Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad Benkovac pobrao najviše maslina

17.10.2011. 22:00
Grad Benkovac pobrao najviše maslina


U masliniku Doma za odrasle osobe Zemunik jučer je bilo veselo na petom po redu natjecanju u berbi maslina. Osam ekipa, s po tri člana “razbacalo” se po njegovanim zemuničkim maslinama u prekrasnom eksterijeru Doma i bez puno muke, uz lijepo vrijeme i dobro društvo u sat i pol ubralo ukupno 469 kilograma maslina.
Sudjelovale su ekipe Zadarske županije, Grada Benkovca, Općine Zemunik, ekipa radnika, dvije ekipe korisnika Doma i dvije ekipe Zadarskog lista. Iako je u ekipama Zadarskog lista bilo i iskusnih bodulskih maslinara, nisu se mogli mjeriti s Ravnokotarcima koji su se već i prijašnjih godina istrenirali na natjecanju u ovom masliniku.
Tako je prvo mjesto osvojila ekipa Grada Benkovca ubravši 91 kilogram maslina. Benkovački gradonačelnik Branko Kutija, koji je jučer bio najvrsniji na visokim granama, otkrio nam je tajnu uspjeha.
– Kao i u svakom drugom poslu, tajna uspjeha je u treningu. Svake godine sudjelujemo u natjecanju Doma u Zemuniku, a to nam dobro dođe kao uvertira u berbu na vlastitim poljima. Sada me doma čeka 240 neobranih maslina. S obzirom da smo Domu i donirali jedan dio sadnica maslina, uvijek nas veseli doći ovdje i brati s korisnicima, rekao je Kutija s kojim su u ekipi bile Marijana Arbanas i Dragica Knez.
Prvo mjesto je izmaklo ekipi korisnika 1 za samo 5 kilograma maslina. U ekipi su bili Blaženka Džaja, Ivica Radonić i Nediljko Rončević. A na trećem mjestu s 80 kilograma maslina bila je ekipa Općine Zemunik s načelnikom Josipom Marušićem, Jasnom Palekom i Snježanom Ćurković.
Pobjednici su dobili diplome, darovne košare i sadnice maslina.
S obzirom da su dio maslina već bili pobrali korisnici Doma, ukupna njihova berba ove godine iznosi 650 kilograma, što je više nego lani.
Kako je rekla Davorka Krnčević, ravnateljica Doma za odrasle Zemunik, korisnici Doma su jako ponosni na svoje masline i zlatno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje sami proizvode.
– Već pet godina organiziramo natjecanje u berbi maslina u cilju socijalne rehabilitacije i integracije korisnika. Zato su ovdje svake godine druge ekipe s kojima se korisnici rado druže, a i ponosno im prezentiraju svoj trud i rad oko maslina. Osim toga, ovim putem promiču zdrav život, kazala je Krnčević koja odlazi na mjesto ravnateljice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć pa se nada da će sljedeće godine kao gošća, također, sudjelovati u berbi maslina Doma za odrasle Zemunik.