se zahtjev mora podnijeti u roku od osam dana, i iz osobnih razloga, kad zastupnik ima šest mjeseci na raspolaganju. Očito, argument nespojivosti funkcija po tome nema puno smisla, no obilato se koristi sada. Vidimo što se događa s Biancom Matković kojoj HDZ sad ne želi dati pravo na aktiviranje mandata, ako bi to poželjela – a ni iz kakvih redaka zakona se ne može pročitati HDZ-ovo tumačenje, jer Bianci Matković prelaskom s jedne na drugu dužnost u izvršnoj vlasti ni u jednom trenutku nije prestala nespojivost funkcija. Po tom tumačenju ni Đurđa Adlešić ne bi imala pravo povratka u Sabor, a ni Jadranka Kosor da to poželi. I predsjednik MIP-a kolega Sesvečan iz HDZ-a slagao se s našim tumačenjima, barem dok nije čuo da Šeks misli drugačije.
Može li saborski mandat, odnosno imunitet, spasiti Ivu Sanadera od kaznenog progona?
– Može, na par dana. Dakle, to nije bit. Bit je da HDZ očito želi spriječiti Sanaderove istupe u Saboru, jer kad se pojavi, neki ljudi bi se možda mogli i slomiti, te ugroziti sadašnju većinu. Njihovo vrludanje i paničan strah od Sanadera utoliko je logično – pa, on je njihov istočni grijeh, oni su izmislili njega, i on njih.
SDP ide u Sabor s prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja Vladi, a kako se zasad čini, ima slabe šanse da u tome uspije?
– Taj je potez s ovakvom Vladom u ovom trenutku više stvar higijene nego politike.
Hoćete li uopće imati podršku HNS-a u tome?
– Na to vam mogu jedino unaprijed kuvertirtati svoj odgovor, jer u kladionice ne idem: mislim da hoćemo.
HDZ tvrdi da rušite njihovu Vladu zajedno sa Sanaderom?
– Nama on ne treba, neka slobodno izađe iz dvorane kad se bude glasalo o Vladi, neka se popne na neke ljestve… Mislim da je jasno da po nama Hrvatskoj treba “sanaderatizacija”, i da se bar vrhovi vlasti očiste od Ive Sanadera i svih njegovih koje je ikada postavio.
 


HSS iz Vlade iza HDZ-a


Kakvo ponašanje manjinskih zastupnika i HSS-a očekujete?
– Ne bih manjince gledao u paketu: zastupnici SDSS-a imaju jasno biračko tijelo i znaju kome su odgovorni, isto kao i zastupnik talijanske manjine koji pobjeđuje uvjerljivo na kompaktnom prostoru. Postoje i zastupnici manjina koji su sigurno svjesni da je kraj njihovog mandata za njih i kraj karijere, i oni će sigurno podržavati Vladu do kraja – radi sebe. Bilo bi bolje da im država isplati sve plaće koje će zaraditi do kraja mandata, a da oni omoguće nove izbore, jer je to puno jeftinije od štete koja će za državu biti višestruko veća ako Vlada opstane do redovnih izbora. Tu su i HSS-ovci, a po njihovom ponašanju čini se da bi iz Vlade mogli izaći – iza HDZ-a. I treća grupa su nezavisni zastupnici, a jasno da i oni žele radi sebe dočekati kraj mandata. Dakle, naš je stav da svima njima SDP može uputiti samo javne pozive i apele na njihovu savjest. Drugim metodama mi se nećemo koristiti.