Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svijetla budućnost zadarske gimnastike

17.10.2010. 22:00
Svijetla budućnost zadarske gimnastike


U subotu su sportsku dvoranu Krešimira Ćosića na zadarskom Višnjiku preplavile male i velike sirene, odnosno natjecateljice u ritmičkoj gimnastici, koje su došle sudjelovati i pokazati što znaju na Prvom međunarodnom turniru u ritmičkoj gimnastici Sirena Cup 2010. U dvorani je vrvjelo od malih i velikih djevojčica koje su svojim svjetlucavim kostimima i rekvizitima donijele malo ritmičke čarolije u dvoranu. Prvi međunarodni turnir, prema riječima organizatora, uspješno je završio i donio je vrlo dobre rezultate domaćinima – KRG Sirena. Oni su, naime, nastupili sa 14 natjecateljica, te su odnijeli šest medalja po kategorijama i tri medalje po rekvizitima, što je više nego očekivano.
– Moramo reći da smo iznimno zadovoljni nastupom naših natjecateljica i njihovim plasmanima. Na natjecanju smo ostvarili i više nego što smo očekivali. Sretni smo jer smo ostvarili svoje ciljeve, rekao je Milan Vuković, tajnik KRG Sirena.
Svečani defile
Na turniru je sudjelovalo 166 gimnastičarki iz 18 klubova iz Hrvatske i iz inozemstva. Djevojčice i djevojke su u Zadar došle iz svih hrvatskih klubova ritmičke gimnastike te iz Litve, Bosne i Hercegovine, Srbije, Češke Republike i Slovenije. Natjecale su se u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj kategoriji, kao i u mlađim kadetkinjama, mini i baby kategoriji, u rasponu od pet do 19 godina.
Program je započeo u subotu oko osam sati natjecanjem u B programu, oko 12.30 je bio svečani defile na kojem su se predstavile sve sudionice turnira, a publika je u pauzi imala priliku vidjeti i nastup svih članica KRG Sirena te Zadarskog plesnog ansambla. Okupljene je prilikom svečanog otvorenja pozdravio zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović, koji je svim sudionicima zaželio dobar uspjeh.
Zadarske natjecateljice ostvarile su sljedeći plasman: u A programu, u kategoriji mini 2002. godište Magdalena Matošić osvojila je drugo, a Lara Batur 3. mjesto. U kategoriji mlađe kadetkinje 2001. godište Tea Drvosek Kihas osvojila je 2., a Nikolina Dugač 3. mjesto. U B programu u baby kategoriji koju čine natjecateljice 2004. i 2003 godište nastupila je Mihaela Gregov koja je osvojila 5. mjesto. U mini kategoriji 2002. godište Nika Vučetić osvojila je 6. mjesto. U mlađim kadetkinjama 2001. godište Ivona Lokin plasirala se na 5. mjesto, Loredana Kraljić na 7., Timea Radoslović na 10. te Karla Pavlović na 11. Kod kadetkinja 2000. godište Laura Čerina bila je najbolja i osvojila 1. mjesto, kod kadetkinja 1999. godište Anđela Serdarević bila je 3., dok su kod kadetkinja 2, 1998. godište Marta Petrić završile na 6., Anđela Kadija na 7. te Sanja Sinovčić na 8. mjestu. U kategoriji juniorki 1995. godište nastupila je Mia Bulj, koja je osvojila 4. mjesto. Po rekvizitima u 1998. godištu Marta Petrić osvojila je 2. mjesto u rekvizitu vijače, Anđela Kadija 3. mjesto, također s rekvizitom vijače, te Sanja Sinovčić 4. mjesto za vijače. Mia Bulj s rekvizitom vijače osvojila je 1. mjesto.
