Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Još jedna prilika za stjecanje zvanja montera solarnih sustava

17.10.2011. 22:00
Još jedna prilika za stjecanje  zvanja montera solarnih sustava


Cijena obuke iznosi 1.000,00 za polaznike koji se sami financiraju te 2.000,00 kuna za polaznike koje šalju pravne osobe poput tvrtki, obrta i slično, kazala je Mihaela Bogeljić


Poznato je da Solarni edukacijski centar Zadarske županije (SEC) koji je svečano otvoren u rujnu u dijelu Strukovne škole Vice Vlatkovića na Putu Murvice, osim besplatnih savjeta građanima o solarnim sustavima i energetskoj učinkovitosti nudi i sufinancirane programe osposobljavanja odraslih osoba za zvanja monter solarnih toplinskih sustava i monter solarnih fotonaponskih sustava. Riječ je o programu obuke čiji je nositelj Strukovna škola Vice Vlatkovića, a SEC financiraju Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i to kroz zajednički projekt vrijedan 360.000,00 kuna, iz sredstava nizozemske vlade.
Toplinski i fotonaponski solarni sustavi
Tako će se u sklopu novootvorenog SEC-a, nakon prvog programa osposobljavanja za zvanje monter solarnih toplinskih sustava, koji je održan u lipnju za devetnaest polaznika, sljedeći započeti krajem listopada i predviđa grupu od dvadeset polaznika. No, kako doznajemo u razgovoru s Mihaelom Bogeljić, asistenticom za odnose s javnošću u UNDP-u, osim ove edukacije u sklopu projekta održat će se i program osposobljavanja za montere solarnih fotonaponskih sustava koji će započeti krajem studenog.
– Programi osposobljavanja sastoje se od 130 sati nastave, od toga 65 sati stručno-teorijske i 65 sati praktične nastave. Sudionici programa osposobljavanja na kraju izobrazbe i praktičnog dijela moraju položiti završni ispit. Budući da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odobrilo ove edukacijske programe, uspješnim kandidatima novostečeno zvanje upisuje se u radnu knjižicu, pojasnila je Bogeljić.
Naime, toplinski sustavi služe za proizvodnju tople vode, bilo da se ona koristi za grijanje, za sanitarnu vodu ili neku drugu namjenu i ostvaruju znatnu uštedu u domaćinstvu. Fotonaponski sustavi, pak, pretvaraju sunčevu energiju u električnu energiju i najviše su korisni na mjestima koja nisu unutar električne mreže, poput udaljenih ruralnih krajeva ili otoka.
– Programi obrazovanja su tijekom provedbe projekta, to jest u 2011. i 2012. godini subvencionirani za stanovnike Zadarske županije, radi povećanja broja montera na ovom području i poticanja korištenja obnovljivih izvora energije. Tako cijena obuke iznosi 1.000,00 za polaznike koji se sami financiraju te 2.000,00 kuna za polaznike koje šalju pravne osobe poput tvrtki, obrta i slično, kazala je Bogeljić, naglasivši da puna, tržišna cijena koju plaćaju polaznici iz drugih županija iznosi 3.500,00 kuna, no postoji mogućnost da i druge županije subvencioniraju cijenu za svoje stanovnike.
Besplatno savjetovanje
Kako je spomenuto, osim edukacijskih programa, građani u SEC-u mogu dobiti besplatne informacije o prednostima i cijenama solarnih sustava, tehnologijama koje su dostupne na našem tržištu, a i postojećim poticajima za njihovu instalaciju. Također, stručnjaci u SEC-u nude građanima i uslugu izračuna uštede za njihova domaćinstva, ovisno o vrsti solarnog sustava koji žele ugraditi.
– U prva tri tjedna rada savjetodavne službe SEC-a, više od 40 građana je navratilo u SEC radi dobivanja različitih savjeta, što pokazuje interes stanovnika Zadarske županije za obnovljive izvore energije i uštede koju solarni sustavi donose. Radno vrijeme SEC-a je od utorka do četvrtka, od 16.00 do 19.00 sati, naglasila je Bogeljić, napomenuvši da se svi zainteresirani za upis u programe osposobljavanja mogu javiti na broj telefona 023/ 254-003 ili na email [email protected], a više informacija mogu pronaći na internetskoj stranici www.ss-zadar.hr/Solarni_centar.
Kako je kazala Ivana Laginja, voditeljica UNDP-ova ureda u Zadru, ova nova zvanja bit će posebno cijenjena nakon ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.
– Nakon ulaska Hrvatske u EU, kada će se osobito tražiti specijalistička znanja, svakako se, s obzirom na preuzete obveze Hrvatske, očekuje povećanje korištenja solarnog sustava i u proizvodnji tople vode i u proizvodnji električne energije. Stoga očekujemo da će osobe s ovim novim znanjima svakako biti konkurentnije na tržištu rada u smislu zapošljavanja i samozapošljavanja, zaključila je Laginja.