Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kesteni – vijesnici jeseni

17.10.2011. 22:00
Kesteni – vijesnici jeseni


Ovo su kesteni iz okolice Siska, a počela sam ih prodavati prošli tjedan. Kesteni možda jesu malo skuplji, ali uvijek je bilo i onih koji imaju novaca, kazala je prodavačica


Na zadarskoj tržnici pojavili su se “vijesnici” jeseni – kesteni i krizanteme. Ovi plodovi neodoljivo podsjećaju na jesen, a miris i toplina bilo pečenih ili kuhanih kestena uvijek stvaraju osjećaj ugode. Razlog je to zbog kojeg si unatoč njihovoj početno možda visokoj cijeni malo koji Zadranin neće priuštiti barem šačicu kestena. Potvrdile su to i prodavačice na zadarskoj tržnici, gdje se “obični” kesteni prodaju po cijeni od 20 kuna, dok maruni koštaju čak 30 kuna po kilogramu.
– Ovo su kesteni iz okolice Siska, a počela sam ih prodavati prošli tjedan. Cijena im je 20 kuna i mogu reći da sam zadovoljna s prodajom. Kesteni možda jesu malo skuplji, ali ne mogu reći da je kriza nešto posebno utjecala na njihovu prodaju, jer uvijek je bilo onih koji imaju novaca, pa je tako i danas, kazala je ova prodavačica.
Druga pak, koja prodaje marune, posebnu vrstu pitomog kestena, slađu i veću od običnih kestena, nije zadovoljna prodajom i to prije svega zbog njihove cijene.
– Ovo je visokoklasirana vrsta kestena i košta 30 kuna po kilogramu. Donijela sam ih tek prije nekoliko dana, a nisam htjela prije upravo zbog ove ‘nesretne’ cijene. Jako lijepo izgledaju i ljudi ih gledaju, raspituju se o cijeni, ali, naravno, ne kupuju, kazala je ova prodavačica.
Pa iako kupci često sumnjaju u podrijetlo “domaćih” proizvoda na tržnici, uvjereni da je zapravo riječ o preprodaji proizvoda kupljenih u trgovačkim centrima, usporedivši kestene s tržnice i one iz trgovačkog centra, teško je u to povjerovati. Naime, u trgovačkom centru kilogram kestena stoji 6 kuna, a što upravo i odgovara njihovoj veličini i izgledu.


Prve krizanteme na zadarskoj tržnici




U povodu nadolazećih blagdana Svih svetih i Dušnog dana, zadarska je tržnica već ovih dana započela s izlaganjem prigodnih cvjetnih aranžmana. Riječ je, dakako, o tek nekoliko šarenih buketa krizantema, koji zasad samo nagovještavaju ono bogatstvo cvijeća, svijeća i lampiona koji će do kraja mjeseca preplaviti tržnicu.
– Tek ovaj tjedan počela sam prodavati svoje krizanteme lončanice koje uzgajam u Poljicima. Donijela sam tek nekoliko lonaca, a cijena je između 35 i 50 kuna, ovisno o veličini. Nisam baš zadovoljna jer nisu mi se lijepo otvorile, a sve to zbog velikih vrućina, kazala je ova prodavačica, istaknuvši da kupaca za sad nema, ali idućih tjedana, kad izloži sve svoje proizvode, očekuje dobru prodaju kao i svake godine.