Najbolje natjecateljice iz svih kategorija u A programu su: u kategoriji baby 2004./2003. Ema Kovačić iz GK Vindija, u mini 2002. Tena Čondor iz KRG Zagreb, kod mlađih kadetkinja 1 (2001.) Mia Vidaković iz GK Vindija, kod mlađih kadetkinja 2. (2000.) Jana Klarić iz KGR Zagreb. Kod kadetkinja 1. (1999.) u sveukupnom plasmanu pobjedu je odnijela Laura Božić iz KRSG Poreč, a u plasmanu po rekvizitima najbolja je bila Zoja Marija Ivančič iz KRG Narodni dom, koja je nastupila s loptom. Kod kadetkinja 2 (1998.) u sveukupnom plasmanu najbolja je bila Kaja Purič iz KŠRG Šiška, koja je bila najbolja i u plasmanu s rekvizitima nastupivši s loptom. Od juniorki 1. (1997.) prvo je mjesto u sveukupnom plasmanu osvojila Leonarda Kunštić iz KRG Zagreb, dok je u plasmanu s rekvizitima najbolja bila Anja Ostojić iz KRSG Poreč, koja je nastupila s loptom. U kategoriji juniorke 2. (1996.) Najbolja i u sveukupnom plasmanu te u plasmanu s rekvizitom, gdje je nastupila s loptom bila je Nadja Grozdanić iz KRG Leda. U kategoriji juniorke 3. (1995.) u sveukupnom plasmanu, kao i u plasmanu s rekvizitom, gdje je nastupila s loptom, najbolja je bila Kaja Vranc iz DŠRG Branik. U kategoriji seniorki (1994. i starije) Gruša Kočica odnijela je pobjedu u sveukupnom kao i u plasmanu s rekvizitom, gdje je, također nastupila s loptom.
U B programu plasmani su bili sljedeći: u baby kategoriji Tena Mlinarić iz GK Vindija, u mini Sunčica Lozić iz KRŠG Rusulice, U mlađim kadetkinjama 1., Chiara Belec iz GK Vindija, u mlađim kadetkinjama 2. Laura Čerina KRG Sirena, u kadetkinjama 1. Dora Pendić iz KRŠG Rondo. U kadetkinjama 2. u ukupnom plasmanu najbolja je bila Petra Sekavova SKP Brno, dok je s rekvizitima najbolja bila Sara Margetić iz KRG Zagreb, koja je nastupila s loptom. Od juniorki 1. u ukupnom plasmanu najbolja je bila Nina Lončar iz KRŠG Rondo, dok s rekvizitima najbolja Ramona Ana Davidović iz istog kluba, a nastupila je s loptom. Patricija Ivkovčić iz GK Maksimir odnijela je prva mjesta u ukupnom plasmanu, te prvo mjesto po plasmanu s rekvizitima gdje je nastupila s obručem. Ana Koruga iz istog kluba osvojila je prvo mjestu za nastup s trakom. U juniorkama 3. u ukupnom plasmanu najbolja je bila Sabina Unger iz DŠRG Branik. U plasmanu s rekvizitima prvo mjesto za nastup s loptom osvojila je Sabina Unger, za nastup s obručem Hana Radovanović iz HSRG Gazela te Mia Bulj iz KRG Sirena za nastup s vijačama. Od seniorki u ukupnom plasmanu najbolja je bila Nora Pacenti KSRG Gazela, dok su s rekvizitima najbolje bile Iva Mikulandra iz GK Šibenik za nastup s loptom, Sara Bokanović KRŠG Rondo za nastup s čunjevima te Nora Pacenti za nastup s obručem.
Grupne vježbe
Osim u individualnim vježbama gimnastičarke su svoje umijeće pokazale i u grupnim vježbama gdje su ostvarile sljedeće plasmane: u 2002. godištu najbolje su bile Center sport club Kaunas iz Litve, u 2001./2000. godištu pobjedu su odnijele KRSG Olimpik Sarajevo iz BiH, u 1999./1998. godištu najbolje su bila SKP Brno iz Češke, koje su nastupile s čunjevima, dok su članice KSRG Gazela iz Pule osvojile prvo godište za nastup s vijačama.