Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svaka gostujuća pobjeda jako je bitna

17.10.2010. 22:00
Svaka gostujuća pobjeda jako je bitna


Petar Marić je odigrao stvarno dobru utakmicu i napadački i obrambeno. Jednostavno, nisu imali rješenja za njega – kaže Perić
Košarkaši Borik Puntamike ostvarili su vrlo važnu pobjedu na prvom ovosezonskom gostovanju i to na jednom od najnezgodnijih terena u Dubravi. Igrači Nevena Plantaka odlično su otvorili susret i već u 8. minuti, prvom tricom Petra Marića, došli do dvoznamenkaste prednosti. Onda su u dva navrata u 15. minuti imali i najviših +14, a kada su se domaći u trećoj četvrtini pokušavali vratiti i približili se na -6, odlični Marić vraćao je svoje na dvocifrenu razliku. Tako je bilo sve do 34. minute i rezultata 56:66.
– Onda nam je pala koncentracija u obrani, mladi igrači nisu odigrali kako treba, što je shvatljivo, a Dubravu je malo digla podrška navijača. Primili smo dvije trice Bašića, jednu Bašljana, dva prodora Šarića, dva zicera Cvjetkovića i tako su se vratili u egal. Dvije i pol minute prije kraja bilo je 73:73 – kaže Pero Perić, sportski direktor Borika.
Marić povukao
No, zaista ne bi bilo pošteno da su Puntamičani ovo izgubili, jer je to bilo tek drugo izjednačenje domaćina, nakon početnih 2:2. U cijeloj utakmici nisu niti jednom uspjeli povesti.
– Tada smo se malo presložili, pritisli u obrani i uzeli im dvije lopte, što je Mikulić realizirao. Zabio je pet koševa za redom, prvo kontru pa onda bacanja i tu smo se odvojili. Oni su nas pokušali još jednom dostići prekršajima, ali su Pavić i Jurjević zabili po jedno bacanje i tu je bio kraj. Na minus dva su došli tek tricom u posljednjem napadu.
Što je bio ključ pobjede?
– Većim dijelom utakmice smo odigrali dobro u obrani, a i napad je dobro funkcionirao. Lopta je uvijek dolazila do slobodnog igrača. Jasno, bilo je tu i promašenih šuteva, ali na kraju je najvažnija pobjeda. Marić je odigrao odlično, Škifić, Mikulić.., u principu, svi su dali svoj doprinos.
Za razliku od prve utakmice, kada je u napadu dominirao Jure Škifić, ovoga puta je ta uloga pripala Petru Mariću. Za 34 i pol minute zabio je 27 poena (7-8 za dva, 3-6 za tri, 4-4 sl. bacanja), uz 5 skokova, 3 asistencije i 2 ukradene lopte, čime je zavrijedio valorizaciju 35.
– Marić je odigrao stvarno dobru utakmicu i napadački i obrambeno. Jednostavno, nisu imali rješenja za njega. Prošlu utakmicu je to bio Škifić, ovu Marić, a ima tu još igrača koji sigurno mogu iskočiti. Dobra igra momčadi jednostavno donese to da neki igrač iskoči. Tijekom cijele utakmice se traži raspoloženi igrač i kada ga momčad prepozna, onda ga se malo i forsira. Zato je vrlo važna i dobra atmosfera među igračima kao i to da je više igrača dalo svoj doprinos u napadu.
Uigravanje Šarlije
Tako su, uz Marića i Škifića (17p), trojica igrača postigla po sedam poena (Mikulić, Pavić, Pešut), a dobru rolu, posebno u drugoj četvrtini, odigrao je i Marino Šarlija (8p, 7sk za 15 min).
– On se još prilagođava i normalno da mu nije lako. Došao je tek prije desetak dana i trebamo ga još uigrati u naš sistem.
Psihološki je ova pobjeda vrlo bitna za “zelene”, jer je dobro poznato kolika je snaga domaćeg terena u A-1 ligi.
– Prvi dio prvenstva je jako nezgodan i svaka pobjeda u gostima mnogo znači, pogotovo našoj mladoj momčadi, kojoj je prosjek ispod 21 godine. Treba naglasiti i da smo igrali bez prvog razigravača Ante Devića, ali su ga Mikulić i Pešut vrlo dobro zamijenili i pokazali da i oni mogu igrati.


Odlični Šarić


Dario Šarić, mladić kojemu svi košarkaški stručnjaci previđaju blistavu karijeru, Boriku je zabio 18 poena (7-10 za dva, 0-1 za tri, 4-6 sl.bacanja), uz 10 skokova, tri asistencije, te po četiri blokade i izgubljene lopte (val. 25).
– Šarić je odličan igrač. Mi ga znamo još iz Šibenika, jer smo se mnogo puta susretali u mlađim kategorijama, protiv ŠK Dražen Petrović. Drago mi je da je ovako napredovao. Odigrao je odličnu utakmicu u oba smjera, koncentrirano, kao pravi seniorski igrač – kaže Perić.




A-1 liga


Rezultati 2. kola: Dubrava – Borik 78:80, Alkar – Kvarner 81:68, Dubrovnik – Zabok 78:68, Split – Darda 93:57, Trogir – Svjetlost 84:76.
Poredak:Split, Alkar i Borik 4, Kvarner, Zabok, Trogir i Dubrovnik 3, Svjetlost, Dubrava i Darda 2.
Sljedeće kolo (23./24. listopada): Borik-Puntamika – Alkar, Kvarner 2010 – Trogir, VOS Darda – Dubrava, Zabok – Split, Svjetlost B. – Dubrovnik.


Slijedi Alkar


Sljedeći prvenstveni ispit Puntamičana je protiv Alkara (dvije pobjede,) u nedjelju u Jazinama. Protiv Sinjana očekuje da povratak na parket Ante Dević.
– Sigurno da se lakše pripremati za tu utakmicu s dvije pobjede, ali Alkara nipošto ne smijemo podcijeniti. Istina je da smo ih nedavno pobijedili u prijateljskoj utakmici, ali onda je za nas igrao Ive Ivanov, a oni su bili bez glavnih igrača, Bilobrka (20 poena Kvarneru, op.a.), koji je igrao pet minuta, Ćurkovića, koji nije ni igrao i Anzulovića, koji je 91. godište, ali ima iskustvo, jer je lani igrao u Kaštelima. Uz to, u prvom kolu su pobijedili Svjetlost u gostima, što je stvarno bilo veliko iznenađenje.