Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Cilj vlasnika je prenamjena u turističku zonu

17.10.2011. 22:00
Cilj vlasnika je prenamjena u turističku zonu


Sumnjamo da se ovdje radi o pranju novca, što smo već prijavili. Iz cijele ove priče vidljivo je da vlasnik diktira sve poteze i ide prema jednom cilju, a to je da prenamijeni ovaj prostor u turističku zonu, kaže Košta


Financijski izvještaji remontnog brodogradilišta Naute Lamjane pokazuju da je Jupiter Adria “njegovao” maćehinski odnos prema škveru, a majčinski prema svojim tvrtkama iz turističkog sektora. Dok se na temelju zahtjeva Odmarališta IO pokreće stečaj nad Nautom Lamjanom zbog duga od 172.630 kuna, dotle Marina Preko d.o.o. i Prečanka d.o.o. Nuati Lamjani duguju preko 18 milijuna kuna. Sve spomenute tvrtke nalaze se u stopostotnom ili većinskom vlasništvu Jupiter Adrije.
Prečanka d.o.o. duguje Nauti Lamjani 3,2 milijuna kuna, a Marina Preko 14,8 milijuna kuna. Oba duga su prema prvotnom dogovoru trebala biti naplaćena do kraja prošle godine s tim da je otplata duga Marine Preko naknadno prolongirana za kraj 2011. godine. Da je kojim slučajem naplaćen samo jedan posto duga u Nauti Lamjani isplatili bi iznos zbog kojih su danas u stečaju. Međutim ovi zajmovi čak nisu ni osigurani nikakvim instrumentom osiguranja, a davani su uz kamatnu stopu od 4 posto. Tragikomično je što je Jupiter Adria Nauti Lamjani posuđivao novac po većoj kamatnoj stopi.
– Sumnjamo da se ovdje radi o pranju novca što smo već prijavili. Iz cijele ove priče vidljivo je da vlasnik diktira sve poteze i ide prema jednom cilju, a to je da prenamijeni ovaj prostor u turističku zonu. Stalno su nam govorili da mi loše radimo i poslujemo. Međutim ovo je vrlo profitabilna djelatnost. Mi nismo tvornica automobila, mi smo servis. Nama je godišnje dolazilo dvadeset posto više brodova i to bez posebne komercijalne aktivnosti. Mogli smo dobro živjeti od naše temeljne djelatnosti, ali to nikada nije bio cilj vlasnika, tvrdi Mario Košta, predsjednik sindikata Naute Lamjane.
– Iz novina smo doznali da je pokrenut stečaj. Cijelo vrijeme su nam iz uprave govorili da on neće biti pokrenut dok je, s druge strane, sve rađeno da se to ostvari. Oni sada žele ostvariti svoj cilj. Devedeset posto duga je dug prema Jupiteru Adria i kada se namire dugovi prema radnicima, državi i dobavljačima vlasnik ostaje glavni vjerovnik. Oni bi tada dobili prostor bez radnika i ustrajali u starom planu, pretvorili sve u apartmane, eventualno marinu.


Imovina škvera 48,4 milijuna kuna




Sedamdeset i tri radnika Naute Lamjane zadnju plaću za ožujak dobili su u lipnju. S obzirom na to da je ukupna imovina škvera procijenjena na 48,4 milijuna kuna, u što spada i zemljište vrijedno 16,3 milijuna kuna, stečajni upravitelj Edvin Šimunov smatra da postoji velika vjerojatnost da radnici Naute Lamjane naplate svoja potraživanja tijekom stečajnog postupka. U sindikatu prognoziraju da će im biti isplaćene minimalne plaće.


Rumunjska platforma


U Nauti Lamjani trenutačno se nalaze dvije platforme, jedna rumunjskog vlasnika, a druga u vlasništvu svjetski poznate američke tvrtke u ovoj branši Transocean.
– Na rumunjskoj platformi ukrcani su monteri, zavarivači i druga stručna radna snaga koja izvodi radove kako bi ona mogla otići put Turske, odnosno Rumunjske. Oni se vode kao posada broda, ali mi vjerujemo da oni nemaju sve potrebne papire tako da se i tu izigrava zakon, kaže Košta.


Ministarstvo oduzima koncesiju Nauti Lamjani?!


Ministarstvo mora razmatra postupak oduzimanja koncesije tvrtki Nauta Lamjana za gospodarsku djelatnost remonta. Naime, inspekcijskim nalazom je utvrđeno da se na prostoru Velike Lamjana ne obavlja nikakva gospodarska djelatnost.
Inspekcijskim nadzorom, koji je obavljen 5. listopada, utvrđeno je da se jedino pružaju usluge vode i struje za osposobljavanje platformi. Neobavljanje gospodarske djelatnosti duže od šest mjeseci jedan je od šest uvjeta zbog kojih se može raskinuti ugovor o koncesiji.